in

Biertje? Dan eerst door de teststraat

Biertje? Dan eerst door de teststraat

Duitsland is het laatste land die deze week versoepelt met de corona maatregelen. Winkels, terrassen, musea en dierentuinen mogen weer open. Er is echter wel een groot verschil met Nederland. Wil je een terrasje pakken dan zal je eerst een negatieve corona test moeten laten zien of je zal moeten bewijzen dat je Corona al hebt gehad. Een vaccinatie pas is ook een toegangsbewijs om een biertje te mogen drinken. 

Je zou verwachten dat er veel kritiek op zou komen als men zo’n maatregel zou instellen maar niets is minder waar. De Duitsers vinden het prima.

Een van de bekendste Biergarten in Berlijn, Café Am Neuen See heeft zelfs een eigen testcentrum geopend omdat ze niemand willen wegsturen. Het personeel van dit café heeft een korte opleiding gehad om deze testen, en de administratie hiervan, te mogen doen.

Zelftest niet toegestaan

Het is niet toegestaan om zelf een test te doen. Er is een toegang gemaakt bij het café waar personeel staat om de documenten te controleren en of een test uit te voeren. Het testcentrum van dit café is niet de enige in de stad. Er zijn er inmiddels honderden.

Bekijk ook:
Meesteroplichter Bernie Madoff sterft in zijn cel

Op de website “test-to-go-to Berlin” zijn negenhonderd testcentra te vinden waar je gratis een test kan halen. Alle bedrijven kunnen zich aanmelden om een testcentrum te worden. Restaurants, fietsenwinkels, apotheken, overal poppen ze op. De test wordt voor in de neus afgenomen.

Testen om te winkelen

In Nederland is er best veel weerstand tegen een test maatschappij maar het merendeel van de Duitsers hebben er totaal geen problemen mee zolang er maar iets tegenover staat. Er komt wel kritiek van de winkeleigenaren in Duitsland want als je een winkel wil bezoeken moet je ook een negatieve test kunnen laten zien. Supermarkten en drogisterijen hebben die verplichting niet. De meeste Duitsers vinden dit toch net te ver gaan voor een dagje lekker shoppen.

Volgens een onderzoek dat onder het Duitse volk is gehouden, heeft maar 30% het ervoor over een test uit te laten voeren om te mogen winkelen.

Of deze maatregel in Nederland ook wordt uitgevoerd is nog niet bekend. Vaak is het wel zo dat Nederland een voorbeeld neemt aan de maatregelen die in Duitsland van kracht zijn. Vooralsnog is er weinig animo in het kabinet om een dergelijke maatregel over Nederland uit te rollen.

Geschreven door Herojo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Quiz: Ken jij alle winnaars van The Voice of Holland?