in

Op jezelf wonen: dit komt er allemaal bij kijken

Hier moet je allemaal op letten

Dreaming about new house. Thoughtful young woman looking at the sketch on the wall while sitting on the floor

Ga jij binnenkort voor het eerst op jezelf wonen? Gefeliciteerd! Dat is een hele mooie stap in je leven. Vanaf dat moment ga je namelijk echt op je eigen benen staan. Als je hebt besloten om op jezelf te gaan wonen, komt er echter nog aardig wat bij kijken. Waar je allemaal rekening mee moet houden als je op jezelf gaat wonen? Lees snel verder, wij praten je bij!

Verzamelen van je uitzet

Als je helemaal jouw eigen plekje hebt straks, heb je veel spullen nodig die je in je oude huis misschien nog niet nodig had. Het is daarom belangrijk om je uitzet van tevoren te verzamelen. En nee, je hoeft echt niet aan elk dingetje gedacht te hebben. Er is namelijk heel veel te koop, dus mocht je iets missen is dit geen enkel probleem. Uitzet dat handig is om van tevoren te hebben verzameld zijn bijvoorbeeld pannen, een koffiezetapparaat, bestek, servies, handdoeken, waterkoker, dweil en stofzuiger.

Bekijk ook:
Zo creëer je een romantische sfeer in huis

Gas, water en licht regelen

Het is natuurlijk in je huis wel van groot belang dat je gas, water en licht hebt. Anders kom je namelijk niet ver. Zorg er daarom voor dat je dit regelt. Om een goede keuze te maken, kan het verstandig zijn om even te kijken bij vergelijkingssites.

Provider voor tv en internet

Je moet het jezelf toch haast niet voorstellen dat je geen tv en internet in huis hebt? Des te meer reden dus om het goed te regelen. Ga op zoek naar de juiste provider voor tv en internet, zodat je hier geen problemen mee ervaart in je nieuwe huis.

Maak een begroting

Houd er maar rekening mee dat wanneer je op jezelf woont je een stuk meer geld uitgeeft. Denk bijvoorbeeld aan het gas, water, licht, belastingen, telefoonabonnement, verzekeringen etc. Je krijgt te maken met een heel ander patroon qua uitgaven. Het is daarom slim om een soort overzicht te hebben over jouw huidige financiële situatie. Wat je iedere maand zou kunnen doen is jouw vaste lasten in kaart brengen en kijken wat jouw inkomsten en uitgaven zijn. Zo houd je het overzichtelijk voor jezelf en kom je niet voor verrassingen te staan.

Bekijk ook:
Wooninspiratie voor keukens: kies voor een landelijke keuken of een kookeiland

Verhuizing doorgeven

Het is van groot belang dat je de verhuizing doorgeeft aan belangrijke instantie. Geef het in ieder geval tijdig aan bij je nieuwe gemeente. Maar denk ook aan het doorgeven van je verhuizing aan bijvoorbeeld andere instanties als je werk, sportclub of bank.

Op jezelf wonen is natuurlijk ontzettend leuk, maar er moet ook aardig wat geregeld worden. Zorg er daarom altijd voor dat je hier goed op voorbereid bent en niet voor onverwachte verassingen komt te staan!

Geschreven door Tessa Kok

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Poll: Welke politieke partij maakt nog kans op je stem?

Wat gebeurt er als wereldwijd de stroom uitvalt?