in

5G op je telefoon: wat heb je eraan en met welke smartphones kan het?

5G, we horen er al een tijdje over en het lijkt erop dat het de komende tijd ook ons land gaat veroveren. Het belooft een revolutionair systeem te worden, hoewel dat misschien nog niet meteen bij de start het geval is. Jij kunt een voorloper zijn wat 5G betreft, want er is al ten dele een 5G-netwerk uitgerold in Nederland en er zijn ook al telefoons op de markt die daar gebruik van kunnen maken. In dit artikel leggen we uit wat je aan 5G hebt en welke toestellen hiervoor geschikt zijn.

Wat is 5G?

5G is een draadloze technologie voor mobiel internet en is de opvolger van 4G. Dit moet aanzienlijk hogere downloadsnelheden en uploadsnelheden gaan bieden, wat concreet betekent dat de mobiele internetverbinding op je telefoon een stuk sneller wordt. Hierdoor zou je binnen enkele seconden een hele film moeten kunnen downloaden, zo verwacht men. Ten opzichte van 4G wordt ook de bandbreedte veel hoger. Deze hogere capaciteit moet het probleem gaan oplossen dat we momenteel nog veel ervaren met slechte dekking en lage snelheden op drukke locaties, zoals bij evenementen en voetbalwedstrijden. Ook kunnen ze beter omgaan met piekmomenten dan we nu gewend zijn. Bijvoorbeeld met de jaarwisseling, wanneer iedereen elkaar berichtjes wil sturen.

Lees ook:
NASA biedt 20.000 dollar voor ontwerp toilet

Wat heeft 5G de smartphonegebruiker nu al te bieden?

Het is ten eerste belangrijk om te beseffen dat de versie van 5G die nu al in de lucht is een tussenstap betreft. Daarbij wordt gebruik gemaakt van vergelijkbare frequentiebanden als 4G. Op dit moment is 5G daarom nog ‘slechts’ tien procent sneller dan 4G. Deze maand zijn de  5G-frequenties door de Nederlandse overheid geveild. Daarmee wordt het startsein gegeven voor providers om hun 5G-netwerk te gaan uitrollen. Deze netwerken worden dan ook echt een stuk sneller dan 4G.

Geschikt voor 5G betekent niet meteen klaar voor 5G

Momenteel zijn er al een aantal smartphones op de markt die geschikt zijn voor 5G. Dat betekent niet in alle gevallen dat zo’n toestel ook meteen klaar is voor 5G. Daar is in meeste gevallen nog wel een software-update voor nodig, die er mogelijk zelfs nog moet komen. Toch zijn er ook een aantal toestellen die echt al klaar zijn voor 5G. Deze toestellen zetten we hieronder op een rijtje. Dit zijn de toestellen waarop je echt een van de eersten kan zijn die sneller kan internetten onderweg. Daarbij is een abonnement met unlimited data natuurlijk geen overbodige luxe.

Geschikt: Huawei P40 (Pro)

Bij de Huawei P40 en P40 Pro kun je 5G aanzetten via het instellingenmenu. De telefoon gebruikt dan in principe 5G, maar kan bij geen bereik terugvallen op 4G. Deze toestellen hebben ook uitstekende hardware aan boord. Wel hebben ze één groot nadeel: ze hebben geen Google-apps en diensten, vanwege een Amerikaanse boycot van Huawei. Wel draaien ze op Android.

Lees ook:
Welke smartwatch past het best bij mij?

Geschikt: Samsung Galaxy S20-serie

Deze serie high-end smartphones van Samsung bestaat uit de ‘gewone’ S20, de S20 Plus en S20 Ultra. In die volgorde lopen ook de prijzen en de specificaties op. Samsung heeft al een update klaar staan voor deze toestellen om aan te kunnen loggen op het 5G-netwerk. Alle drie deze toestellen hebben uitstekende camera’s en zijn lekker snel. Alleen de accuduur laat wat te wensen over.

Geschikt: Oppo Find X2 (Pro)

Ook de Oppo Find X2 en Find X2 Pro maken onderdeel uit van de eerste lading 5G-telefoons. Deze Chinese toestellen zijn klaar voor de toekomst en voor de eerste versie van 5G. Ook zijn ze uitgerust met 120Hz-schermen, waardoor je vlotter op het oog vlotter scrolt door menu’s en animaties. De camera’s zijn veelzijdig en de accu laadt snel op. Je kunt ze echter niet draadloos opladen en de toestellen zijn niet stof- en waterdicht.

Geschikt: Xiaomi Mi 10 (Pro)

Ook de Mi 10 en zijn Pro-variant van de Chinese producent Xiaomi voor de eerste versie van het 5G-netwerk en de volwaardige opvolger daarvan. Het zijn lekker vlotte apparaten met viervoudige camera’s die verschillen van elkaar in de zin dat de Mi 10 Pro ook andere apparaten draadloos kan opladen en een camera heeft die nog net even iets beter is dan die van de gewone Mi 10.

Lees ook:
Corona-app van overheid gaat live in Twente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

thuiswerken op barbados

Een jaar lang ‘thuiswerken’ op Barbados – Meld je hier aan!

Top 10 populairste Pokémon van 2020