3 redenen om een VPN te gebruiken 12
Saved Read later
Deel dit bericht

3 redenen om een VPN te gebruiken

Misschien heb je wel eens gelezen over een VPN. Steeds meer Nederlanders gebruiken dit zogenaamde Virtual Private Network. Het is helemaal geen verkeerd idee om er ook één aan te schaffen en er gebruik van te maken. Maar waarom eigenlijk? Welke voordelen biedt een VPN je?

Anoniemer surfen

Wanneer je gewoon het internet afstruint, laat je allerlei persoonlijke informatie achter. Denk bijvoorbeeld aan je locatie, welke andere pagina’s je bezoekt, op welke links je klikt, of zelfs: een vermoeden van je geslacht en leeftijd. Al die data is goud geld waard. Daarom betalen advertentiebedrijven graag voor jouw gegevens. Dan kunnen ze advertenties tonen die precies op jou zijn afgestemd.

Het klinkt als een behoorlijke inbreuk op je privacy, en dat is het dan ook. Wie geen vingerafdruk op het web wil achterlaten, kan het best een VPN gebruiken. Je data wordt versleuteld tijdens het surfen én je gebruikt een ander IP-adres wanneer je verbinding maakt via een VPN. Op die manier kunnen marketeers je locatie niet achterhalen en geen reclames op basis van je locatie tonen.

Veiliger internetten

We worden steeds kwetsbaarder voor hackers. Logisch, want we sluiten ook steeds meer apparaten op het internet aan. Tegenwoordig loopt de slimme thermostaat via internet, hebben we slimme verlichting die we aan en uitzetten via een app en ook onze bankzaken doen we gewoon op onze mobiele telefoon. Als je niet voorzichtig genoeg bent, kan data onderschept worden door kwaadwillenden. Daarmee kan bijvoorbeeld identiteitsfraude of bankfraude worden gepleegd.

Bekijk ook:
Top 5 robotstofzuigers met dweilfunctie

Met een VPN kan data veel moeilijker onderschept worden. Een VPN is namelijk een virtueel netwerk dat alle verzonden en ontvangen data eerst door een tunnel stuurt om te versleutelen. Kwaadwillenden kunnen data wel onderscheppen, maar de data is onbruikbaar; het is een brei aan tekens geworden.

Om dit voor elkaar te krijgen, gebruikt de VPN-aanbieder allerlei ingewikkelde versleutelingssystemen, die zeker niet zomaar te kraken zijn. Zo is je verbinding altijd versleuteld en kun je veilig het internet gebruiken.

Geoblokkades opheffen

Liefhebber van Netflix? Leuk, maar je ziet niet het gehele aanbod als je je in Nederland bevindt. Dat heeft te maken met de auteursrechten. Sommige films en series mogen in os land niet worden getoond omdat bijvoorbeeld Netflix voor ons land geen rechten heeft gekocht. Dat is natuurlijk erg jammer, maar er is een manier om deze films en series alsnog te kunnen kijken: met een VPN.

Ook hier komt het IP-adres weer om de hoek kijken. Netflix bekijkt aan de hand van je IP-adres vanaf welke locatie je verbindt. Is dat een locatie in Nederland? Dan kun je bijvoorbeeld het Amerikaanse aanbod niet zien. Door verbinding te maken met een VPN-server in het buitenland, krijg je een buitenlands IP-adres en kun je een groter aanbod bekijken.

Bekijk ook:
IT-bedrijf Smartshore succesvol dankzij comfortabeler leven Indiase collega’s

De beste VPN vinden

Voor ieder van deze redenen is een geschikte aanbieder te vinden. De ene VPN-aanbieder legt de nadruk op veiligheid, terwijl de ander zich vooral toelegt op streaming, zodat je razendsnel films en series kunt kijken. Je kunt het best de verschillende aanbieders eerst vergelijken en eventueel een proefabonnement nemen. Zo weet je welke aanbieder bij je past.

Voorkom het gebruik van gratis aanbieders. Zij verzamelen allerhande data en houden bij wat je op de verbinding doet. Vaak zijn gratis verbindingen ook traag en geldt er een limiet voor de bandbreedte die gebruikt mag worden. Een betaalde VPN-aanbieder hoeft niet duur te zijn; er zijn regelmatig leuke acties en kortingen te vinden om kennis te maken met je eerste VPN.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.