Hoe gelovig is Nederland? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe gelovig is Nederland?

Welke geloof hangen we in Nederland aan? In dit artikel geven we een overzicht van de meest voorkomende geloven.

  • In Nederland rekent meer dan de helft van de Nederlands van 15 jaar of ouder zich niet tot een levensbeschouwelijke stroming.
  • De religieuze betrokkenheid in ons land neemt steeds meer af.
  • Er zijn meer mensen in Nederland die niet in God geloven, dan dat er wel in God geloven.

Welk geloof hangen we in Nederland aan?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is meer dan de helft van de Nederlanders niet gelovig. Uit een recent onderzoek blijkt dat ongeveer 54 procent geen geloof aanhangt. De katholieke kerk kent in ons land de meeste gelovige aanhangers. Ongeveer 20 procent van onze bevolking rekent zich tot deze religieuze stroming. De protestanten kennen daarna de meeste aanhangers. Ongeveer 15 procent van onze landgenoten stelt protestants te zijn. Daarnaast is 5 procent van de bevolking een aanhanger van de Islam en stelt ongeveer 6 procent bij een andere religieuze stroming te horen.

Bekijk ook:
Nadat je dit hebt gelezen geloof je in reïncarnatie

Steeds minder mensen geloven

De laatste jaren zijn er steeds minder mensen die zich rekenen tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering. In 2012 stelde 46 procent van de Nederlanders geen geloof aan te hangen, maar dat is de laatste jaren alleen maar gestegen. In 2017 passeerde de niet gelovigen in ons land voor het eerst de 50 procent, waarmee een meerderheid van de bevolking niet meer gelovig was. En in 2019 ligt dit aantal daar al weer ruim boven, met zo'n 54 procent van de mensen die zich niet tot een geloof rekent.

De oorzaak van de toename van het aantal niet gelovigen is vooral terug te vinden in het aantal mensen die afscheid nemen van de protestantse- en rooms-katholieke kerk. In 2012 stelde ongeveer 25 procent van de bevolking katholiek te zijn, inmiddels is dat in 2019 gedaald naar ongeveer 20 procent. De protestanten zagen hun aanhang iets minder dalen; van ongeveer 17 naar 15 procent. De Islam is daarentegen juist iets populairder geworden in Nederland. In 2012 was 4,5 procent van de Nederlanders moslim. In 2019 is dat gestegen naar zo'n 5 procent.

Bekijk ook:
5 bijzondere religies die je nog niet kende

1 op de 3 Nederlanders gelooft niet in God

In Nederland zijn we redelijk verveeld over de vraag of God bestaat. Ongeveer een derde van de bevolking zegt niet in God te geloven. Maar, daarentegen zegt ook weer 25 procent van de Nederlanders – zonder twijfel – dat God bestaat. Daarbij stelt nog zo'n 7 procent wel in God te geloven, maar met twijfels én zegt nog eens 6 procent van de bevolking dat ze soms wel en soms niet in God geloven. Ongeveer 15 procent meent daarnaast dat ze niet weet of God bestaat én dat er ook geen manier is om hier achter te komen. En daarbij is er ook een groep van 14 procent die niet in het normale idee van God gelooft, maar wel denkt dat er een of andere hogere macht bestaat.

Wat geloof jij?

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.