Wat is een sprintrace in de Formule 1? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is een sprintrace in de Formule 1?

Tijdens de Grand Prix van Silverstone wordt er dit weekend weer een klein beetje sportgeschiedenis geschreven, want voor het eerst in de historie van de Formule 1 zal er een sprintrace plaatsvinden. Maar, wat is een sprintrace precies? Wij leggen het voor je uit!

Traditioneel gezien bestaat een Formule 1 weekend uit drie onderdelen. Op vrijdag en zaterdag mogen alle teams oefenen in drie trainingen. Op zaterdag wordt er vervolgens een kwalificatie gehouden, waarmee de startpositie wordt bepaald. Waarna op zondag de race volgt.

Wat is een sprintrace?

Het traditionele programma wordt dit Formule 1 weekend volledig overhoop gegooid. De normale manier van kwalificeren gaat namelijk anders, want in plaats van de kwalificatie komt er een sprintrace – een kortere race van ongeveer een half uurtje – waarmee de startopstelling wordt bepaald. De kwalificaties gaan overigens ook gewoon door, maar die bepalen nu de startopstelling van de sprintrace. Kort gezegd is er dus één extra onderdeel toegevoegd, waardoor het dit weekend nog spannender wordt op Silverstone.

De sprintrace is dus redelijk belangrijk, want hiermee kunnen de coureurs een goede startopstelling veiligstellen. Maar, er is meer te verdienen. De winnaar van de sprintrace krijgt namelijk ook nog eens drie WK punten. De runner-up krijgt twee punten en de nummer drie gaat met één puntje naar huis. Dat is best bijzonder, want normaal gesproken zijn er geen punten te verdienen buiten de “echte race”.

Tijdens de sprintrace krijgen de coureurs en teams tevens flink wat vrijheid om hun eigen strategie te bepalen, want ze mogen zelf bepalen op welke banden ze starten. Daarnaast is een pitstop toegestaan, maar niet verplicht.

Bekijk ook:
Quiz: Wat weet je van F1-fenomeen Max Verstappen?

Programma Grand Prix Silverstone

De Grand Prix van Silverstone heeft dus een ander programma dan dat we gewend zijn. De eerste vrije training vindt plaats op vrijdag 16 juli tussen 15:30 en 16:30 uur. Daarna volgt de kwalificatie al tussen 19:00 en 20:00 uur. De kwalificatie bepaald de startopstelling van de sprintrace die op de dag erna wordt gehouden.

Op zaterdag is er eerst nog een vrije training tussen 13:00 en 14:00 uur. Om 17:30 gaat het echt spannend worden, want dan begint de sprintrace. Die zal ongeveer een half uurtje gaan duren. De uitslag van de sprintrace bepaalt de opstelling van zondag.

De zondag van de Formule 1 ziet er uit zoals we allemaal gewend zijn; met één race. De GP van Silverstone begint om 16:00 uur.

Bekijk ook:
Top 10 best betaalde Formule 1 coureurs

Meer sprintraces

Dit Formule 1 seizoen wordt er dus voor het eerst geëxperimenteerd met sprintraces, en die kan je komende tijd nog meer verwachten. Er wordt namelijk niet alleen op Silverstone een sprintrace gehouden, ook tijdens de GP van Monza en de GP van Brazilië wordt op deze manier de startopstelling van de zondag bepaald.

Als het experiment met de sprintraces goed bevalt, dan kan het zo maar zijn dat dit de nieuwe manier van kwalificeren wordt. Misschien dat in de nabije toekomst dan alleen nog maar sprintraces worden gehouden om de startpositie te bepalen.

Formule1 Kalender

  1. 18 juli – GP van Groot-Brittannië, circuit: Silverstone
  2. 1 augustus – GP van Hongarije, circuit: Hungaroring
  3. 29 augustus – GP van België, circuit: Circuit de Spa-Francorchamps
  4. 5 september – GP van Nederland, circuit: Zandvoort
  5. 12 september – GP van Italië, circuit: Autodromo Nazionale Monza
  6. 26 september – GP van Rusland, circuit: Sochi Autodrom
  7. 3 oktober – GP van Turkije, circuit: Istanbul Park
  8. 10 oktober – GP van Japan, circuit: Suzuka Circuit
  9. 24 oktober – GP van de Verenigde Staten, circuit: Circuit of the Americas
  10. 31 oktober – GP van Mexico, circuit: Autódromo Hermanos Rodríguez
  11. 7 november – GP van Brazilië, circuit: Autódromo José Carlos Pace
  12. 21 november – GP van Australië, circuit: Albert Park
  13. 5 december – GP van Saoedi-Arabië, circuit: Jeddah Street Circuit
  14. 12 december – GP van Abu Dhabi, circuit: Yas Marina Circuit
Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.