Jongeren hebben kans op long-covid ook na milde infectie 12
Jongeren hebben kans op long-covid ook na milde infectie
Saved Read later
Deel dit bericht

Jongeren hebben kans op long-covid ook na milde infectie

Jongeren kunnen nog lang klachten hebben na een besmetting van maanden geleden met het covid virus. Moe, kortademig, hoofdpijn, borstpijn en zich slecht kunnen concentreren, zijn klachten die lang aan kunnen houden.

Er zou meer informatie moeten komen over long-covid vinden experts. Er kleven te veel gevaren aan het niet informeren van de jongeren. Het is fijn als je weinig klachten hebt van een besmetting, maar als je maanden later geen stap meer kan verzetten van vermoeidheid is dat heel vervelend.

Stijging besmettingen onder jongeren

Nu het aantal besmettingen onder de jongeren heel hard stijgt is het onvermijdelijk dat nog meer tieners en jongvolwassenen met long covid te maken krijgen. De kans op lang aanhoudende klachten qua gezondheid is reëel. Er moet veel meer informatie over naar buiten worden gebracht om jongeren te waarschuwen. Een kwart van de jonge mensen die een besmetting hebben meegemaakt geeft aan na drie maanden nog steeds last te hebben van klachten. Er worden klachten gemeld van verlies van conditie en spierkracht. Ook hebben veel jongeren last van ernstige concentratieproblemen.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Niet meer kunnen werken 

In het onderzoek dat het RIVM onder jongeren heeft gehouden die een infectie hebben doorgemaakt, geeft een op de drie aan dat die klachten van dien aard zijn dat zij niet meer kunnen werken. Er hebben 1700 deelnemers meegedaan aan het onderzoek. 95% daarvan heeft alleen milde klachten ervaren kort na de besmetting. Slechts 5% zijn opgenomen geweest in het ziekenhuis. Een onderzoek in Noorwegen liet zien dat ruim de helft van de jongeren die een besmetting hebben doorgemaakt een half jaar later nog klachten hebben.

Onderzoek in Nederland 

Men blijft de onderzoeken voortzetten. Er wordt nu al een jaar een groep patiënten gevolgd. De personen die een milde infectie hadden, hebben relatief minder last dan de personen die een ernstige infectie hadden. Er is meer onderzoek nodig, er zijn nog veel dingen onduidelijk. Zeker nu de besmettelijke delta variant oprukt.

Men gaat ervan uit dat een op de drie corona patiënten met symptomen last zal krijgen van long covid. Dit is geconcludeerd door Britse onderzoekers die een onderzoek hielden onder een half miljoen inwoners. Iedereen die 12 weken na de besmetting nog last heeft van symptomen of klachten moet er rekening mee houden dat de klachten een hele tijd kunnen aanhouden en wellicht nooit helemaal meer zullen verdwijnen.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.