De jonge Belg Ben Mertens heeft voor een sensatie gezorgd op het grootste snookertoernooi ter wereld. Als jongste deelnemer ooit versloeg hij in een voorronde James Cahill met de verbluffende cijfers van 6-2. Daarna waren er nog twee overwinningen nodig om de 15-jarige toegang te geven tot het hoofdtoernooi met de 16 beste deelnemers ter wereld en een hoofdprijs van een half miljoen euro.
Zover kwam het dit jaar nog niet, maar de toppers in de snooker-wereld zijn gewaarschuwd. Een talent is onderweg en zal ongetwijfeld in de nabije toekomst van zich doen spreken. Mertens’ is de jongste snookerspeler, die een WK-match won. De 15 jarige begon in 2013 te trainen bij zijn club: Arena Gent. Op 13 jarige leeftijd werd hij kampioen van België U18 en wereldkampioen U16. In dat zelfde jaar won hij ook zijn eerste wedstrijd van een professional tijdens een classificatietoernooi.
De geschiedenis van snooker
Het spel snooker werd populair bij de Engelse strijdkrachten in India in de 19e eeuw. De naam van het spel is ook ontleend aan een militaire term: een snooker is een jonge kadet. Naar verluidt miste een nieuwe kadet een makkelijke bal en noemde de latere Engelse premier Chamberlain dat een typische snooker. De naam raakte al gauw ingeburgerd voor het spel. Er werd in de loop van de tijd veel veranderd in het spel. In eerste instantie draaide het om twee witte ballen en 1 rode en moesten de deelnemers zowel caramboles maken als de rode bal in de pot mikken.
Het spel werd ook in Groot-Brittannië populair, in eerste instantie vooral in de gegoede kringen. Er waren niet veel cafés voor de minder rijke Britten die zich een dure tafel en de ballen van echt ivoor konden veroorloven. De chique kleding van de moderne poolers herinnert nog steeds aan de tijd dat het spel door de elite werd gespeeld.
Snooker wordt populair
Inmiddels is snooker populair over de gehele wereld. Dit is mede te danken aan de ontwikkeling van de kleuren-tv. Het was de bekende documentairemaker Richard Attenborough die de BBC erop wees dat de felle kleuren van het spel het perfect zouden doen op het nieuwe scherm. Hierdoor was snooker binnen de kortste keren overal te zien en werd het spel overal populair
Soms is er nog enige verwarring over het verschil tussen snooker en poolen. Poolen kan je de Amerikaanse en meer ‘volkse’ variant van snooker noemen. Ook hier kan je erg veel geld mee verdienen als professional. Vooral in de VS zijn er grote toernooien met enorme geldprijzen.
Bij het poolen zijn er biljartballen in meerdere kleuren met cijfers die in volgorde moeten worden ‘gepot’. Een foute kleur potten betekent dat de beurt overgaat naar de andere speler. Bij het poolen zijn er alleen rode ballen die gepot moeten worden. De volgorde doet er niet toe. Indien het niet lukt om een rode bak te potten gaat de beurt over. Dit gebeurt ook als de witte bal wordt gepot. In vrijwel iedere (middel)grote stad zijn er centra waar je kan snookeren of poolen.
Bekijk ook:
Plaats een reactie