Wat gooi jij op straat?
Saved Read later
Deel dit bericht

En wat gooi jij allemaal op straat?

Organisch afval ruimt zichzelf wel op. Althans, dat denken we met z’n allen.

Maar inmiddels zijn we allemaal wel achter dat we niet zomaar van alles op straat of in de berm kunnen dumpen. Ten onrechte denken we dan vaak dat een klokhuis of een bananenschil niet zo erg is, want het is immers organisch en dat ruimt zichzelf toch wel op. Nee, dus.

Directeur Helene van Zutphen van NederlandSchoon en duurzaamheidsadviseur Nicolein Blanksma zijn hier heel helder over: “Het klopt dat de natuur het ene afval sneller afbreekt dan het andere”, aldus Van Zutphen. “Groente- en fruitafval, maar ook papier verteren over het algemeen goed.” Maar het heeft ook negatieve kanten.

Stank

Organisch afval gaat stinken doordat het gaat rotten, er komen vogels en ongedierte op af en het trekt vuil aan. Dat laatste verdient wat uitleg: op het moment dat er op straat steeds meer afval ligt, is de drempel voor sommige mensen lager om er nog maar wat bij te gooien. Een beetje meer of minder maakt immers toch niet uit, denkt men. Dat daarmee ook slecht afbreekbaar afval, zoals bijvoorbeeld plastic, tussen het afval terecht komt, maakt dat het enerzijds heel moeilijk afbreekbaar is, maar ook dat er gewoon minieme stukjes plastic in het milieu achterblijven.

Bekijk ook:
Zo voorkom jij een winterdip

Nicolein Blanksma deed onderzoek naar afbraaktijden van zwerfafval voor NederlanSchoon. Zij bevestigt dat organisch materiaal voor de natuur ‘goed is te doen'. Na een aantal maanden is dit volledig verdwenen. Toch stelt zij hier ook nadrukkelijk bij dat dit geen reden is om dit soort afval dan maar achteloos op straat te dumpen.

Afbraaktijden

Om je een indruk te geven hoe lang het duurt voor iets is afgebroken hieronder een kort lijstje van veelvoorkomend zwerfafval:

 • Sigarettenpeuk: twee tot twaalf jaar
 • Kauwgom: minimaal twintig jaar
 • Blikje: minimaal vijftig jaar
 • Plastic: blijft oneindig in kleine stukjes in de natuur achter

Het standpunt van Van Zutphen is dan ook duidelijk: “Helemaal nooit iets op de grond gooien, nergens niet. Niet voor de bodem, maar gewoon vanuit het oogpunt ‘schoon’.”

Kauwgom

Om de grootste geldverslinder nog maar even te benoemen, wanneer het gaat om het schoonmaken van straten, is kauwgom de absolute koploper. Al die achteloos uitgespuugde uitgekauwde stukjes kauwgom kosten gemeentes jaarlijks bakken met (gemeenschaps)geld om de openbare ruimte schoon te maken en te houden. Als het tenminste niet onder iemands schoen is blijven hangen natuurlijk.

 • Maar wat gooi jij allemaal op straat?

  • Heel af en toe wat fruitresten
  • Voor een peuk draai ik mijn hand niet om
  • Ik gooi altijd alles netjes in een vuilnisbak
  • Ik durf het niet te zeggen…
Bekijk ook:
Om deze reden zou je altijd een rol toiletpapier in de koelkast moeten bewaren
Deel dit bericht
Read later
Marco

Hallo, mijn naam is Marco en sinds 2019 schrijf ik over verschillende onderwerpen en zaken die mij interesseren. Ik ben geboren in Amsterdam, maar woon inmiddels al meer dan 30 jaar in Zoetermeer. Ik ben een groot liefhebber van Amerikaanse sporten (m.n. Honkbal en Basketbal) en schrijf hier bij gelegenheid ook graag over.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.