Organisch afval ruimt zichzelf wel op. Althans, dat denken we met z’n allen.
Maar inmiddels zijn we allemaal wel achter dat we niet zomaar van alles op straat of in de berm kunnen dumpen. Ten onrechte denken we dan vaak dat een klokhuis of een bananenschil niet zo erg is, want het is immers organisch en dat ruimt zichzelf toch wel op. Nee, dus.
Directeur Helene van Zutphen van NederlandSchoon en duurzaamheidsadviseur Nicolein Blanksma zijn hier heel helder over: “Het klopt dat de natuur het ene afval sneller afbreekt dan het andere”, aldus Van Zutphen. “Groente- en fruitafval, maar ook papier verteren over het algemeen goed.” Maar het heeft ook negatieve kanten.
Stank
Organisch afval gaat stinken doordat het gaat rotten, er komen vogels en ongedierte op af en het trekt vuil aan. Dat laatste verdient wat uitleg: op het moment dat er op straat steeds meer afval ligt, is de drempel voor sommige mensen lager om er nog maar wat bij te gooien. Een beetje meer of minder maakt immers toch niet uit, denkt men. Dat daarmee ook slecht afbreekbaar afval, zoals bijvoorbeeld plastic, tussen het afval terecht komt, maakt dat het enerzijds heel moeilijk afbreekbaar is, maar ook dat er gewoon minieme stukjes plastic in het milieu achterblijven.
Nicolein Blanksma deed onderzoek naar afbraaktijden van zwerfafval voor NederlanSchoon. Zij bevestigt dat organisch materiaal voor de natuur ‘goed is te doen'. Na een aantal maanden is dit volledig verdwenen. Toch stelt zij hier ook nadrukkelijk bij dat dit geen reden is om dit soort afval dan maar achteloos op straat te dumpen.
Afbraaktijden
Om je een indruk te geven hoe lang het duurt voor iets is afgebroken hieronder een kort lijstje van veelvoorkomend zwerfafval:
- Sigarettenpeuk: twee tot twaalf jaar
- Kauwgom: minimaal twintig jaar
- Blikje: minimaal vijftig jaar
- Plastic: blijft oneindig in kleine stukjes in de natuur achter
Het standpunt van Van Zutphen is dan ook duidelijk: “Helemaal nooit iets op de grond gooien, nergens niet. Niet voor de bodem, maar gewoon vanuit het oogpunt ‘schoon’.”
Kauwgom
Om de grootste geldverslinder nog maar even te benoemen, wanneer het gaat om het schoonmaken van straten, is kauwgom de absolute koploper. Al die achteloos uitgespuugde uitgekauwde stukjes kauwgom kosten gemeentes jaarlijks bakken met (gemeenschaps)geld om de openbare ruimte schoon te maken en te houden. Als het tenminste niet onder iemands schoen is blijven hangen natuurlijk.
Maar wat gooi jij allemaal op straat?
- Heel af en toe wat fruitresten
- Voor een peuk draai ik mijn hand niet om
- Ik gooi altijd alles netjes in een vuilnisbak
- Ik durf het niet te zeggen…
Plaats een reactie