Amerikaanse voetbalsters geschokt door rechter 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Amerikaanse voetbalsters geschokt door rechter

Het komt nog steeds voor: discriminatie op basis van geslacht. In ons land is er onlangs weer een stapje gezet en een barrière doorbroken. Kappers mogen geen verschillende tarieven meer berekenen uitsluitend op basis van het geslacht. Misschien heb je er nooit bij stilgestaan of boeit het je ook niet overmatig, maar tot dusverre kostte een gemiddelde knipbeurt van een man beduidend minder dan die van een vrouw. Volgens een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is dat genderdiscriminatie.

Kappers moeten binnenkort een meer gedetailleerde prijskaart gebruiken waar de behandelingen duidelijk worden omschreven en van een verwachte tijdsduur worden voorzien. Hierop mag niet meer worden vermeld of deze behandeling voor een man of een vrouw is bedoeld. In hoeverre het iets zal veranderen aan de tarieven die mannen en vrouwen gaan betalen is nog maar de vraag. Weinig vrouwen zullen immers kiezen voor een coupe bloempot of een kaal hoofd bij de mannenkapper die haast heeft. Voor gelijke behandeling moet je soms wat over hebben, zoals de kapper kiezen die doet wat jij wilt.

Wereldkampioenen willen poen zien

De voetbalsters uit de VS zullen zich op het laatste wereldkampioenschap niet bijster populair hebben gemaakt in Nederland. In de finale wisten ze de Hollandse dames onder de duim te houden en de wereldtitel weer naar Amerika te brengen. Dat was misschien ook de aanleiding om ook de rechter in te schakelen.

Bekijk ook:
10 effectieve sporten om snel fitter te worden

Megan Rapino, sterspeelster van het team van de VS, is ook een overtuigd feministe. Zij was de spil in het proces waarin de Amerikaanse dames een schadevergoeding eisten van de lokale voetbalbond. Uitgangspunt hierbij was dat vrouwen en mannen op het voetbalveld hetzelfde werk doen en daarvoor ook recht hebben op dezelfde beloning. De dames zijn wereldkampioen geworden en de heren met hun 22e plaats op de wereldranglijst kunnen hiervan slechts dromen. Het vrouwenteam heeft het werk blijkbaar ook beter gedaan, de extra beloning van $ 60 miljoen leek derhalve wel redelijk.

Maar de rechter dacht daar heel anders over. Uit een uitgebreide toelichting van de bond bleek dat de vrouwen in dienst van het Amerikaanse team zelfs beter werden betaald dan hun manlijke collega’s. Alleen op het gebied van de trainingsfaciliteiten en de huisvesting hadden de mannen het beter. De voetbalsters waren geschokt door de uitspraak en gaan in hoger beroep voor gelijke rechten op voetbalgebied.

Bekijk ook:
Haal alles uit je training: de top 5 sporthorloges van nu

Verdwijnt het professionele vrouwenvoetbal?

In deze rechtszaak ging het uitsluitend om de beloning bij internationale wedstrijden en toernooien. Er is uiteraard ook een mannen- en vrouwencompetitie. Hier zijn er beslist grote verschillen in beloning die ook samenhangen met de opbrengsten op het gebied van toeschouwersaantallen en tv-rechten. Maar ook hier doen de vrouwen in principe hetzelfde werk als de mannen en is het dus wachten op toetsing door de rechter. Daarbij is het maar de vraag of teams het vrouwenvoetbal zullen handhaven indien ze salarissen moeten betalen die niet gedekt worden door de omzet. Is dat iets wat dan ook terecht is op basis van gelijke rechten? Wat denk jij ervan?

Lees ook: Twintig clubs in eredivisie?

  • Wat denk jij van de rechten van sportmannen en -vrouwen?

    • In iedere sport moeten mannen en vrouwen gelijk worden betaald.
    • Over beloning in de sport moet er onderhandeld worden, ongeacht de sekse.
    • Het boeit mij absoluut niet, professionele sport is overbodig.
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.