Frank Masmeijer vrij, met dank aan een verleende gratie van koning Willem-Alexander 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Frank Masmeijer vrij, met dank aan een verleende gratie van koning Willem-Alexander

Op het moment van schrijven loopt Frank Masmeijer vrij rond, en mag hij zichzelf een ‘vrij man’ noemen. En dat is niet omdat hij zijn straf volledig heeft uitgezeten. Of omdat het tegendeel is bewezen door het OM. Officieel zou de oud-presentator namelijk nog anderhalf jaar moeten brommen.

Waarom Frank Masmeijer vrij is en waar hij deze gratie precies aan te danken heeft? In dit artikel worden de feiten op een rij gezet en kort samengevat.

Oud-presentator

Masmeijer (25 augustus 1961) heeft zijn bekendheid in eerste instantie niet te danken aan zijn criminele activiteiten. Want vooral zijn carrière als presentator bij de NRCV tussen de jaren 80 en 90 is de meeste mensen bijgebleven.

Naast presenteren is Frank onder andere bezig geweest met het openen van verschillende horecazaken, zingen en heeft hij zelfs een blauwe maandag als voetballer gespeeld.

Nadat begin jaren 90 zijn samenwerking werd opgezegd door de NRCV, vertrok de presentator naar België. Dit om zich bezig te houden met het openen van nieuwe horecazaken. Het is echter niet alleen bij horeca gebleven, zo weten we nu.

Drugs

De aanhouding waardoor Masmeijer in opspraak is geraakt, vond plaats in het jaar 2014. Hier werd hij opgepakt door de Belgische autoriteiten, omdat hij in verband werd gebracht met een aanzienlijk grote drugsmokkel. Het zou om meer dan 400 kilogram coke gaan, die verstopt zou zijn tussen pallets met fruit, afkomstig uit het buitenland.

Bekijk ook:
Hoe is het nu met Lil’ Kleine?

Uit onderzoek kwam naar voren dat Masmeijer hier wel degelijk een aandeel in zou hebben en de criminele organisatie in kwestie op verschillende vlakken van dienst zou zijn geweest. De oud-presentator heeft zijn aandeel echter altijd ontkent, zo ook in de landelijke media. In 2015 kwam hij al eens vrij, na verschillende maanden in voorarrest te hebben gezeten.

Toch werd hij in 2017 opnieuw gearresteerd voor zijn aandeel in een criminele organisatie en voor zijn aandeel in de cocaïnesmokkel uit 2014. Uiteindelijk kreeg hij in 2019 zijn uiteindelijke straf opgelegd, nadat hij in 2017 in hoger beroep was gegaan; 9 jaar gevangenisstraf. Wat zijn aandeel precies is geweest, dat is verder nooit bekend gemaakt.

Geschiedenis geschreven

Het is dus zeer frappant te noemen dat Frank Masmeijer vrij is gekomen, aangezien zijn volledige straf er nog niet op zat. Dat is allemaal te danken aan de gratie die hem is verleend door koning Willem-Alexander. Dit betekent dat de gevangenisstraf in kwestie volledig komt te vervallen, waarna de gevangene per direct op vrije voeten wordt gesteld.

Bekijk ook:
Hoe is het nu met Lil’ Kleine?

Gratie verlenen is iets wat niet dagelijks voorkomt. We kunnen dus stellen dat met de gratie van Frank Masmeijer een stukje geschiedenis is geschreven. Ligt de beslissing van vrijlaten volledig in handen van de koning? Ja en nee. Hoewel het koning Willem-Alexander is die het document tekent, kan ook het OM een rol hebben. Het is echter de koning die de uiteindelijke doorslag geeft.

Over het algemeen is dit alleen van kracht als de gevangene kampt met dergelijke gezondheidsproblematiek of wanneer dit van toepassing is op naaste familieleden. Het is echter nog onduidelijk waarom Frank Masmeijer vrij is gekomen of wat zich achter de schermen heeft afgespeeld.

Wel is duidelijk dat ook de oud-presentator met zijn mond vol tanden stond, op het moment dat hij voorgoed uit zijn cel werd gehaald. Tenminste, dat is wat er gezegd wordt op dit moment. De komende tijd zal moeten uitwijzen wat er precies aan de hand is.

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.