Ed Sheeran voor jury voor plagiaat
Saved Read later
Deel dit bericht

Ed Sheeran moet voor jury verschijnen voor mogelijk plagiaat Thinking Out Loud

Er is door een rechter in de Verenigde Staten besloten dat er een jury ingeschakeld dient te worden om te bepalen of Ed Sheerans lied Thinking Out Loud gekopieerd is van Marvin Gayes Let’s Get It On. Hoewel de Britse zanger verzocht om de zaak teniet te doen, meent de rechter toch dat het nodig is dat het vraagstuk in behandeling genomen wordt.

Het lied Thinking Out Loud werd door Ed Sheeran geschreven in 2014. Let’s Get It On werd door Marvin Gaye en Ed Townsend geschreven in 1973. Dit is het tweede lied van Marvin Gaye waarvan geclaimd wordt dat er sprake is van plagiaat, het eerste lied zijnde Got To Give It Up, dat door Pharrell Williams en Robin Thicke geplagieerd zou zijn voor het lied Blurred Lines. De aanklagers wonnen en de twee songwriters dienden miljoenen betalen.

Zaak aangespannen door nabestaanden

Een paar jaar geleden werd de plagiaatzaak aangespannen door familie van de overleden Ed Townsend, die samen met Marvin Gaye Let’s Get It On schreef. Volgens hen zijn de overeenkomsten tussen Let’s Get It On en Thinking Out Loud “substantieel”. Dat is waarom ze 100 miljoen dollar eisen aan schadevergoeding.

Louise Stanten, de rechter die de uitspraak heeft gedaan over de zaak, vindt dat er een jury ingeschakeld moet worden om de zaak op te lossen, omdat de ingeschakelde muziekexperts onenigheid met elkaar hebben over in hoeverre er sprake is van plagiaat.

Aanspraak op tournee-opbrengsten

Structured Asset Sales, de vertegenwoordigers van de nabestaanden die de aanklacht hebben ingediend, menen ook aanspraak te kunnen maken op de opbrengst die Ed Sheeran heeft verdiend met zijn concerten. Rechter Stanten vindt dat de jury moet bepalen of dit terecht is of niet. De concerten in kwestie zouden 150 miljoen dollar opgeleverd hebben tijdens Sheerans tour die in 2014 en 2015 plaatsvond.

Copyright-specialisten menen echter dat het over het algemeen erg lastig is voor de leden van de jury om de wetten omtrent dit probleem goed te kunnen beoordelen. Copyrightwetten zijn erg complex en overeenkomsten tussen twee liedjes hoeven niet per se als bewijs te gelden voor plagiaat. Hiervoor dient beduidend meer bekrachtiging gegeven te worden, wil je daadwerkelijk van plagiaat spreken.

Eerder van plagiaat beschuldigd

Dit is niet de eerste keer dat Ed Sheeran beschuldigd is van plagiaat. Begin 2018 meenden zanger Sami Chokri en zijn producent Ross O’Donoghue dat de Britse zanger “bepaalde zinnen en woorden” kopieerde uit het lied Oh Why voor zijn eigen hit Shape of You. Ze spanden een rechtszaak aan en eisten schadevergoeding plus een deel van de opbrengsten die het nummer binnen heeft gebracht. Het hooggerechtshof verklaarde echter dat Sheeran en zijn co-schrijvers géén auteursrechten geschonden hebben.

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.