Theorie examen oefenen: 5 tips om te slagen 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Theorie examen oefenen: 5 tips om te slagen

Jaarlijks nemen meer dan 1,5 miljoen Nederlanders deel aan het theorie examen auto. Het CBR heeft er een flinke dagtaak aan. Slechts minder dan de helft van de deelnemers slaagt binnen een enkele keer voor het examen. Staat je examendatum omcirkelt in je agenda? De kans is groot dat je je theorie examen aan het oefenen bent.

Aanzienlijk veel deelnemers zien er huizenhoog tegenop. Het is immers een spannend moment – waar je totaal geen grip op hebt. Ongeacht of je voor het eerst deelneemt aan het examen óf ervaringsdeskundige bent op dit gebied.

Wordt dit je eerste theorie examen? Of zoek je naar handvaten die je helpen bij het oefenen? In het onderstaande artikel delen we 5 tips met je. Misschien helpen deze tips je om je te helpen slagen.

Wat zijn de theorie examen kosten?

Ben je alle kosten van je autolessen op een rijtje aan het zetten? Ook het theorie examen auto hoort daarbij. Als je wilt deelnemen aan het theorie examen auto, dan zitten daar – vanzelfsprekend – kosten aan verbonden. Misschien wil je je hier op voorbereiden.

De kosten van een theorie examen auto zijn landelijk ingesteld en variëren niet per (woon)plaats. Op dit moment bedragen de kosten van het theorie examen auto € 37 euro. De manier van aanvragen speelt hier eveneens een rol bij.

Over het algemeen liggen de kosten van een online aanvraag lager. Bovendien is het gemakkelijker. Het theorie examen vraag je aan op het de website van het CBR. Dit doe je met je persoonlijke DigiD.

Verder variëren de kosten van de autolessen per rijschoolhouder. Als je nog niet bent begonnen met lessen en je nog in de onderzoeksfase zit, is het niet onverstandig om je hier eens in te verdiepen. Informeer desnoods bij meerdere rijscholen.

Theorie examen oefenen? Dit zijn onze 5 tips

Als je nog niet bent geslaagd voor het examen, is het onmogelijk om af te rijden. Dit onderdeel dient dus met succes behaalt te worden. Om de kans van slagen groter te maken, hebben we enkele tips voor het oefenen van je theorie examen op een rijtje gezet. Deze vind je hieronder.

Bekijk ook:
Dit zijn de 5 beste elektrische steps van 2024

Tip 1: Probeer niet te overdrijven

Je gaat aan de slag met het theorie examen oefenen. De kans is groot dat de datum vaststaat. Iedereen leert op zijn of haar eigen manier. Het gaat je echter verbazen wat er zoal fout kan gaan. Veel deelnemers leren namelijk té veel voor het theorie examen auto.

Misschien herken je jezelf hierin. Ieder vrij moment besteed je in je theorieboek en probeer je alle kennis zo goed mogelijk in je op te nemen. Door de grote hoeveelheid kennis – en door dat je jezelf pusht – neem je alle informatie niet of nauwelijks in je op. Wil je de kans van slagen groter maken? Overdrijf het niet.

Plan bijvoorbeeld vaste momenten waarop je je theorie examen gaat oefenen. Zet daarbij een timer, zodat je precies weet wanneer het tijd is om te stoppen – maximaal twee uur per keer.

Extra tip: Neem eveneens pauzes tussendoor. Kijk ieder half uur even weg van je scherm of het boek. Zo blijf je scherp en fris.

Tip 2: Begin op tijd

Dat je niet moet overdrijven qua leren betekent niet dat je de handdoek in de ring moet gooien. Veel mensen maken inschattingsfouten als het gaat om de tijd die ze hebben om te leren. Binnen slechts enkele dagen, is het onmogelijk om alle kennis goed in je op te nemen. Zo wordt het lastig om de vragen juist te beantwoorden.

Probeer minimaal één tot twee weken van tevoren te leren. Herhaal je kennis eveneens dagelijks. Op deze manier neem je de informatie gemakkelijker en sneller in je op.

Bekijk ook:
Zien: Dit is het mooiste vliegveld ter wereld

Tip 3: Vul je energie aan

Ons lichaam heeft dagelijks voldoende brandstof nodig. Door de voedingsstoffen die we tot ons nemen, zijn we in staat om onze activiteiten succesvol af te ronden. Heeft dit iets te maken met het theorie examen oefenen? Zonder enige twijfel.

Doordat je te weinig eet of drinkt, ontwikkel je concentratieproblemen. Het wordt moeilijker om je gericht te focussen op de informatie in je theorieboek. Probeer om de twee uur iets te eten – bij voorkeur veel vezels.

Extra tip: Eet twee uur voor je examen iets kleins. Wist je dat bananen stofjes bevatten die je zenuwen onder controle brengen? Dat is het proberen waard.

Tip 4: Accepteer hulp van je rijinstructeur

Ben je al begonnen met rijlessen? De rijinstructeur helpt je niet alleen bij het slagen voor je praktijkexamen. Ook voor je theorie examen leren mag je bij hem of haar terecht. De instructeur is de beste persoon waar je terecht kunt met al je vragen en worstelingen. Waarom zou je het niet doen?

Zo is het tijdens de lessen mogelijk om situaties uit het theorieboek te oefenen in de praktijk. Op deze manier worden de vragen en antwoorden inzichtelijker.

Tip 5: Test je kennis

Pas na afloop van het theorie examen, is het duidelijk of alle kennis beheerst. Dit hangt van het resultaat af. Wil je je kennis testen? Zoek op internet naar gratis proefexamens en probeer deze wekelijks af te leggen. Dit is een effectieve manier van leren en oefenen.

Zo weet je eveneens hoe de vragen eruitzien. Dat haalt alvast een last van je schouders af. Bovendien hebben de meeste rijscholen eigen platforms waar deze oefenexamens te vinden zijn. Vraag hier gerust naar.

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.