in

OMGOMG

WHO waarschuwt: te weinig mensen maken antilichamen

Ruttes groepsimmuniteit verder weg dan ooit, onderzoek toont aan dat slechts 2% tot 3% bevolking besmet is geweest met COVID-19. Een minuscuul deel van de wereldpopulatie is slechts blootgesteld aan het virus waardoor slechts 2% tot maximaal 3% van de mensen antilichamen tegen COVID-19 in hun bloed heeft. Voor groepsimmuniteit moet het aantal mensen met antilichamen in hun bloed minimaal 65% procent zijn, volgens de WHO een vervlogen hoop.

“Het wegnemen van de restricties zal niet het einde betekenen van de pandemie in een land” gaf de World Health Organisation aan bij monde van Dr. Tedros Adhanom Gheybreyesus de grootte baas van de organisatie. In een briefing te Geneva stelde hij verder dat: ” Zogenaamde lockdowns kunnen helpen de vaart uit de pandemie te krijgen”.

Onderzoek WHO

Onderzoek en testen naar het aantal mensen die besmet zijn geraakt wijzen echter allemaal uit dat er vrij weinig mensen besmet zijn geweest. De kans op groepsimmuniteit is daarom erg klein. Volgens Dr. Tedros is slechts 2% tot 3% van de wereldpopulatie besmet. De Amerikaanse Infectieziekte expert Dr. Maria Van Kerkhove geeft leiding aan het WHO tactische onderzoek naar COVID-19 gaf aan dat de gedachte was dat veel meer mensen besmet zou zijn geraakt. Ook gaf ze aan dat het vroeg was voor een sluitende conclusie echter voorlopig onderzoek laat zien dat minder mensen dan gewenst antilichamen heeft tegen het COVID-19 virus. Dit zou aantonen dat veel minder mensen dan gedacht ziek zouden zijn geweest.

Bekijk ook:
Coronavirus: hoe staan we ervoor in Nederland?

Onderzoek Santa Clara

De Standford Universiteit in Santa Clara, Calafornie heeft een preprint onderzoek vrijgegeven wat nog niet gearriveerd is door andere onderzoekers. Uit het onderzoek kwam naar voren dat 50 tot 58 maal zo veel mensen besmet zijn als de officiele cijfers laten zien. Het onderzoek bracht aan het licht dat er 1.094 mensen volgens de officiële cijfers besmet waren geraakt in Santa Clara, maar met testen op antilichamen bleek dat tussen de 48.000 en 81.000 mensen antilichamen aangemaakt hadden. Dit zou inhouden dat veel meer mensen besmet zouden zijn geweest, de meeste zonder symptomen.

Waar het bijzonder grootte verschil 33.000 mensen vandaan kwam dat kwam echter niet aan het licht. Hoewel het veel besmettingen zouden zijn of het er nu 81.000 of 48.000 zouden zijn is het alsnog maar 3% van de populatie van Santa Clara. Onderzoek in Nederland onder 7.000 mensen bracht aan het licht dat ook hier slecht 3% antilichamen heeft aangemaakt.

Bekijk ook:
Poll: Houd jij je aan de coronaregels met kerst?

Rest van de wereld

Onderzoek in Duitsland en Frankrijk geeft ongeveer 14%, waar nu de focus op zal liggen is hoe de onderzoeken zijn gedaan aldus Dr. Van Kerkhove. Zijn de onderzochte mensen willekeurig uitgekozen of waren het bloeddonoren welke over het algemeen een goede gezondheid hebben? Ook vragen over hoe het bloedonderzoek is gedaan moeten meer duidelijkheid gaan geven.

De WHO werkt samen met verschillende landen om de onderzoeken te doen. De onderzoeken zijn naar eigen zeggen robuust. De hoop is dat mensen met antilichamen welke COVID-19 hebben gehad weer het oude leven kunnen oppakken. Toch gaf de WHO ook aan dat zelfs als mensen antilichamen hebben het niet betekend dat ze ook daadwerkelijk immuun zijn voor het virus.

Veel landen gaan er momenteel van uit dat met snelle testen duidelijk zal worden of mensen immuun zijn voor het virus. Volgens de WHO is dit echter momenteel nog helemaal niet met zekerheid te zeggen. Er zijn momenteel nog geen testen waarvan men kan zeggen dat ze een immuniteit aantonen. De vraag blijft dan ook of mensen immuun zullen worden of alsnog voor een tweede en mogelijk daaropvolgende malen besmet kunnen raken met het virus.

Bekijk ook:
Nieuwe identiteitskaarten met chip kunnen automatisch inloggen op DigiD

Bekijk ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.