in ,

Hoe kan ik mijn huis isoleren?

huisisolatie

We zitten al een paar weken stil, en dat betekent dat veel van ons zich op het klussen gaan richten. Maar ja, op een gegeven moment heb je alles wel gehad, toch? Waarschijnlijk zijn er nog een hoop dingen die je kunt doen, waar je in eerste instantie niet aan zou denken. De isolatie bijvoorbeeld!

Wat kan ik dan precies met isolatie?

Wanneer je je huis goed isoleert zul je dit in eerste instantie merken aan je energierekening. Die gaat namelijk flink omlaag. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor spouwmuurisolatie dan kunnen je kosten gemiddeld met 350 euro per jaar omlaag gaan. Dit komt omdat de warmte die je normaal verliest, vastgehouden wordt in de muren. Het is even een investering, maar na ongeveer vier jaar hebben de meeste mensen de kosten die ze geïnvesteerd hebben alweer terugverdiend. Wist je trouwens dat je ook geen vochtige of beschimmelde muren meer zult hebben met spouwmuurisolatie? Mocht je uiteindelijk beslissen om toch te verhuizen, dan hou je er nog een leuk zakcentje aan over ook. Isolatie laat de waarde van jouw woning stijgen omdat je een beter energielabel krijgt.

Bekijk ook:
Top 5 hoogste hotels ter wereld

Kan ik met isolatie ook vloerverwarming krijgen?

Het antwoord op deze vraag is beide ja en nee. Je zult niet de vloerverwarming hebben die als vloerverwarming beschouwd wordt, maar je vloer zal wel degelijk warmer worden. Normaal gesproken trekt de kou uit de kruipruimte de woning binnen via de vloer. Door vloerisolatie te plaatsen is er een duidelijke scheiding tussen de koude kruipruimte en jouw gezellige woning. Ook optrekkend vocht kan een probleem zijn bij oudere huizen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan laminaat wat krom begint te trekken. Als je geen enkele reden waar dit door zou kunnen komen, dan heb je waarschijnlijk last van dit optrekkend vocht. Door het gebruik van vloerisolatie heb je hier geen last meer van. Net zoals de spouwmuurisolatie, zal de vloerisolatie de waarde van jouw woning ook omhoog laten gaan. Gemiddeld hebben mensen de investering voor de vloerisolatie al binnen 5 jaar terugverdiend. Voor vloerisolatie is het wel een eis dat de kruipruimte minimaal 50 centimeter hoog is. Niet getreurd, als jouw kruipruimte lager dan 50 centimeter is kun je altijd nog kiezen voor bodemisolatie.

Bekijk ook:
Zo creëer je een romantische sfeer in huis

Wat kan ik nog meer isoleren?

Natuurlijk kun je nog meer plekken isoleren dan alleen de muur en de vloer. Voor huizen met een zolder, is dit ook een prima optie. Maar het is ook zo, dat niet iedere isolatie gericht hoeft te zijn op warmte binnenhouden. Wat dacht je bijvoorbeeld van akoestische isolatie? Hiermee kun je geluidshinder van buitenaf, of juist van binnenuit, aanzienlijk verminderen. Welke optie je kiest hangt helemaal af van welk doel jij voor ogen hebt.

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

WHO waarschuwt: te weinig mensen maken antilichamen

kapper beboet

Kapper op heterdaad betrapt, fikse boete uitgedeeld