Nederland zeer kwetsbaar voor pandemie 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Nederland zeer kwetsbaar voor pandemie

Op het moment van schrijven van dit artikel zijn er 880 mensen zeker besmet met het nieuwe coronavirus, hiervan zijn er 26 gestorven.

De meest gespeelde game op het internet in China is momenteel ‘Pandemie’. De speler kiest een virus en geeft die een aantal eigenschappen. Als het virus zich ‘goed’ verspreid mag de speler extra eigenschappen toevoegen om de ziekteverwekker dodelijker en besmettelijker te maken. Als de hele wereld is besmet heeft de speler gewonnen.

De meest bekeken videofilm vandaag de dag in China heet ‘Griep’. Het is een Zuid-Koreaanse productie waarbij een onschuldige griep plotseling extreem dodelijk wordt en over de aarde raast.

Psychologen zeggen dat een behoorlijk percentage van de mensheid op deze manier omgaat met zijn angst. Door het ‘ergste’ onder ogen te zien, neemt de angst voor de feitelijke situatie enigszins af.

Bekijk hier het liveblog over het coronavirus

Wat is een pandemie?

Experts spreken over een pandemie als er sprake is van een wereldwijde epidemie. De ziekte moet dan ernstige klachten opleveren en infecterend zijn. Kanker is een ziekte die veel doden veroorzaakt maar niet van mens tot mens kan worden overgedragen. Daarom wordt kanker niet beschouwd als een pandemie. De Spaanse griep woedde van 1918 tot 1920. In die periode werden 500 miljoen mensen ziek en stierven er ongeveer 50 miljoen. De daarop volgende pandemieën waren de Aziatische en Hongkong-griep in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw met beide ongeveer 1 miljoen doden. Aids is een pandemie die nog steeds loopt en tot op heden 25 miljoen slachtoffers heeft gemaakt. De Mexicaanse griep veroorzaakte in 2010 wereldwijde paniek, maar bleek relatief mild met 14.000 doden.

Bekijk ook:
De spreidingswet in Nederland komt eraan, maar hoe zit dat met de rest van Europa?

Wordt het risico op een pandemie steeds groter?

Experts denken zien een patroon waarbij virussen die van dier op mens overgaan steeds meer oprukken. Dat is ook logisch omdat mensen steeds meer gebieden binnendringen die tot dusverre onbekend waren en meer in contact komen met dieren die dragers van zijn van virussen. Vroeger vielen dergelijke uitbraken niet op en waren ze klein van omvang waren. Er werd maar weinig gereisd en een dergelijk virus ‘doofde’ weer uit nadat het in een dorp had rond geraasd en daar slachtoffers had gemaakt. Inmiddels is het virus vanaf een vismarkt in een onbekende stad in China binnen een week al op diverse plaatsen in de wereld terecht gekomen en overweegt de WHO een wereldwijd alarm.

Waarom Nederland zo kwetsbaar is voor een pandemie?

Inmiddels is het vrijwel zeker dat het nieuwe virus van mens tot mens kan worden overdragen. Het is nog niet duidelijk hoe dat gebeurt en hoe besmettelijk het virus nu is. Mutaties kunnen het virus gevaarlijker of juist onschuldig maken. In een dichtbevolkt land als Nederland zal een zeer besmettelijk virus dat bijvoorbeeld via de lucht overdraagbaar is, snel tot een grote besmettingsgraad leiden.

Bekijk ook:
De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?

Tevens is in ons land het aantal dieren dat wordt gehouden op een kleine oppervlakte groter dan waar dan ook. Een gevaarlijk virus dat overspringt uit de veeteelt naar de mens, zou van ons land het centrum van een nieuwe pandemie kunnen maken.

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.