Wat is parler
deadburnett/123rf.com
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is Parler en hoe werkt het?

Heeft iemand jou al gevraagd of je op Parler zit? Wil je weten wat Parler is en hoe het precies werkt? Parler bestaat al sinds 2018 maar is de afgelopen tijd steeds populairder geworden. Wij vertellen jou graag wat Parler is en hoe het precies werkt. We moeten daarbij wel vertellen dat het platform ondertussen voor onbepaalde tijd offline is.

Wat is Parler?

Parler bestaat al sinds 2018 en is een dienst voor microblogging en sociaal netwerken. Je kunt het in principe zien als een eigen versie van Facebook. Parler is vooral populair binnen de Trump familie. Onder andere Eric en Donald Trump Jr. hebben een account op de website. Parler beschrijft zichzelf als ‘s werelds belangrijkste platform voor vrije meningsuiting'.

Hoe werkt Parler?

In tegenstelling tot een platform zoals Twitter of Facebook, doet Parler niet aan fact-checking en wordt er vrijwel niet ingegrepen door de website. Je kunt zelf aangeven wat je wel of niet wilt zien in jouw feed en bent hier dan ook zelf verantwoordelijk voor. Het aanmelden werkt net zoals ieder ander platform met een mailadres en een profiel. Er is echter wel één verschil: je moet jezelf kunnen identificeren. Dit kan door het uploaden van een foto van jouw ID of een andere officiële identificatie.

Bekijk ook:
Trump permanent verbannen van Twitter

Parler verwijderd

Google, Apple en Amazon hebben allemaal de app uit hun assortiment verwijderd. Dit heeft alles te maken met het groeiende aantal oproepen tot geweld op het platform. Omdat er vrijwel geen toezicht wordt gehouden op de dingen die geplaatst worden, en het platform juist trots is dat zij vrijheid van meningsuiting bevorderen, kan iedereen zonder gevolgen oproepen tot geweld.

Is Parler een concurrent van Facebook en Twitter?

Op dit moment is Parler nog niet zo groot om het als een serieuze concurrent te zien. Sinds Donald Trump verbannen werd van Twitter zijn er veel mensen overgestapt naar Parler, maar die groei heeft maar kort kunnen plaatsvinden aangezien het onlangs uit de lucht gehaald is door Amazon Web Services. De gebruikers van Parler vinden dat er teveel gebruik wordt gemaakt van censuur en dat je niet meer vrij je mening kunt uiten op de grote social media platformen.

Bekijk ook:
TikTok krijgt concurrentie van Instagram

Parler offline

Amazon Web Services heeft het socialmediaplatform Parler ondertussen offline gehaald door te stoppen met de webhosting van Parler. Het social media platform spreekt van een contractbreuk en machtsmisbruik, maar volgens Amazon is die claim ongegrond. Zij zouden de website offline gehaald hebben omdat er veelvoudig opgeroepen werd tot geweld op het platform. Daarnaast zou Parler een grote rol gehad hebben in de bestorming van het Capitool. Dit was waarschijnlijk de druppel voor Amazon. Zij hadden Parler al eerder gewaarschuwd voor de berichten die op het platform geplaatst werden, maar volgens Amazon heeft Parler niet adequaat genoeg opgetreden.

Parler en het Capitool

Er werd dus veelvoudig opgeroepen tot geweld op het platform. Na de bestorming van het Capitool zijn er ook allerlei beelden op het platform gekomen van de gebeurtenis. Met deze beelden zouden de bestormers geïdentificeerd kunnen worden. De beelden zijn niet samen met het platform verdwenen toen deze offline werd gehaald. Een Twitteraar beweert een admin-wachtwoord van de dienst gekraakt te hebben en samen met anderen een volledige dump van de dienst gemaakt te hebben. Hier zitten ook de gegevens van de gebruikers en hun identificaties in. Wellicht zal er bruikbaar materiaal tussen zitten voor de opsporing van de bestormers.

 

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.