Wat is er aan de hand met Adyen De koersval uitgelegd
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is er aan de hand met Adyen? De koersval uitgelegd

Adyen was een echte beurslieveling op de Amsterdamse beurs, maar op 17 augustus ging het mis. Het fonds verloor op 1 dag 39% aan koerswaarde en dat komt overeen met een bedrag van bijna € 20 miljard. Uiteraard is dit het grootste koersverlies dat het bedrijf ooit leed op een dag en voor de Amsterdamse beurs ook een ongekend bedrag. Wat is er aan de hand met Adyen en wat ging er mis?

De triomftocht bij introductie op de beurs in 2018

Het was meteen duidelijk dat er sprake was van een bijzondere emissie toen Adyen in 2018 naar de beurs ging. Het gebeurt immers niet iedere dag dat een relatief jong Nederlands bedrijf op een waarde wordt geschat van € 5 tot € 10 miljard. Daarbij was er nog het opmerkelijk feit dat prinses Mabel een van de grotere aandeelhouders in het bedrijf bleek. De beursgang werd een groot succes en de volgende jaren bleef de beurskoers omhoog vliegen. Eind 2022 stond Adyen op nummer 98 van de 100 meest waardevolle beursbedrijven ter wereld.

Het tegenvallende financiële rapport

Op 17 augustus presenteerde Adyen het verslag over het eerste halfjaar 2023: de omzet was met 21% gestegen en er was winst behaald. De verwachtingen voor de rest van het jaar werden niet bijgesteld en er was dus geen sprake van een winstwaarschuwing. Maar de omzetstijging was 4% minder dan de gemiddelde verwachting van de analisten, voor de winst was dat 10%. Het management sprak over de inflatie, hogere rente en toegenomen concurrentie als aandachtspunten in de verstreken periode. En zoals het wel vaker gaat met beurslievelingen, ontstond paniek en grote aantallen beleggers wilden zo snel mogelijk afscheid nemen van het aandeel. Tijdelijk werd er een handelspauze ingelast bij een koersverlies van 25%. Maar het bracht geen bezinning en na de pauze bleef het verlies toenemen.

Bekijk ook:
Wat betekent een beurscrash voor jou?

Wat is er aan de hand met Adyen?

We zijn als consumenten zo gewend aan online aankopen dat we wellicht niet eens beseffen dat er technisch heel veel bij komt kijken om de betaling soepel en veilig te laten verlopen. Wat voor ons een simpele druk op de knop is, betekent in de praktijk dat er diverse verschillende systemen moeten worden gekoppeld. Adyen is een payment service provider die deze diensten verleend. Daarbij is Adyen de meest succesvolle gebleken en zijn de grootste multinationals ter wereld er klant.

Waarom deze enorme koersval? De achterliggende reden voor het grote beurssucces van het bedrijf tot op heden is dan ook de verwachting dat Adyen de absolute nummer 1 zal worden in de sector, vergelijkbaar met bedrijven zoals Apple, Google en Amazon. Adyen is nog in opbouw, met weliswaar jaarlijks fors stijgende omzetten, en maakt ook winst, maar niet in verhouding tot de beurswaarde. Het feit dat de omzet licht tegenvalt, is dan ook niet de reden van de enorme koersval, het is een vrees dat Adyen de torenhoge verwachtingen niet waar zal kunnen maken. De beleggers gaan weer op zoek naar een nieuwe favoriet. Voor Adyen geldt nu de oude beurswijsheid: vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard.

Bekijk ook:
Dit zijn de grootverdieners bij Nederlandse beursbedrijven

Waar kennen we Adyen ook alweer van?

Adyen is een Nederlands fintechbedrijf dat gespecialiseerd is in betalingsverwerking. Het bedrijf biedt een end-to-end infrastructuur die handelaren in staat stelt betalingen te accepteren in meerdere valuta's en via diverse betalingsmethoden, zowel online als in fysieke winkels.

Adyen werd opgericht in 2006 en heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam. Sinds de oprichting is het uitgegroeid tot een van de toonaangevende spelers in de betalingsindustrie en werkt het samen met veel grote internationale bedrijven.

De diensten van Adyen omvatten onder meer het verwerken van creditcardbetalingen, bankoverschrijvingen, en andere lokale betalingsopties, en ze bieden ook fraudepreventietools. Het bedrijf is beursgenoteerd en heeft een notering aan de Euronext Amsterdam.

Bekijk ook:
Leer via deze crypto cursus zelfstandig handelen in digitale valuta

Poll Heb jij vertrouwen in de stabiliteit van de aandelenmarkt?

Ja22.2%
Enigszins44.4%
Nee27.8%
Geen mening5.6%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.