Dit zijn de grootverdieners bij Nederlandse beursbedrijven 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit zijn de grootverdieners bij Nederlandse beursbedrijven

Als je toevallig economie of een andere financiële richting studeert of hebt gestudeerd en een beetje ambitieus bent, wil je natuurlijk best een aan de beurs genoteerde multinational leiden. Maar hoe kom je aan de baan als CEO (Company Executive Officer)?

In de eerste plaats moet je weten dat dit de kreet is die wordt gebruikt in deze wereld van grootverdieners en de hoogste functie is die er in een onderneming beschikbaar is. Voor een dergelijke baan wordt er zelden gesolliciteerd en de eisen liggen ook niet echt vast. Maar zonder een universitaire titel ga je het in ieder geval niet redden.

Om een dergelijke baan te verwerven moet je ervaring hebben opgedaan in het leiding geven, bijvoorbeeld in een vergelijkbaar bedrijf of in hetzelfde bedrijf in een hoge functie. Een beursgenoteerd bedrijf heeft ook altijd een Raad van Commissarissen. Dat is een groep van onafhankelijke wijze mannen en vrouwen die het bestuur namens de aandeelhouders op de vingers kijken. Want voor alle duidelijkheid zijn de aandeelhouders de eigenaren van het bedrijf, al is hun macht soms beperkt.

De Raad van Commissaris nodigt kandidaten uit als er een nieuwe topman of topvrouw nodig is. Daarbij wordt discretie in acht genomen ten behoeve van beide partijen. Ook het salaris (en de extraatjes) worden door de groep onafhankelijke experts vastgesteld. Geld speelt dan geen rol meer of toch wel?

Bekijk ook:
Kantoortrends 2024: Flexibel, Duurzaam en Smart

Als je eenmaal de baas bent

Als je kijkt naar de topmensen van de belangrijkste beursondernemingen in Nederland dan verdienden deze daar in 2019 gemiddeld € 2,25 miljoen. Uiteraard waren er grote verschillen.

Dit zijn de grootverdieners bij Nederlandse beursbedrijven 16

Deze CEO verdiende het meest

De echte grootverdiener in 2019 was Bob van Dijk. Hij is de CEO van Prosus, een gloednieuw beursbedrijf. Zijn basissalaris was een slordige € 1,5 miljoen met een bonus van ongeveer € 1,5 miljoen en daarbij ontving hij een pakketje aandelen van Prosus ter waarde van € 36 miljoen. De teller stopte dus bij € 39 miljoen. Prosus belegt zelf in andere beursbedrijven en is een afsplitsing van een groot Zuid-Afrikaans bedrijf. Het is dus een fors bedrijf en niet zomaar een start-up. Van Dijk kwam hiermee vanuit het niets op nummer 1 in deze ranglijst van topverdieners.

Een vrouwelijke CEO als grootverdiener

Op de tweede plaats komt Nancy McKinstry, zij geeft leiding aan uitgeverij Wolters’ Kluwers die vooral zakelijke publicaties op het net verkoopt. Haar totale salaris was in 2019 ongeveer € 15 miljoen. In 2018 stond ze nog onbedreigd op de eerste plaats maar het volgend jaar moet ze Bob voorlaten. Nancy is overigens een doorbijtertje, want ze is nu al 16 jaar de baas bij het bedrijf en heeft in die periode € 130 miljoen bij elkaar gescharreld. Benieuwd naar haar spaarrekening?

Bekijk ook:
Dit salaris verdient Geert Wilders per dag

De kritiek

Lange tijd was er nauwelijks kritiek op de hoogte van deze salarissen. De aandeelhouders protesteerden immers niet en zij betalen als eigenaar uiteraard de rekening. Toch zijn er steeds vaker ontevreden aandeelhouders, zeker als in slechte tijden de leidinggevende toch flink verdient. Er is ook kritiek uit de samenleving: een bedrijf presteert toch niet alleen door het management maar ook de rest van de werknemers? Daarbij lijken de verhoudingen steeds meer uit het oog te worden verloren: in 2018 verdiende een CEO 30 keer zoveel als de gemiddelde werknemer in een bedrijf, in 2019 was dit al opgelopen naar 32 keer. Om een goede CEO te zijn moet je dus ook een dikke huid hebben.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.