in

OMGOMG sadsad AngryAngry

Veel kritiek op Nieuwsbegrip lesopdracht voor groep 4

Kinderen zouden door de opdracht juist gaan discrimineren

nieuwsbegrip opdracht racisme
© Twitter

Het is belangrijk dat iedereen op de hoogte is van het laatste nieuws. Ook kinderen beginnen steeds meer mee te doen met het nieuws door lesopdrachten op school. Begeleidingsprogramma ‘Nieuwsbegrip‘ wordt op veel scholen hiervoor gebruikt. Toch is de opdracht van deze week bij veel mensen verkeerd gevallen. Het gaat om een nieuwsbegrip opdracht voor groep 4.

Nieuwsbegrip discriminerend

De lesopdracht ging over George Floyd, racisme en alle protesten daar omheen. Via Nieuwsbegrip leren kinderen makkelijker begrijpend lezen en leren zij ook over actueel nieuws. De opdracht is vooral in het verkeerde keelgat geschoten omdat niet alle feiten correct weergegeven zouden worden, en er niet genoeg aandacht is voor de context. In de opdracht valt te lezen: “George Floyd was een zwarte Amerikaanse man. Hij ging dood door geweld van een witte agent. Witte agenten doen dat vaker.”. Ook valt er te lezen dat “Sommige witte mensen vinden dat andere mensen minder waard zijn.”

Bekijk ook:
Amazon medewerkers durven niet naar de wc en moeten behoeften in flessen en tassen doen

Het probleem is dus vooral de context en hoe de feiten weergegeven worden, maar ook hoe Nieuwsbegrip het nieuws overbrengt op de kinderen. De tekst bepaalt hoe kinderen over een onderwerp denken. Ze hebben zelf nog weinig referentiekader en kunnen dus moeilijk nuanceren en feiten van context voorzien.

Reactie nieuwsbegrip

CED-Groep, waar Nieuwsbegrip onderdeel van is, laat weten dat het niet de bedoeling was om mensen te kwetsen. Nieuwsbegrip wordt gebruikt vanaf groep 4 tot de middenbouw van het voortgezet onderwijs. Hoe hoger het niveau, hoe uitgebreider de tekst is. Voor kinderen in groep 4 wordt dan ook eenvoudige tekst gebruikt zodat de leerlingen het nog kunnen snappen.

Kinderen in groep 4 krijgen meestal de AA versie. De versie die op social media getoond wordt is de AA-Alfa versie, een versie specifiek ontwikkeld voor kinderen met een achterblijvende ontwikkeling. Het platform laat weten dat zij deze week een nieuwe versie van deze tekst zullen maken.

Bekijk ook:
Everything will be okay, maar Angel is dood

 

Bekijk ook:

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Resveratrol: het ‘wondermiddel’ voor onze gezondheid?

corona gevolgen

Gevolgen coronavirus lijken toch schrikbarend slecht