nieuwsbegrip opdracht racisme
© Twitter
Saved Read later
Deel dit bericht

Veel kritiek op Nieuwsbegrip lesopdracht voor groep 4

Het is belangrijk dat iedereen op de hoogte is van het laatste nieuws. Ook kinderen beginnen steeds meer mee te doen met het nieuws door lesopdrachten op school. Begeleidingsprogramma ‘Nieuwsbegrip‘ wordt op veel scholen hiervoor gebruikt. Toch is de opdracht van deze week bij veel mensen verkeerd gevallen. Het gaat om een nieuwsbegrip opdracht voor groep 4.

Nieuwsbegrip discriminerend

De lesopdracht ging over George Floyd, racisme en alle protesten daar omheen. Via Nieuwsbegrip leren kinderen makkelijker begrijpend lezen en leren zij ook over actueel nieuws. De opdracht is vooral in het verkeerde keelgat geschoten omdat niet alle feiten correct weergegeven zouden worden, en er niet genoeg aandacht is voor de context. In de opdracht valt te lezen: “George Floyd was een zwarte Amerikaanse man. Hij ging dood door geweld van een witte agent. Witte agenten doen dat vaker.”. Ook valt er te lezen dat “Sommige witte mensen vinden dat andere mensen minder waard zijn.”

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Het probleem is dus vooral de context en hoe de feiten weergegeven worden, maar ook hoe Nieuwsbegrip het nieuws overbrengt op de kinderen. De tekst bepaalt hoe kinderen over een onderwerp denken. Ze hebben zelf nog weinig referentiekader en kunnen dus moeilijk nuanceren en feiten van context voorzien.

Reactie nieuwsbegrip

CED-Groep, waar Nieuwsbegrip onderdeel van is, laat weten dat het niet de bedoeling was om mensen te kwetsen. Nieuwsbegrip wordt gebruikt vanaf groep 4 tot de middenbouw van het voortgezet onderwijs. Hoe hoger het niveau, hoe uitgebreider de tekst is. Voor kinderen in groep 4 wordt dan ook eenvoudige tekst gebruikt zodat de leerlingen het nog kunnen snappen.

Kinderen in groep 4 krijgen meestal de AA versie. De versie die op social media getoond wordt is de AA-Alfa versie, een versie specifiek ontwikkeld voor kinderen met een achterblijvende ontwikkeling. Het platform laat weten dat zij deze week een nieuwe versie van deze tekst zullen maken.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

 

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.