Resveratrol: het ‘wondermiddel’ voor onze gezondheid? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Resveratrol: het ‘wondermiddel’ voor onze gezondheid?

Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan: resveratrol is booming. De lijst van onderzoeken die resveratrol een indrukwekkende, gezondheidsbevorderende kracht toedichten, is enorm. Wat is hiervan waar? Om de geheimen van resveratrol te onthullen, gaan we op onderzoek uit.

Wat is resveratrol?

Resveratrol of, als je technisch wil worden 3, 5, 4-trihydroxy-trans-stilbeen, is een polyfenol. Aha, een polyfenol…!? Polyfenolen zijn stoffen die in planten voorkomen. Deze stoffen zijn natuurlijke afweerstoffen en beschermen de plant onder meer tegen schimmels, insecten en zonlicht. Resveratrol is een natuurlijk antioxidant. Een antioxidant beschermt cellen tegen schadelijke stoffen, oftewel vrije radicalen, door een soort schild om de cellen te vormen.

Resveratrol en gezondheid

Resveratrol komt voor in verschillende plantensoorten, zoals druiven (en wijn), frambozen, moerbeien, bosbessen, veenbessen en pinda’s. De plant met de hoogste concentratie resveratrol is de Japanse duizendknoop. Deze plant is familie van de rabarberplant en wordt al sinds oudsher in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt. De Japanse duizendknoop wordt tegenwoordig vaak gebruikt om het natuurlijke trans-resveratrol voor resveratrol voedingssupplementen te extraheren. Resveratrol en gezondheid staat erg in de belangstelling. Er zijn talrijke studies uitgevoerd. Zo kwamen onderzoekers tot de ontdekking dat resveratrol bijdraagt aan de normale werking van hart- en bloedvaten*. Zo kwam er een verklaring voor de ‘Franse Paradox’.

Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Resveratrol: het ‘wondermiddel’ voor onze gezondheid? 13

De Franse Paradox

‘De Franse paradox’ slaat op de Fransen die ondanks een hoge vetinname, minder hartproblemen hebben dan mensen in andere Westerse landen. Onderzoekers hebben opgemerkt dat de rode wijn hierbij een rol speelt. Druivenschillen bevatten namelijk resveratrol wat mogelijk de bescherming biedt. Is het nu maatschappelijk verantwoord om dagelijks een fles wijn te drinken om gezonde bloedvaten te houden? Dat gaat wel kort door de bocht, maar er kan wel worden geconcludeerd dat resveratrol gunstige eigenschappen voor onze gezondheid bezit.

Resveratrol uit natuurlijke bron vs synthetische

Helaas, het is niet aan te raden om rode wijn als bron van resveratrol in te zetten. De hoeveelheid resveratrol in voedingsmiddelen varieert namelijk te sterk om structurele gezondheidsvoordelen te krijgen. Om het lichaam met de gunstige eigenschappen van deze stof te ondersteunen, kun je ervoor kiezen om resveratrol in de vorm van een supplement te nemen. Nu rijst waarschijnlijk de vraag: ‘Waar moet ik op letten?’. Er zijn tal van verschillende supplementen in de handel met (trans-)resveratrol. Trans-resveratrol is het stofje dat de meeste invloed op de gezondheid heeft. Trans-resveratrol kan op drie verschillende manieren worden verkregen.

Uit natuurlijke bron

In veel supplementen wordt resveratrol gewonnen uit de Japanse duizendknoop. Het proces om resveratrol uit de plant te krijgen, is een ingewikkeld proces, maar het levert wel een pure vorm op. Voor supplementen met resveratrol uit natuurlijke bron is geen maximale dosering vastgesteld. Op het etiket staat dan naast (trans)-resveratrol de plant genoemd, waar resveratrol uit is gewonnen.

Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Synthetische resveratrol

De synthetische vorm wordt in het laboratorium gemaakt. Het nadeel van deze vorm is dat je maximaal 150 mg trans-resveratrol per dag mag gebruiken. Opletten dus!

Op het etiket staat vermeld: trans-resveratrol.

Via fermentatie

Een andere manier om resveratrol te produceren, is via een fermentatieproces van de gist Saccharomyces cerevisiae. Op het etiket staat vermeld: trans-resveratrol. Voor deze vorm geldt net als resveratrol uit natuurlijke bron dat er geen maximale dosering is.

Resveratrol supplementen via vitaminesperpost.nl

Een kwalitatief hoogstaand voedingssupplement is Mega-Resveratrol. Vitaminesperpost.nl verkoopt dit supplement in capsulevorm. Deze formule is samengesteld met Japanse duizendknoop, olijfbladextract en Andrographis paniculata. In olijfbladextract treffen we als belangrijke bioactieve stof oleuperine aan. Het antioxidant oleuperine is net als resveratrol goed voor hart en bloedvaten*. Andrographis paniculata of kalmegh is een bekend bitter kruid uit de Ayurveda. Het wordt al eeuwenlang toegepast in de Aziatische kruidenleer. Kalmegh ondersteunt eveneens hart en bloedvaten* en het afweersysteem*. Bovendien heeft het een verzachtende invloed op de luchtwegen*.

*De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Over vitaminesperpost.nl

Het streven van vitaminesperpost.nl is om kwalitatief hoogwaardige en natuurlijke voedingssupplementen tegen een gezonde prijs aan te bieden. Het bedrijf gelooft dat natuurlijke producten beter zijn voor de gezondheid dan synthetische (kunstmatige) stoffen. Daarom worden zowel natuurlijke als natuuridentieke voedingssupplementen verkocht.

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.