in ,

Basisschoolleerlingen weer volledig naar school

Maar wat is er nog anders?

Na maanden van thuiszitten en halve schoolweken is het bijna zover! Vanaf 8 juni mogen alle basisschoolleerlingen weer volledig naar school. Geen videolessen meer, weer lekker spelen met vriendjes en rust in huis voor ouders. Maar de volledige openstelling van de scholen betekent niet dat alles weer back to normal is. Om de verspreiding van Corona tegen te gaan heeft de overheid een aantal regels opgesteld voor basisschoolleerlingen, leraren en ouders. Aan welke regels moeten zij zich allemaal houden?

1,5 meter-regel

De 1,5 meter-regel geldt uiteraard ook voor ouders en leerkrachten. Om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan is het voor volwassenen van belang om zoveel mogelijk afstand te houden van elkaar. En op een druk schoolplein is dat best wel een uitdaging. Om dit in goede banen te leiden moeten scholen hier dus rekening mee houden. Denk aan vaste looproutes op het schoolplein, verschillende ingangen voor verschillende klassen en zo min mogelijk afscheid nemen op het plein. Dit was in de afgelopen weken ook al het geval, maar met de terugkomst van hele klassen in plaats van halve klassen per keer zal het breng- en haalmoment ook flink drukker zijn. Scholen kunnen er ook voor kiezen om de lestijden van verschillende klassen meer uit te spreiden over de dag, waardoor niet iedereen om half negen voor de deur zal staan.

Lees ook:
Grappige anti-Corona oplossingen

Geen luizenmoeders meer

De luizenmoeders (en vaders) hebben het de komende tijd nog lekker rustig. Ouderhulp binnen scholen wordt nog niet toegestaan. Om zo min mogelijk volwassenen bij elkaar te hebben, worden ouders uit het schoolgebouw geweerd. Controleer zelf je kinderen dus regelmatig even op de vervelende beestjes, want op school zal het niet gebeuren. Ook andere activiteiten en optredens waar ouders normaal gesproken komen kijken of helpen worden allemaal afgelast.

Coronaproof afscheidsmusical

De traditionele eindmusical die op veel scholen als afscheid voor groep 8 wordt georganiseerd, zal dus ook niet door kunnen gaan. Scholen kunnen zelf kijken naar een passend alternatief, maar moeten sowieso rekening houden met de 1,5 meter-regel. Omdat de basisschool verlaten natuurlijk wel een grote mijlpaal is, zullen scholen hoogstwaarschijnlijk het afscheid in een andere vorm proberen te gieten. Maar dat het geen traditioneel afscheid zal worden, staat wel vast. Ook schoolreisjes en andere uitstapjes zullen niet zomaar door kunnen gaan. Erg jammer voor al die leerlingen die al het hele schooljaar uitkeken naar dit hoogtepunt.

Wassen, wassen, wassen

Handen wassen blijft een belangrijk aandachtspunt op scholen. Met zoveel kinderen bij elkaar is hygiëne van erg groot belang. Juffen en meesters zullen er op moeten toezien dat alle kinderen regelmatig hun handjes wassen met water en zeep. Best een opgave met een klas van dertig leerlingen.. Help de leraar van je kind een beetje en vertel je kind zelf nog een paar keer hoe ontzettend belangrijk het handen wassen is.

Lees ook:
Europees Parlement vindt dat Zwarte Piet moet stoppen

Buitenspelen alleen met de eigen groep

Heeft jouw kind veel vriendjes of vriendinnetjes uit een andere klas? Dan zal het de komende tijd deze kinderen op school nog een stuk vaker moeten missen. Buitenspelen mag namelijk alleen met kinderen uit dezelfde groep. Buiten school om mag er wel afgesproken worden, maar let op dat de kinderen niet na schooltijd op het schoolplein blijven hangen. Na schooltijd moet iedereen zo snel mogelijk naar huis of naar de BSO. Rondhangen en even na-kletsen over een leuke schooldag mag dus niet.

Ben jij blij met de volledige openstelling van de basisscholen? Of had je je kinderen liever nog een tijd thuis gehouden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Snapchat toont berichten van Trump niet langer

Er zitten beestjes in je aardbeien