Trump for President 2024 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Trump for President 2024

Het lijkt er steeds meer op dat de Republikeinse Partij in de VS heeft gekozen om een persoonlijkheid cultus te gaan vormen rond Donald Trump. Daarbij moet Trump in 2024 weer verkozen worden tot president en mag er geen enkel risico worden gelopen dat hij nogmaals zou worden verslagen. Republikeinen, in de Staten waar ze momenteel de macht hebben, zorgen voor wetten die in het voordeel zullen zijn en Trump en binnen de partij wordt afgerekend met tegenstanders van het beleid en de persoon Donald Trump.

De voorbereidingen voor de verkiezingen in 2024

Donald Trump heeft inmiddels al gezinspeeld op het feit dat hij zich kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024. De voorbereidingen lijken ook al in volle gang te zijn. Maar waar bestaan die voorbereidingen dan uit?

Swingstate Georgia: aanpassing in de kieswet

De staat Georgia was een van de swingstaten die in 2020 voor Biden hebben gekozen. Via de rechter en door druk op de plaatselijke Republikeinse machthebbers, probeerde Trump nog een ommekeer te realiseren. Dat lukte niet en de Republikeinen hielden in die kwestie de rug recht. Inmiddels is de kieswet wel veranderd. Volgens de Republikeinen om fraude te voorkomen. In feite zijn alle wijzigingen duidelijk bedoeld om het moeilijker te maken voor armeren om te gaan stemmen. In 2020 kreeg Biden de winst dankzij veelal Afro-Amerikaanse kiezers met een laag inkomen. De Democraten noemen de aanpassingen racistisch, maar kunnen ze niet wijzigen.

Liz Cheney: de meest kritische tegenstander van Trump

Als dochter van voormalig vice-president Dick Cheney bekleedde Liz Cheney een belangrijke functie in de Republikeinse partij. Ze was woordvoerster van de partij in het huis van afgevaardigden en de nummer 3 van de Republikeinen. Ze is ook de meest kritische tegenstander van Trump. Zij verweet hem de Republikeinen niet langer als een politieke partij te beschouwen maar als zijn eigen partij. Medio mei werd Liz Cheney uit haar functie gezet door de meerderheid van de Republikeinen. Een fanatiek aanhangster van Trump is haar vervangster.

Bekijk ook:
Trump versus TikTok

Florida: Trump op de socials

Hoewel Trump Florida in 2020 heeft gewonnen, zijn daar ook aanpassingen in de kieswet doorgevoerd die de Republikeinen zullen bevoordelen. Maar de Gouverneur van Florida ging nog een stap verder. Vanaf juli zal het voor techbedrijven in Florida verboden zijn om politici te blokkeren. Dat is uiteraard een reactie op de blokkade door Facebook en Twitter van Trump naar aanleiding van zijn reacties op de bestorming van het Capitool. De gouverneur beweert hiermee een eerlijk speelveld te willen bereiken. Als de wet voor de rechter standhoudt, zal Trump derhalve weer in juli te volgen zijn via de social media in Florida, op straffe van een boete van $ 250.000  per dag voor een blokkade.

Waarom Trump?

Wellicht is het moeilijk te begrijpen hoe 1 man (met familie) zo’n grote invloed heeft gekregen in de VS en in de vroeger onafhankelijke Republikeinse partij. Daar zijn twee belangrijke redenen voor.

1. Politieke ideeën

Hoewel we in Europa daar vaak anders tegen aankijken zijn de rechts-conservatieve opvattingen van Trump populair bij een groot deel van de bevolking, niet de meerderheid wellicht, maar voldoende om hem een factor te naken waarmee rekening moet worden gehouden. Dat geldt ook voor degenen die zijn concurrenten zouden willen worden in de Republikeinse Partij. Zonder de aanhang van Trump komen die nergens. Het gevoel van Trump sluit aan bij een groot deel van de blanke Amerikaanse kiezer met een conservatieve inslag:

  • Christelijk, vaak conservatieve, waarden wil men in de samenleving herstellen; in ieder geval een einde aan abortus en geen euthanasie.
  • America First. Alles draait om de economie in de VS.
  • De rest van de wereld beziet men met wantrouwen. Ook de vroegere bondgenoten in Europa.
  • Een zo klein mogelijke overheid. Er is nauwelijks vertrouwen in de overheid.
  • Licht racistische ondertonen. Hoewel dat in het openbaar nooit hardop wordt gezegd, is het wel duidelijk dat immigratie en de emancipatie van Afro-Amerikanen geen grote prioriteit hebben.
Bekijk ook:
Wat gebeurt er nu met Trump's impeachment?

2. Geld

De tweede reden voor de macht van Trump in de Republikeinse Partij is geld. In de VS is het praktisch onmogelijk om ergens voor te verkozen te worden zonder (veel) geld. Dat is nodig om een stem te krijgen in de media door het kopen van reclametijd en om verkiezingsbijeenkomsten te organiseren. In het verkiezingsfonds van Trump zitten vele miljoenen. Wie als politicus wil dat de aanhang van Trump voor hem/haar stemt en geld uit het fonds wil hebben, zal duidelijk ook moeten kiezen om aanhanger van Trump te worden.

Is een tweede termijn voor Trump onvermijdbaar?

Velen in de VS en elders waren zeer opgelucht toen Trump door Biden werd verslagen. Het lijkt duidelijk dat Team Trump in 2024 geen risico wil nemen bij een volgende poging. Er zijn echter ook zaken die in zijn nadeel werken. Het politieke geheugen van veel mensen is kort en Trump zou vergeten kunnen worden. Ook spreekt zijn leeftijd niet in zijn voordeel, hij is maar weinig jonger dan Biden. Verder is de politiek natuurlijk een gevaarlijk spel. Als er Republikeinen zijn die denken Trump te kunnen verslaan, zullen ze een poging doen. In de politiek bestaan vriendschappen niet echt, alleen tijdelijke bondgenootschappen.

Bekijk ook:
Donald Trump overtuigd dat Coronavirus uit lab afkomstig is

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.