Kwaadaardig sms’je zorgt voor duizenden infecties 12
Kwaadaardig sms’je zorgt voor duizenden infecties
Saved Read later
Deel dit bericht

Kwaadaardig sms’je zorgt voor duizenden infecties

Er zijn duizenden Nederlanders die onbedoeld software hebben geïnstalleerd op hun telefoon door een kwaadaardig sms’je. In het sms’je staat een link waarmee de eigenaar van de telefoon een pakketje zou kunnen volgen. In werkelijkheid wordt er, zodra je op de link in het sms’je klikt, malware op je telefoon geïnstalleerd.

Als je op het linkje hebt geklikt kan de kwaadaardige software een vals inlogscherm op je telefoon tonen van je bank. Ook zit de malware in je contacten te rommelen om zichzelf zo verder te verspreiden. Er zijn duizenden gedupeerden die deze malware onbedoeld nu op hun telefoon hebben draaien.

Sms negeren

Afgelopen vrijdag waarschuwde KPN en de Fraudehelpdesk al voor de sms’jes. Zij raden aan niet op de link in het sms’je te klikken. Door het sms’je te verwijderen van je telefoon, en het dus gewoon te negeren, zou er niets aan de hand zijn. De malware moet op de telefoon draaien wil het voor schade zorgen.

Bekijk ook:
Voor honderden euro's opgelicht: Hoe werken cashtraps precies?

Er zitten twee verschillende soorten malware achter de linkjes in het sms’je. Het betreft Anatsa en FluBot. De eerste is wat kwaadaardiger dan de tweede maar ook de laatste kan aardig wat schade toebrengen aan de slachtoffers. Vooral mensen met een Android telefoon hebben hier veel last van. Het systeem van de iPhone van Apple biedt wat meer tegenstand tegen apps die van buitenaf op de telefoon willen worden geïnstalleerd.

Pinksterweekend

Met Pinksteren was er een zorgwekkende toename van de verspreiding van de sms’jes. De criminelen die achter dit soort malware zitten zijn slim. Zij weten dat met het Pinksterweekend de banken gesloten zijn en dat klanten van banken de medewerkers niet kunnen bereiken omdat zij dan vrij zijn.

De meeste mensen weten dat je niet zomaar op een link moet klikken als je die niet vertrouwd, maar toch waren er veel gedupeerden afgelopen weekend. De banken houden de transacties van hun klanten de aankomende tijd in de gaten.

Bekijk ook:
Rijdt Nederlandse politie binnenkort elektrisch? Dit zijn de nieuwste modellen

Telefoon terug naar fabrieksinstellingen zetten

Heb je op het linkje geklikt, dan is het zaak het zo spoedig mogelijk van je telefoon te verwijderen. Je kan dit doen door de telefoon naar fabrieksinstellingen terug te zetten. Je kan er ook voor kiezen om je telefoon terug te zetten naar een dag en tijdstip voordat je telefoon geïnfecteerd raakte. De malware is dan van je telefoon verwijderd.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

936

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.