in

Taakstraf voor verpleegster na dood patiënt door verkeerde spuit

De Patiënt is met heftige verschijnselen overleden

taakstraf verpleegster verkeerde spuit

We zijn allemaal maar mensen, en mensen maken nu eenmaal fouten, maar de fout van deze verpleegster heeft veel gekost. Een 24-jarige verpleegster gaf in november 2017 een spuit aan een zieke patiënt die voor een andere patiënt bedoeld was. De rechtbank heeft haar een voorwaardelijke taakstraf opgelegd van tachtig uur, met proeftijd van een jaar.

Taakstraf verpleegster verkeerde spuit

Het is niet duidelijk waar de patiënt in kwestie voor in het ziekenhuis was, noch in welk ziekenhuis dit incident zich heeft afgespeeld, maar het medicijn wat deze patiënt toegediend kreeg was in ieder geval niet de juiste. Op de spuit stond namelijk de naam van het medicijn en van de patiënt waarvoor deze bedoeld was. Een voor de wijze van toediening vereiste sticker ontbrak. De verpleegster wordt veroordeeld wegens dood door schuld. Hoewel de patiënt door het verkeerde medicijn heftige verschijnselen heeft gekregen, oordeelt de rechtbank op basis van de aard en ernst van de fout, niet het uiteindelijke gevolg.

Bekijk ook:
Cuba, na 60 jaar verder zonder Castro aan het bewind

Had makkelijk voorkomen kunnen worden

Volgens de rechtbank had de verpleegster op ieder moment eenvoudig kunnen zien dat zij de verkeerde spuit had gepakt. Om te beginnen had zij dit bijvoorbeeld al kunnen zien toen zij de spuit ging ophalen die door een collega was klaargemaakt en er al uren lag. Op de spuit stond de naam van een andere patiënt en was ook duidelijk de naam van het medicijn vermeld. Vóórdat de spuit toegediend wordt moet er ook een polsbandje van de patiënt gescand worden, evenals de sticker op de spuit. De verpleegster kreeg hierbij een foutmelding maar heeft deze ongelezen weggeklikt. Hier had zij ook al duidelijk kunnen zien dat zij niet het juiste medicijn gepakt had. Het intreden van de dood is volgens de rechtbank gepaard gegaan met heftige verschijnselen.

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

boete en strafblad vuurwerk afsteken

Boete en strafblad voor afsteken vuurwerk

reacties finale the masked singer

Reacties op de finale van The Masked Singer