in ,

POLL: Is seks tegen de wil altijd verkrachting? Minister Grapperhaus gaat de discussie aan

wetsvoorstel seks tegen de wil
Federico Marsicano© / 123rf.com

Fred Grapperhaus, minister van Justitie, wilt een discussie voeren met Nederlanders over het bestrijden van seksueel wangedrag. In september zal er een ‘maatschappelijk debat’ plaatsvinden met deskundigen en andere betrokkenen. De minister wilt een nieuwe wet indienen om seks tegen de wil strafbaar te maken, maar niet iedereen is het eens met de inhoud van deze wet.

Wat is verkrachting volgens de wet?

Volgens de wet is verkrachting op dit moment: “Hij die door geweld of een andere feitelijkheid of bedreiging met geweld of een andere feitelijkheid een persoon dwingt tot het ondergaan van seksuele handelingen van hem of een derde of het verrichten van seksuele handelingen met hem, met zichzelf of met een derde welke handelingen bestaan uit of mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam wordt, als schuldig aan verkrachting, gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren of geldboete van de vijfde categorie.”

Op dit moment is dwang dus een groot criterium, maar straks zal het dus ook strafbaar zijn als er bewust seks tegen de wil van de ander is geweest. Slachtoffers die uit angst verstijven, en zich daardoor niet uiten of verzetten, moeten door de nieuwe wet beter beschermd worden.

Lees ook:
Binnenkort weer sociale activiteiten. Staan we hier om te springen?

Kritiek op nieuwe wet

Grapperhaus wilt onder andere in gesprek met Amnesty International. Amnesty heeft laten weten dat zij het wetsvoorstel niet ver genoeg vinden gaan. De nieuwe wet wordt als een nieuw delict gezien, met een lagere straf dan verkrachting. Volgens Amnesty zou seks tegen de wil altijd als verkrachting behandeld moeten worden. Ook strafrechtadvocaten zetten hun vraagtekens bij de nieuwe wet. Zij vinden de wet overbodig en hebben vooral veel nieuwe vragen. Na de zomer wil Grapperhaus over het nieuwe wetsvoorstel doorpraten. Hier kun je het nieuwe wetsvoorstel lezen.

 

Bekijk ook:

  • Is seks tegen de wil hetzelfde als verkrachting?

    • ja
    • nee
    • Anders (leg uit)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vloerentrends 2020

Alle vloerentrends van dit jaar

Is duurzaam wonen ook duur wonen?