qr-code sinterklaasintocht
Saved Read later
Deel dit bericht

Is een QR-code verplicht voor de Sinterklaasintocht?

Over een klein maandje is de Sint weer in het land. Een feest voor jong en oud, zonder uitzonderingen. Of toch wel? Het is nog wat onduidelijk hoe het er precies aan toe zal gaan dit jaar. Er is geen landelijke eenheid wat betreft hoe de coronamaatregelen ingevoerd moeten worden. Is een QR-code bijvoorbeeld wel, of niet verplicht? En wat mag er allemaal nog tijdens de intocht?

QR-code Sinterklaasintocht

Officieel gezien moeten alle evenementen een QR-code vragen van hun bezoekers. Mensen die deze QR-code niet kunnen laten zien mogen officieel gezien niet binnengelaten worden bij het evenement. De Sinterklaasintocht is technisch gezien een evenement, dus er zou dan ook een QR-code gevraagd moeten worden. Toch is er waarschijnlijk een manier om hier onderuit te komen.

Wanneer er sprake is van een doorstroomevenement, een evenement waar de bezoekers niet op één plek stil blijven staan, hoef je geen QR-code te tonen. Het is mogelijk om een Sinterklaasintocht op zo'n manier te organiseren dat er niet stilgestaan hoeft te worden. Dit is dan ook de manier waarop veel gemeenten het willen gaan doen.

Puzzelen

Een Sinterklaasfeest moet inclusief zijn. De Sint is een kindervriend, en dan wel een kindervriend voor iedereen, niet alleen waarvan de ouders een coronabewijs hebben. Het zou dan ook ongepast zijn om een intocht door te laten gaan onder de voorwaarde van een QR-code. Sommige gemeenten hebben hierdoor ook de intocht afgelast, zoals Assen. Andere gemeenten proberen er toch nog een inclusief feest van te maken door het als een doorstroomevenement te markeren.

Bekijk ook:
Quiz: Wat weet je van Sinterklaas?

In welke vorm?

Er zijn ook gemeenten die het helemaal anders aanpakken. Zo kiezen zij er bijvoorbeeld voor om geen intocht te houden, maar wel een Sinterklaasshow. Voor deze show moet wel een QR-code getoond worden, maar je moet dan ook tickets kopen. Geheel inclusief is dit feest dus niet, maar het is ook geen intocht. Andere gemeenten hebben al wel bedacht dat zij gewoon een doorstroomevenement zullen houden met de intocht, maar zijn nog op zoek naar manieren om dat in te vullen wanneer de intocht tot zijn einde komt. Een meet & greet waarbij kinderen één voor een even gauw langs Sinterklaas kunnen lopen is een optie die overwogen wordt.

Sinterklaasintocht met QR-code

Alle gemeenten zijn het er – op dit moment – in ieder geval over eens dat een Sinterklaasintocht met QR-code geen optie is. Het moet een feest zijn voor iedereen, of voor niemand. Een tussenweg is er niet. Waarschijnlijk hoort elke gemeente pas kort voor de intocht hoe het precies plaats gaat vinden, maar er zijn nog genoeg plekken die gekozen hebben om de intocht koste wat het kost toch door te laten gaan.

Wel of geen Zwarte Piet

Ook mag iedere gemeente weer zelf invullen of er wel of geen gebruik wordt gemaakt van de Zwarte Piet. Het lijkt echter wel alsof er steeds meer gemeenten zijn die meegaan in de verandering en kiezen voor roetveeg of pieten van allerlei verschillende kleuren. Erik van Muiswinkel, achttien jaar lang hoofdpiet, liet laatst nog weten dat hij denkt dat de strijd gestreden is. In 2015 was hij voor het laatst te zien als hoofdpiet. Hij was gestopt met de rol wegens de pietendiscussie. Oorspronkelijk was hij het er ook niet mee eens dat Zwarte Piet zou verdwijnen, maar later was hij toch van gedachten veranderd en ging het Sinterklaasjournaal niet snel genoeg met de beweging mee naar zijn zin.

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.