Saved Read later
Deel dit bericht

De eindeloze discussie rondom Zwarte piet

Het zal niet meer zolang duren voordat de maand november aanbreekt. Het is namelijk de periode waarbij de Sint samen met de zwarte piet een landelijke intocht zal maken..althans dat is wat er wordt verwacht. De afgelopen periode is er rond de zwarte piet een bepaalde discussie ontstaan. Het gaat allemaal om mensen die van mening zijn dat zwarte piet een racistische uitstraling heeft aan de ene kant en aan de andere kant mensen die van mening zijn dat het juist gaat om een mooie traditie. De twee kampen zetten alles in het werk om hun standpunten goed naar voren te brengen.

Onderzoek Hart van Nederland

Geheel in dit kader is er onderzoek gedaan naar de standpunten van de gemiddelde Nederlander omtrent de discussie rondom Sinterklaas en zwarte piet. Nadat er vanuit de NTR  is aangekondigd dat zwarte piet zal verdwijnen van het toneel,  is er een onderzoek gedaan door hart van Nederland over de meningen van de Nederlandse samenleving. Indien wij van de resultaten, verkregen uit het onderzoek uit moeten gaan, kunnen wij stellen dat de meerderheid van de samenleving de voorkeur geeft aan zwarte piet. Uitgedrukt in percentages gaat het om 95%, terwijl 5% geeft de voorkeur aan roetveegpiet.

Bekijk ook:
Zo haal je met gemak 10.000 stappen per dag, ook met een kantoorbaan

Andere kant van de medaille

Ondanks het onderzoek uitwijst dat de meerderheid de voorkeur geven aan zwarte piet, laat hetzelfde onderzoek licht schijnen op een ander deel van het verhaal. Zo komt uit het onderzoek namelijk naar voren dat steeds meer mensen met een negatief gevoel kijken naar de intocht van de sint en zwarte piet. 63% van de respondenten die aan het onderzoek hebben geparticipeerd hebben aangegeven een negatief gevoel te krijgen, terwijl 31% nog negatiever nog positiever naar het intocht is gaan kijken. Het onderzoek wijst verder uit dat zwarte pieten minder populair zijn in grote steden, terwijl roetveegpieten in middelgrote steden en kleine steden helemaal geen rol spelen, in die steden bestaat de intocht volledig uit zwarte pieten.

Geen einde in zicht

Naar alle waarschijnlijkheid komt er (nog) geen einde in de discussie over het wel/niet bij hebben van zwarte piet bij de landelijke intocht van de sint. Dit zorgt voor een onoverzichtelijke situatie over wat er nu wel of niet gedaan moet worden. Voor nu staat vast dat tijdens de landelijke intocht van de sinterklaas in Apeldoorn dit jaar er geen zwarte pieten te zien zijn. Naast de landelijke intocht zullen zwarte pieten ook niet meer te zien zijn in het sinterklaasjournaal van NTR.  Aan de hand van reacties die gegeven zijn door bekende Nederlanders kan er met stellige zekerheid worden gesteld dat het onderwerp veel losmaakt. Voormalige RTL presentatrice is Sylvana Simons is blij met de aankondiging van NTR, maar wil nog een stapje verder gaan. Ze wil namelijk een juridisch tint aan koppelen. Daarbij wil zij namelijk dat het bij wet mogelijk moet worden om zwarte piet te verbieden. Haar inspanning is deels gelukt, omdat de gemeente Amsterdam werk zal maken van haar verzoek om te kijken als dat wellicht zou kunnen.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.