Peiling: VVD lijkt onverslaanbaar 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Peiling: VVD lijkt onverslaanbaar

Peiling na peiling komt al jaren hetzelfde beeld naar voren: de VVD van Mark Rutte gaat weer de grootste partij van Nederland worden. Ook als we de meest recente peiling van Maurice de Hond geloven, verandert dat beeld niet. De VVD kan nu rekenen op de meeste stemmen en lijkt daarmee de winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen te worden.

De VVD is nog altijd de populairste partij van Nederland. Op basis van de meest recente peiling van De Hond kan de partij van Mark Rutte op maar liefst 33 zetels rekenen. De VVD zou hiermee met gemak de grootste partij van het land worden. En daarmee lijkt de winnaar van de verkiezingen langzaam al vast te staan.

Wel is er een kleine kanttekening voor de partij van Rutte, want de VVD zakt de laatste weken een klein beetje weg. Of dit tot grote zorgen gaat leiden is maar de vraag, want de afstand tot de andere partijen is vooralsnog relatief groot. Een nieuw kabinet met Mark Rutte als minister-president wordt daardoor met de dag waarschijnlijker. Maar, de andere partijen hebben nog twee weken om dat te veranderen. Dat zal moeilijk worden, maar het is niet onmogelijk.

PVV en CDA de “grootste” concurrenten van de VVD

De PVV en het CDA lijken vooralsnog de twee enige concurrenten van de VVD te zijn. Maar, deze partijen volgen op flinke afstand. De PVV is wederom de favoriet om de tweede partij van Nederland te worden. De partij van Wilders zou nu 24 zetels (+ 4 winst) halen als vandaag de Tweede Kamerverkiezingen gehouden zouden worden. De PVV lijkt hiermee echter weinig kans te maken om de grootste van Nederland te worden, want het verschil met de VVD is momenteel maar liefst 9 zetels.

Het CDA heeft de weg omhoog gevonden en zou nu op 19 zetels kunnen rekenen. De partij van Wopke Hoekstra heeft momenteel ook 19 zetels in de Kamer. Het CDA is daarmee de gedoodverfde favoriet voor de derde plek, want het verschil tussen zowel de PVV – de nummer 2 – en D66 – de nummer 4 – is maar liefst 5 zetels.

Opvallend is dat de VVD, het CDA en de PVV hiermee samen 76 zetels zouden halen, net zoveel als in 2010. Destijds gingen de partijen daarna samenwerken in een coalitie, en een kabinet bestaande uit deze partijen is met deze uitslag theoretisch gezien wederom haalbaar. Al komt deze samenstelling er in 2021 zeer waarschijnlijk nooit. De PVV is namelijk uitgesloten door zowel de VVD als het CDA.

Grote middenmoot met veel linkse partijen

De nummers een, twee en drie lijken daarmee al vast te staan, maar in de middenmoot blijft het spannend. D66 lijkt dit keer de grootste verliezer te worden met een resultaat van 13 zetels totaal (-6 verlies). De partij van Sigrid Kaag wordt op de hielen gezeten door de PvdA met 12 zetels (+3 winst). Daarachter volgen de SP met 9 zetels (-5 verlies), GroenLinks met 9 zetels (-5 verlies), de PvdD met 7 zetels (+2 winst) en de ChristenUnie met 7 zetels (+2 winst). Op gepaste afstand volgen daarna FVD met 4 zetels (+2 winst), de SGP met 3 zetels (geen verschil), DENK met 2 zetels (-1 verlies) en 50PLUS met 2 zetels (-2 verlies).

Bekijk ook:
Top 5 Nederlandse politieke partijen met de meeste leden

Komen er vier nieuwe partijen in de Tweede Kamer?

Het zou zomaar kunnen dat de Tweede Kamer straks vier nieuwe partijen telt. JA21 is momenteel de grootste kanshebber, de partij van Nanninga en Eerdmans zou nu 3 zetels halen. De partijen Volt, CodeOranje en BIJ1 zouden allen kunnen rekenen op één zetel. Dat gaat dus nog spannend worden!

Vier nieuwe partijen in de Tweede Kamer zou heel bijzonder zijn, want normaal gesproken haalt een nieuwe partij niet vaak de kiesdrempel. Laat staan vier partijen. Wie weet komt daar dit jaar verandering in. Al gaan waarschijnlijk een paar nieuwe partijen nog afvallen.

Bekijk hieronder het totale overzicht van de meest recente peiling van Maurice de Hond:

Wat ga jij stemmen?

De verkiezingen zijn over twee weken en de verkiezingsstrijd is losgebarsten. Verwacht de komende tijd maar veel politici op televisie en social media, want iedereen is op zoek naar jouw stem!

Zo is er zondagavond het lijsttrekkersdebat op RTL 4 te zien. In dat debat gaan Mark Rutte, Geert Wilders, Wopke Hoekstra, Sigrid Kaag, Jesse Klaver en Lillian Marijnissen met elkaar de strijd aan. Dat wordt nog interessant, en wie weet gaan na een paar debatten de peilingen wel veranderen.

Weet je al wat jij gaat stemmen op 17 maart? Deel je stemvoorkeur dan in deze poll. Of weet je nog niet op wie je gaat stemmen, maar is het wel duidelijk welke partij nooit op je stem hoeft te rekenen, dan kan je dat laten weten in deze poll.

Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.