Waarom smart home in 2021 een nog grotere trend wordt 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom smart home in 2021 een nog grotere trend wordt

Het is nog niet zo heel lang geleden dat je indruk kon maken tijdens een feestje als je een smartphone app liet zien waarmee je de lampen van kleur kon laten veranderen. Hoewel nog lang niet iedereen smart lights in huis heeft kijken de meeste mensen hier niet echt meer van op. Huisautomatisering ontwikkelt zich in een steeds hoger tempo, ook in 2021 is er veel nieuws op het gebied van smart homes te melden. Hier zijn de trends waar je dit jaar nóg meer van gaat horen.

Corona

Laten we even beginnen met de voornaamste reden waarom huisautomatisering in 2020 enorm is toegenomen; de Corona pandemie. Veel mensen moesten plotseling thuis gaan werken, de kinderen lesgeven en met een zwembadje in de tuin doen alsof ze aan het strand lagen. Om er toch maar iets van te maken werden bouwmarkten en tuincentra leeggekocht. Ook high tech gadgets waren in trek. Als die vakantie niet doorgaat dan proberen we er thuis maar iets leuks van te maken. Meer tijd thuis besteden heeft smart home toepassingen een flinke duw gegeven, want we merken nu hoe eenvoudig we zaken kunnen automatiseren. Daarnaast zijn we ook begonnen met meer geavanceerde vormen van beveiliging. Want als je straks weer naar buiten mag gaan, dan wil je wél dat jouw mooie spullen veilig zijn!

Lagere prijzen

IKEA, HEMA en Kruidvat hebben allemaal hun eigen lijn slimme apparaten uitgebracht. Dit heeft geleid tot een prijzenoorlog in allerlei domotica producten. De resultaten zijn niet altijd ideaal, denk aan producten die niet te combineren zijn met andere merken of verbindingen die onhandig werken. Bij apps heb je soms een vertaler nodig om het te begrijpen… Deze budget producten worden vaak gemaakt op basis van een Open Source protocol. Dit hoeft geen probleem te zijn, zo is Google Android ook vrij te gebruiken door smartphone fabrikanten. Het risico is de ‘race to the bottom’ waarbij prijs als prioriteit gesteld wordt in plaats van kwaliteit. Meer gevestigde merken zoals Nest, Somfy of Philips leveren een premium ervaring. Hoewel lagere prijzen aanlokkelijk zijn, moet je wel opletten dat je geen gadgets koopt die al snel liggen te verstoffen in de kast.

Overal verbonden

De introductie van 5G is niet zonder slag of stoot verlopen, het valt niet te ontkennen dat we vrijwel overal ‘connected’ zijn. Roaming tarieven zijn binnen Europa afgeschaft zodat je gewoon gebruik kunt maken van jouw databundel in het buitenland. Je kunt dus de beelden van jouw Somfy outdoor camera op je mobieltje bekijken terwijl je in Spanje bent. Tenminste, als je de grens over mag maar dat is een ander verhaal… Ook zijn er meerdere aanbieders van vast internet die je gebruik laten maken van gratis Wifi hotspots, soms zelfs internationaal.

Grote merken werken samen

De TaHoma van Somfy is een ‘bridge’ die je producten van meerdere merken laat combineren. Zo kun je Apple HomeKit en Google Home koppelen. In 2021 lijken ook de grote merken meer naar elkaar toe te groeien. Zo kun je Apple Music nummers tegenwoordig via (Google) Nest speakers beluisteren. Deze integraties verlopen niet zonder slag of stoot, toch begint de kloof langzaam maar zeker kleiner te worden. Dat is wel zo prettig aangezien geen enkele fabrikant een compleet scala aan smart home apparaten maakt.

Handsfree keukenapparatuur

De smart kitchen krijgt steeds meer aandacht. Je kunt lachen om een Amazon of Samsung magnetron met Alexa spraakbediening, toch zit er wel degelijk potentie in slimme keukenapparatuur. Handsfree bediening is ideaal als je tot in je ellebogen in de marinade gedompeld bent, een extra scherm om recepten op te zoeken met je stem is dan echt wel een voordeel. Een koelkast die ziet wanneer de eieren op zijn is nog een gevalletje “omdat het kan”, op termijn zijn er zeker praktische toepassingen te bedenken. Denk aan artikelen automatisch toevoegen aan het boodschappenlijstje van je favoriete supermarkt.

Ook voor buiten

2021 is een jaar met sneeuw en ijs, maar zonder Elfstedentocht. Als de sneeuw weer gesmolten is dan wordt het tijd om de tuin weer netjes in orde te maken. Ook hier zijn allerlei slimme oplossingen voor. Mooie buitenverlichting bijvoorbeeld, met instelbare programma’s en robotgrasmaaiers die jouw grasmat in perfecte conditie houden. En uiteraard een IP camera om jouw tuin in de gaten te houden. De raambekleding kun je automatiseren met een Somfy buismotor inclusief windmeter voor extra veiligheid. Om jouw steaks op de BBQ te checken prik je er een slimme Weber vleesthermometer in die je met de bijbehorende smartphone app gebruikt. Zo komen we het tweede jaar lockdown wel door!

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.