De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie staan er relatief goed voor, zo vlak voor de verkiezingen. Gebruikelijk verliezen coalitiepartijen flink wat zetels na een regeerperiode, maar dat lijkt op basis van de meest recente peilingen van Maurice de Hond dit keer niet te gaan gebeuren.
Deelname aan een coalitie maakt een politieke partij bijna nooit populair. Dat is een makkelijke conclusie als je de verkiezingsuitslagen van het afgelopen decennium erbij pakt. In 2010 verloren het CDA, de PvdA en de ChristenUnie samen 24 zetels na de val van kabinet-Balkenende IV. In 2012 raakten de PVV en het CDA 17 zetels kwijt na de val van kabinet-Rutte I. En in 2017 verloren de VVD en de PvdA maar liefst 37 zetels na het einde van kabinet-Rutte II. Slechts één partij wist de afgelopen tien jaar het aantal zetels uit te breiden na een regeringsdeelname: dat was de VVD toen de partij maar liefst 10 zetels won in 2012.
Goede peilingen voor coalitiepartijen
Bij regeren boet een politieke partij vaak aan populariteit in, maar die trend lijkt dit jaar te breken. De huidige coalitiepartijen staan er namelijk redelijk goed voor, als je de peilingen mag geloven. Twee partijen staan nu op een kleine winst, dat zijn de VVD en de ChristenUnie. Beide partijen zouden twee zetels erbij kunnen tellen. Het CDA zou momenteel een zetel verliezen, en D66 dreigt zes zetels kwijt te raken.
In totaal staan de coalitiepartijen dus nog wel op een verlies van drie zetels, maar dat is relatief weinig vergeleken met de verliezen die tijdens de vorige verkiezingen werden geleden. Met een paar kleine positieve veranderingen zou het zo maar kunnen gebeuren dat de partij samen geen zetels verliezen, of zelfs zetels winnen. Dat zou een behoorlijk unieke prestatie zijn.
Peiling: de huidige stand
De VVD staat al jaren bovenaan de peilingen, en dat is deze week niet anders. De partij van minister-president Mark Rutte zou nu 35 zetels (+2 winst) halen, waarmee een kabinet-Rutte IV met de dag waarschijnlijker wordt. Op afstand volgen daarna de PVV van Geert Wilders met 24 zetels (+4 winst) en het CDA van Wopke Hoekstra met 18 zetels (-1 verlies).
In de middenmoot staan D66 met 13 zetels (-6 verlies), de PvdA met 13 zetels (+4 winst), de SP met 9 zetels (-5 verlies), GroenLinks met 9 zetels (-5 verlies), de PvdD met 7 zetels (+2 winst) en de ChristenUnie met 7 zetels (+2 winst).
De FVD staat deze week op 4 zetels (+2 winst), eentje minder dan vorige week. Maar, daarmee lijkt de schade van de racistische appjes van Baudet relatief beperkt. Daarachter komen de SGP met 3 zetels (+0 verschil), DENK met 2 zetels (-1 verlies) en 50Plus met 1 zetel (-3 verlies).
Er zouden nu drie nieuwe partijen in de Tweede Kamer komen. JA21 doet goede zaken met een stabiele 3 zetels in de peilingen. Daarnaast staat Volt ook deze week weer op 1 zetel in de plus. En datzelfde geldt ook voor CodeOranje, die de afgelopen elke keer net buiten de boot viel. BIJ1 staat deze week weer op 0 zetels. De partij van Sylvana Simons stond weken op 1 zetel, maar zou nu niet meer op een zetel kunnen rekenen.
Wat ga jij stemmen?
De verkiezingen zijn over ongeveer vier weken en de verkiezingsstrijd begint langzaam los te barsten. Weet je al wat jij gaat stemmen op 17 maart? Laat een reactie achter als je jouw stemvoorkeur wil delen of stem in deze poll. Of weet je nog niet op wie je gaat stemmen, maar is het wel duidelijk welke partij nooit op je stem hoeft te rekenen, dan kan je dat delen in deze poll.
Plaats een reactie