Overtreding coronaregels kost studenten € 30.000,- 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Overtreding coronaregels kost studenten € 30.000,-

Het is een van strengste straffen in de VS die tot dusverre zijn uitgedeeld aan studenten vanwege het overtreden van de coronaregels. Het gaat om 11 studenten van de NorthEastern University. Ze werden betrapt in een hotelkamer in Boston door medewerkers van de Universiteit. In het hotel was tijdelijk studentenhuisvesting geregeld.

De betrokken 11 studenten vierden een feestje op een kamer, mondkapjes gebruikten zij niet en ook de regels omtrent afstand negeerden zij. Het bestuur van NorthEastern trad snel en hard op. De studenten moesten zich laten testen op het coronavirus en konden daarna vertrekken. Het gezamenlijke collegegeld van in totaal $ 36.000 (ongeveer € 30.000) zal conform de regels die zijn geaccepteerd door de studenten, niet worden terugbetaald.

Eerdere straffen in de VS

Ook een Universiteit in Indiana stuurde eerder 36 studenten naar huis die ondanks de gemaakte afspraken toch naar feestjes waren gegaan. NorthEastern haalde eerder ook al de Amerikaanse pers door 115 studenten een schriftelijke waarschuwing te sturen. Deze jongeren hadden op de social media gemeld dat ze buiten de studie wel feesten zouden gaan bezoeken en organiseren.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Besturen van universiteiten over de hele wereld worstelen met het probleem hoe ze kunnen voorkomen dat studenten een bron voor de besmetting met corona gaan vormen. Het lijkt er immers op dat voor studenten de kans op ernstige verschijnselen bij oplopen van het virus zeer minimaal is. Daarentegen vormen ze wel degelijk een risico voor ouderen en zwakkeren als ze het virus verder verspreiden. Maar een zekere mate van vertier is bijna onlosmakelijke verbonden met de studie. Het voorbeeld van NorthEastern heeft duidelijk gemaakt dat de keuze is gemaakt. Overtreden van de regels kan niet langer zonder gevolgen.

De situatie in Nederland

In mei was er in ons land het incident met leden van de studentenvereniging Vindicat. In totaal 15 leden waaronder een lid van het bestuur hielden een bijeenkomst in het sociëteit-gebouw nadat deze formeel was gesloten op basis van de coronaregels. De bijeenkomst had overigens veel weg van een feestje.

De interne tuchtcommissie van de vereniging legde de 15 studenten een taakstraf op van 450 uur. Hierbij werd ook nog een onvoorwaardelijk verbod overwogen om het verenigingsgebouw te bezoeken. Dit blies men af, omdat niet duidelijk was in hoeverre het gebouw sowieso binnenkort weer open zou zijn. De studenten moesten ook verplicht hun excuses maken bij de Burgermeester en het bestuur.

Bekijk ook:
Werkdruk verlagen: met deze tips doe je dat zelf

Overtreding coronaregels kost studenten € 30.000,- 14

Studeren in coronatijd

Vooral de introductie dagen in 2020 van de universiteiten en hogescholen hebben duidelijk gemaakt dat studeren in deze bijzondere tijd anders is. Geen ludieke zaken tijdens de ontgroening. Alles diende te gebeuren op een afstand van 1,5 meter en Rutte waarschuwde dat overtredingen steng zouden worden gestraft. Ook feesten tot diep in de nacht was er dit keer niet bij. Na 22.00 mocht er geen alcohol meer worden geschonken. In het algemeen hield men in het hele land rekening met de regelgeving. Voor de nieuwe studenten een duidelijk ander begin dan ze nog maar een jaar geleden verwachtten.

Bekijk ook:

Avatar foto
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.