in

Nobelprijs financieel flink opgewaardeerd

Bijna 95.000 euro meer voor de winnaars

De Nobelprijs

Mooi nieuws voor de wetenschappers en wereldverbeteraars met ambitie. Het organiserend comité van de Nobelprijzen heeft besloten om het geldbedrag dat aan de prestigieuze prijs is verbonden, te verhogen met 1 miljoen Zweedse kronen. Omgerekend is dit bijna 95.000 euro. Hiermee komt het totale bedrag dat de winnaars tegemoet mogen zien op 10 miljoen Zweedse kronen.

Bescheiden geldbedrag voor eerste winnaars

In de beginjaren dat de Nobelprijzen werden uitgereikt bedroeg het geldbedrag dat aan de prijs was verbonden nog een bescheiden 150.000 kronen. Door de jaren heen steeg dit bedrag en in 1981 werd voor het eerst een bedrag van 1 miljoen kronen uitgekeerd aan de prijswinnaar.

Terug op oude niveau

In 2000 was het prijzengeld inmiddels gestegen naar een bedrag van 10 miljoen kronen. Echter, de kredietcrisis noopte het comité van de organiserende Nobelstichting ertoe om drastisch in de kosten te snijden, wat onder meer tot gevolg had dat het prijzengeld werd teruggebracht naar 8 miljoen kronen. De stichting geeft echter aan haar financiën inmiddels weer goed op orde te hebben, wat ertoe heeft geleid dat het geldbedrag, dat bij de prijs hoort, weer naar het oude niveau is teruggebracht.

Bekijk ook:
Visualisatie: Hoe rijk is de rijkste man ter wereld?

Geld goed besteed

Het is nog even wachten voor we weten wie er dit jaar in de prijzen gaan vallen. De Nobelprijzen worden in oktober weer uitgereikt. Het door de prijswinnaars gewonnen bedrag wordt overigens in de regel weer besteed aan het verder ontwikkelen van wetenschappelijk onderzoek of lopende projecten. Dat dit voor onrust kan zorgen werd in 1998 duidelijk toen grote ruzie ontstond binnen de Internationale Campagne voor het Verbod van Landmijnen (ICLB) over de besteding van het geld dat was verbonden aan, nota bene, de Nobelprijs voor de Vrede. De kwestie liep zo hoog op dat de stuurgroep van het ICLB het Nobelcomité vroeg om de helft van het prijzengeld voorlopig niet uit te keren.

Bekijk ook:

Is dit opmerkelijk, boeiend of trending?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.