handgel brandgevaar
Saved Read later
Deel dit bericht

Ontsmettende handgel kan brand veroorzaken in auto’s

De brandweer heeft opgeroepen om uit te kijken met ontsmettende handgel. Wanneer deze in de volle zon in de auto achtergelaten wordt, kan er brand ontstaan. De meeste handgels zijn alcoholhoudend, en zijn dus lichtontvlambaar.

Brandgevaar handgel

Er wordt door de brandweer geadviseerd om de handgel op te bergen in het dashboardkastje. Hier wordt het natuurlijk ook wel warm, maar daar heb je niet te maken met de reflectie van glas. Dat is wat het buiten het dashboardkastje zo gevaarlijk maakt. In een garagebox in het Belgische Dendermonde was laatst al brand hierdoor.

Juiste omstandigheden brand

Het kan goed fout gaan wanneer de omstandigheden precies goed zijn. De gel is dan flink warm, het flesje lekt een beetje en de zon staat dan op zo'n manier op het glas dat het als een vergrootglas werkt. Dit gevaar is ook aanwezig bij waterflesjes, die soms ook als vergrootglas werken. Handgel is echter nog gevaarlijker omdat dit van zichzelf al brandbaar is. Het is dan bijvoorbeeld ook geen goed idee om een sigaretje op te steken nadat je net je handen ontsmet hebt.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

https://www.facebook.com/brandweetjes/posts/1159052347772192

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

2 Comments

  1. Harm de Vreeze Reply

    Om handgel (wat voor 70% bestaat uit alcohol) te laten ontbranden heb je een ontstekingsbron nodig (vuur of vonken/gloeiende objecten zoals een sigaret) en zuurstof. Of de omgeving moet een temperatuur halen van 363 graden Celsius.

    Dit kan nooit gebeuren door een flesje in de volle zon te laten staan.

    Wat echter wel mogelijk is (het is echter niet duidelijk of dit hier aan de hand is in de bijgevoegde foto) is dat een fles kan werken als een vergrootglas en daardoor brand kan ontstaan. Echter heeft dit niks te maken met het spontaan ontbranden van alcohol, dit is een effect wat met alle doorzichtige vloeistoffen kan gebeuren in een fles in de volle zon.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.