in

Ontsmettende handgel kan brand veroorzaken in auto’s

Bewaar deze altijd in het dashboardkastje

handgel brandgevaar

De brandweer heeft opgeroepen om uit te kijken met ontsmettende handgel. Wanneer deze in de volle zon in de auto achtergelaten wordt, kan er brand ontstaan. De meeste handgels zijn alcoholhoudend, en zijn dus lichtontvlambaar.

Brandgevaar handgel

Er wordt door de brandweer geadviseerd om de handgel op te bergen in het dashboardkastje. Hier wordt het natuurlijk ook wel warm, maar daar heb je niet te maken met de reflectie van glas. Dat is wat het buiten het dashboardkastje zo gevaarlijk maakt. In een garagebox in het Belgische Dendermonde was laatst al brand hierdoor.

Juiste omstandigheden brand

Het kan goed fout gaan wanneer de omstandigheden precies goed zijn. De gel is dan flink warm, het flesje lekt een beetje en de zon staat dan op zo’n manier op het glas dat het als een vergrootglas werkt. Dit gevaar is ook aanwezig bij waterflesjes, die soms ook als vergrootglas werken. Handgel is echter nog gevaarlijker omdat dit van zichzelf al brandbaar is. Het is dan bijvoorbeeld ook geen goed idee om een sigaretje op te steken nadat je net je handen ontsmet hebt.

Een fles of tube handgel berg je het beste op in het dashboardkastje en laat deze NIET open en bloot in de volle zon in…

Geplaatst door Brandweetjes op Woensdag 20 mei 2020

2 Reacties

Plaats een reactie
  1. Om handgel (wat voor 70% bestaat uit alcohol) te laten ontbranden heb je een ontstekingsbron nodig (vuur of vonken/gloeiende objecten zoals een sigaret) en zuurstof. Of de omgeving moet een temperatuur halen van 363 graden Celsius.

    Dit kan nooit gebeuren door een flesje in de volle zon te laten staan.

    Wat echter wel mogelijk is (het is echter niet duidelijk of dit hier aan de hand is in de bijgevoegde foto) is dat een fles kan werken als een vergrootglas en daardoor brand kan ontstaan. Echter heeft dit niks te maken met het spontaan ontbranden van alcohol, dit is een effect wat met alle doorzichtige vloeistoffen kan gebeuren in een fles in de volle zon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.