Jonge Amerikanen geven steeds meer de voorkeur aan socialisme 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Jonge Amerikanen geven steeds meer de voorkeur aan socialisme

Bijna driekwart van de jonge Amerikanen stemt waarschijnlijk op een socialistische kandidaat, zo blijkt uit een nieuwe peiling, die suggereert dat het kapitalisme zijn aantrekkingskracht heeft verloren. Maar is het echt kapitalisme als de overheid alles behalve de arbeidersklasse financiert?

Jonge Amerikanen beschouwen socialisme veel gunstiger dan hun ouderen, met 70 procent waarschijnlijk stemmen voor een socialist, volgens een peiling die maandag werd vrijgegeven door de Victims of Communism Memorial Foundation. Uit het onderzoek bleek ook dat 50 procent van de millennials (van 23 tot 38 jaar) een ongunstige kijk op het kapitalisme hebben. Alleen generatie Z (van 16 tot 22 jaar) was meer anti-kapitalistisch – 51 procent vindt het economisch systeem negatief.

Hoewel de naam van de organisatie haar draai aan deze statistieken verraadt, het is een feit dat het Amerikaanse systeem in de loop der jaren steeds socialistischer is geworden. Dit tot het punt waarop de enige groep die niet profiteert van socialistisch beleid de arbeidersklasse. Een systeem waarin de overheid banken redt, Big Oil subsidieert en miljarden dollars in particuliere militaire aannemers stort om hun prijzen zo hoog te zetten. Het is misschien niet socialistisch in naam, maar het is zeker niet hoe het kapitalisme werd gedacht.

Schulden

Amerikanen kunnen niet worden beschuldigd van het kwalijk nemen van een systeem dat hen opzadelt met verlammende schulden, van studieleningen tot medische rekeningen tot creditcards die vaak zijn gemaxed in een poging om met de eerste te jongleren. Elke gelijkenis met kapitalisme is toevallig, Amerikanen hebben socialisme voor de rijken, terwijl gewone mensen wordt geleerd dat hun falen om te gedijen in een rigged economie alleen hun schuld is.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

De belastingverlagingen van Trump in 2017 hebben een decennia oude trend van trickle-up economie verder versneld, waarbij de rijkdom aan werkende mensen gestaag is geconsolideerd in de handen van de 0,01 procent. De 500 rijkste gezinnen in de VS betalen nu een lager belastingtarief dan de arbeidersklasse ervan uitgaande natuurlijk dat ze überhaupt belasting betalen.

Kapitalisme

De verdedigers van het kapitalisme zijn poëtisch over vrije markten, maar er is niets gratis aan een gezondheidszorgsysteem waarin patiënten worden gestraft voor het niet kopen, zoals Obamacare oorspronkelijk werd ontworpen. In dat systeem zijn de prijzen omhooggeschoten, omdat verzekeringsmaatschappijen vrij zijn om exorbitante premies op te leggen aan klanten die geen andere keuze hebben dan te kopen. Progressieven die om Medicare for All vragen, willen alleen de socialisatie van de gezondheidszorg uitbreiden tot de mensen die er baat bij hebben de patiënten.

Op dezelfde manier zijn militaire aannemers die de markt op eigendom inperken vrij om hun prijzen zo hoog te zetten als ze willen, en elke wetgever die schreeuwt over het steeds groter wordende militaire budget wordt dichtgeslagen als onpatriottisch. Dit model geeft Amerikanen afschuwelijk dure maar nauwelijks functionele ‘innovaties' zoals de F-35, die meer dan een triljoen dollar kost om te ontwikkelen maar niet in de regen kan vliegen.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

De banksector was de begunstigde van het socialisme in 2008, toen de overheid $ 700 miljard aan belastingbetaler dollars rechtstreeks in banken pompte die vet waren geworden op zogenaamde ‘giftige activa', inclusief bundels van slechte hypotheken van mensen die uiteindelijk hun huizen verloren aan afscherming. De mensen kregen geen reddingsoperaties die daken boven hun hoofd hadden kunnen houden dat zou socialisme zijn!

De subsidie kraan staat voor bedrijven altijd open

Energiebedrijven ontvangen jaarlijks ongeveer $ 20 miljard aan door de belastingbetaler gefinancierde subsidies, zo bleek uit een rapport uit 2017. President Trump mag dan opscheppen over de ‘energieonafhankelijkheid' van de VS, maar de bedrijven die die energie opwekken, zijn volledig afhankelijk van Uncle Sam om hen overeind te houden.

Het weinige sociale vangnet dat er in de VS is, komt alleen de armsten van de armen ten goede, met inkomensplafonds die de meeste werknemers uitsluit die boven het minimumloon verdienen. Als gevolg daarvan is de arbeidersklasse traditioneel, althans in theorie, de begunstigden van het socialisme de enige groep die niet van de vruchten kan genieten in dit omgekeerde systeem.

Jongeren hebben gelijk als ze walgen van wat er in de VS voor het kapitalisme doorgaat. De meeste ontwikkelde landen hebben ontdekt hoe ze elementen van socialisme kunnen combineren met een markteconomie op een manier die iedereen ten goede komt. Het wordt tijd dat de VS hen inhaalt.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.