Saved Read later
Deel dit bericht

Autoloze zondag binnenkort realiteit?

Zou jij je auto laten staan tijdens de autoloze zondag? Toen de plannen van het kabinet voor een autoloze zondag een aantal weken geleden openbaar kwamen, haalden we allemaal onze schouders op. Het kabinet heeft immers wel vaker ambities gehad. Het komt in de politiek regelmatig voor dat er opvallende plannen geopperd worden waar we vervolgens nooit meer iets van horen. Maar nu is het opeens voorpaginanieuws: de autoloze zondag. Hoe, wat, waar, waarom en vooral: wanneer?

Oplossing voor de stikstofcrisis

De stikstofcrisis is een groot actueel probleem. Diverse sectoren zijn daarom al gekort en hebben hierover reeds uitgebreid hun ongenoegen geuit. Denk maar aan de stakende boeren, die voor ellenlange files in heel Nederland zorgden, en aan de bouwvakkers, die uiteindelijk toch het Malieveld beschadigd hebben. Om niet te veel op bouwprojecten te hoeven korten, wordt er nu in de politiek gepraat over een autoloze zondag.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

20 voorgestelde maatregelen

In totaal zijn er zo’n 20 maatregelen aangedragen door de politici om de stikstofuitstoot uiteindelijk te verlagen. Landbouw en verkeer worden het hardst getroffen. Een van de maatregelen is dus de autoloze zondag. Maar er wordt nog meer op de weg gezocht: de maximumsnelheid kan ook prima weer omlaag. Waar we sinds een aantal jaar met een gerust hart 130 km per uur kunnen rijden op een aantal grote snelwegen, zou dit nu weer omlaag gaan naar 100 km per uur. De VVD raakt hiermee zijn naam als ‘vroem-partij’ dus aardig kwijt.

Autoloze zondag: feest op straat

De Kamerleden Suzanne Kröger en Carla Dik-Faber maakten onlangs een autoloze zondag mee in Londen. Ze waren meteen enthousiast. Mensen ontmoetten elkaar weer op straat, er werd gefietst en gefeest. Kröger ziet graag een toekomst met minder auto’s. Dat de Nederlandse wegen overvol zijn, is bekend. Ook het parkeren van auto’s kost ruimte. Bovendien zorgt het vele verkeer voor een slechtere luchtkwaliteit en dat is nadelig voor het klimaat.

België, Frankrijk, Duitsland en het VK gingen ons al voor

Waar we de autoloze zondag in Nederland alleen nog uit een grijs verleden kennen, kabinet Den Uyl voerde een autoloze zondag in vanwege de oliecrisis in de jaren zeventig, is het in andere landen inmiddels een populair fenomeen. België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk gingen ons al voor.

Bekijk ook:
Dit is hoeveel CO2 nieuwe auto's uitstoten

De autoloze zondag vieren

De Kamerleden zelf praten het liefst over ‘de autoloze zondag vieren’ in plaats van over een verplicht nummertje. Er wordt gerekend op de welwillendheid van de automobilisten en verder zullen de gemeenten grotendeels vrijgelaten worden in de verplichtingen die zij hun inwoners opleggen. Voor de ChristenUnie is het een rustmoment, een dagje om even gas terug te nemen. GroenLinks heeft het vooral over bewustwording. Mensen stappen vandaag de dag te automatisch in hun auto.

Wanneer gaat het in?

Het zou dus kunnen dat er aan het begin of aan het einde van de maand een autoloze zondag wordt ingelast. Het moet in ieder geval zo geregeld worden dat de autoloze zondag al vanaf september 2020 een feit kan zijn. Niet alle partijen zijn echter voor, en zeker de uitspraak van minister van Nieuwenhuizen vindt veel bijval. Wat er precies gaat gebeuren op het gebied van stikstofmaatregelen? Dat horen we aanstaande vrijdag, als we diverse bronnen uit Den Haag mogen geloven.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.