Welke coalities zijn er mogelijk? Vijf mogelijke varianten uitgelicht 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Welke coalities zijn er mogelijk? Vijf mogelijke varianten uitgelicht

De Tweede Kamerverkiezingen zijn geweest en de uitslag is bekend. Nu is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe coalitie, die voor de komende vier jaar ons land moet regeren. Dat wordt nog geen gemakkelijke klus, want voor een meerderheid zijn minimaal vier partijen nodig. Welke coalities zijn er mogelijk? In dit artikel lichten we vijf mogelijke varianten uit. 

Vorige week woensdag waren de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland. In de voorlopige prognose is dit de verwachte uitslag:

De VVD en D66 zijn de twee grootste partijen van ons land geworden. Samen gaan de partijen onderzoeken welke formaties mogelijk zijn. Deze onderstaande coalities zullen waarschijnlijk de revue passeren.

VVD + D66 + CDA + ChristenUnie

De combinatie bestaande uit VVD, D66, het CDA en de ChristenUnie komt je wellicht bekend voor, want dit is precies dezelfde coalitie als we nu hebben. Samen hebben de partijen 78 zetels in de Kamer, en dat zijn er meer dan ze in 2017 hadden. De kiezer lijkt over het algemeen tevreden te zijn over kabinet Rutte III, en daarom is een kabinet Rutte IV bestaande uit deze partijen geen gekke gedachte.

Deze samenstelling is waarschijnlijk een serieuze optie, maar of het zover komt is maar de vraag. Het CDA heeft flink wat zetels verloren en staat momenteel niet te springen om weer te gaan regeren. Én de verschillen tussen D66 en de ChristenUnie zijn redelijk groot op het gebied van medisch ethische kwesties, en dat kan dit keer een breekpunt worden.

Welke coalities zijn er mogelijk? Vijf mogelijke varianten uitgelicht 16

VVD + D66 + CDA + GroenLinks

Samen hebben de partijen VVD, D66, het CDA en GroenLinks 81 zetels in de Tweede Kamer. Deze combinatie werd in 2017 ook al weken lang onderzocht, alleen toen haakten GroenLinks en Jesse Klaver op het laatste moment af. Misschien dat een tweede poging wel lukt?

Een coalitie van deze vier partijen wordt wel een moeilijke opgave. Ten eerste liggen de standpunten van alle partijen vrij ver uit elkaar. En, ten tweede heeft GroenLinks aangegeven met minimaal één andere linkse partij te willen regeren. Wellicht dat deze optie dan ook nog eens uitgebreid wordt met de SP of de PvdA. Maar, dat maakt het niet makkelijker.

Bekijk ook:
Politieke dilemma's: wat beslis jij?

VVD + D66 + CDA + JA21 of Volt

Een andere combinatie is die van VVD, D66, CDA en een van de twee nieuwe partijen JA21 of Volt. Samen zouden deze partijen 76 zetels halen in de Tweede Kamer, en dat is een nipte meerderheid.

De VVD en het CDA zullen waarschijnlijk liever samenwerken met JA21, omdat hun standpunten dichterbij elkaar liggen. Én ook Mark Rutte heeft al aangegeven dat deze coalitie zijn eerste voorkeur heeft. Maar, D66 zit niet te wachten op een samenwerking met de voormalige FVD-leden. Voor D66 ligt een partnerschap met Volt meer voor de hand, want beide programma's zijn vrij pro-Europees te noemen.

Nadeel van deze combinaties is dat er dan een coalitie gebouwd wordt met een nieuwe partij, en dat brengt een risico met zich mee. Want, hoe betrouwbaar zijn de nieuwe partijen eigenlijk?

VVD + PVV + CDA + FVD + JA21

Een rechts kabinet bestaande uit de VVD, PVV, het CDA, FVD en JA21 is theoretisch gezien mogelijk, want samen hebben de partijen 77 zetels in de kamer. Deze optie is echter onwaarschijnlijk omdat de VVD en het CDA niet willen samenwerken met de PVV en Forum voor Democratie. Een rechts kabinet zit er dus niet in, tenzij beide partijen van standpunt veranderen.

Welke coalities zijn er mogelijk? Vijf mogelijke varianten uitgelicht 17

VVD + D66 (+CDA)

Mochten de partijen er niet uitkomen, dan is een minderheidsregering ook nog een reële oplossing. Het kan zijn dat de VVD en D66 – en misschien ook nog met het CDA – samen een minderheidskabinet vormen en steeds op zoek gaan naar wisselende meerderheden om zo te regeren. Dat maakt het besturen van een land natuurlijk knap lastig, maar als andere opties falen, dan kan dit een mogelijke oplossing zijn.

Op welke coalitie hoop jij? Laat het weten in de comments!

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.