Het begin van een nieuwe Koude Oorlog? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Het begin van een nieuwe Koude Oorlog?

China begint een steeds belangrijkere rol te spelen in de wereldpolitiek en nu het land de voormalig Britse kolonie Hong Kong niet ongemoeid wil laten, spelen de spanningen tussen de grootmacht Amerika en het communistische China hoog op. Ook de Hongkongers maken zich grote zorgen. Hoelang zal het nog duren voordat hun land in handen zal vallen van de het communistische regime? En wat zal er dan met hun vrijheid gebeuren?

Waarom hoort Hong Kong niet bij China?

Om dit te begrijpen zal eerst moeten worden ingegaan op een stukje geschiedenis. Want in de voorgaande jaren heeft Hong Kong zich ontwikkeld tot een totaal andere samenleving dan die van China. Om dit te begrijpen gaan we even een stukje terug in de tijd, naar de negentiende eeuw. In deze eeuw heeft de koloniale grootmacht Groot-Brittannië Hong Kong overgenomen als kolonie. Onder Brits gezag groeide de bevolking en de economie van Hong Kong razendsnel.

Terwijl de economie van Hong Kong groeide vond de Communistische Revolutie plaats in China. Hong Kong kreeg een democratisch karakter, een eigen rechtspraak, eigen wetten en een eigen bestuur. In 1898 werd er een verdrag getekend tussen Engeland en China waarin bekend werd gemaakt dat Hong Kong bij Groot-Brittannië zou blijven horen tot 1997.

Één land, twee systemen

Door de leiders van China en Groot-Brittannië werd er in de jaren tachtig overlegd wat er met Hong Kong zou gebeuren. Deze twee wereldmachten kwamen tot een verdrag waarin Groot-Brittannië verklaarde Hong Kong aan China over te dragen na 50 jaar, in het jaar 2047. Dan zal Hong Kong dus weer aan de Chinese rechtspraak en wetten onderworpen zijn. Een belangrijke voorwaarde was wel dat China de fundamentele vrijheden van de Hongkongers zou respecteren. Zo is dus het principe ontstaan van ‘een land, twee systemen’.

Belofte China verbroken

Maar zo lang is de Chinese regering waarschijnlijk niet van plan om te wachten. De grip van China op Hong Kong begint namelijk steeds sterker te worden. Er zijn bijvoorbeeld 5 boekverkopers verdwenen die boeken verkochten waar belastende feiten instonden over de Chinese wereldleiders. Later verscheen er een van hen op tv, waarop te zien was hoe de boekverkoper zijn excuses aanbood aan de Chinese autoriteiten. Ook zijn er een aantal pro-democratische leiders gearresteerd. Om nog maar te zwijgen over het volgende feit: het volk kan maar 40 van de 70 volksvertegenwoordigers zelf kiezen, de andere 30 worden door China-gezinde vertegenwoordigers uit de zakenwereld van Hong Kong gekozen.

Bekijk ook:
Zo haal je met gemak 10.000 stappen per dag, ook met een kantoorbaan

Deze zakenlui zijn vaak door China aan hun positie geholpen. Je kan je dus afvragen hoe democratisch het land nu überhaupt is. Maar waar China echt over de grens is gegaan, is dat het een paar dagen geleden een nationale veiligheidswet introduceerde, waarmee afscheiding van China strafbaar wordt. Ook buitenlandse inmenging in het Hongkongse gebeuren, terrorisme en het beledigen van Chinese symbolen is niet meer zonder gevolgen.

Koude oorlog ligt op de loer

Amerika neemt de breuk van de belofte omtrent de vrijheden van de Hongkongers en het schenden van de afspraken die hieraan verbonden zijn, niet lichtjes op. Trump liet daarom een paar dagen geleden weten dat de economische vrijstellingen voor Hong Kong zullen worden ingetrokken, het zal niet langer een speciale handelspositie met de VS innemen. Alleen in Hong Kong is het namelijk voor Chinese handelaren mogelijk om vrij te handelen met het westen. Ook voor het westen is de voormalig Britse kolonie erg belangrijk geworden als economische uitvalsbasis. Hong Kong genoot dan ook enkele handelsvoordelen, zoals lagere importheffingen op exportproducten uit Hong Kong, wat in de rest van China niet het geval was.

Ook bepaalde handelsbeperkingen golden niet voor Hong Kong maar wel voor de rest van China. Als tweede maatregel zullen de VS sancties opleggen aan functionarissen in China en Hong Kong die hebben meegewerkt aan het schaden van de autonomie van Hong Kong. Echter gaan er ook stemmen op dat Trump Hong Kong vooral steunt vanwege handelsbelangen en niet direct om te voorkomen dat Hong Kong communistisch wordt.

Bekijk ook:
Schermtijd verminderen? Dit doe je met deze drie praktische tips!

China woedend

De Chinese minister van Justitie Teresa Cheng verklaarde dat de basis van Trump’s acties ‘compleet onwaar en fout waren’ en dat de nationale veiligheidswetten legaal en nodig waren voor Hong Kong. Ook werd aangekondigd dat China de nodige tegenmaatregelen zal nemen tegen buitenlandse inmenging in de nieuwe veiligheidswetgeving in Hongkong. Dat maakte het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken onlangs bekend.

 ‘Als wij moeten branden, zullen jullie met ons branden

Protesten steeds gewelddadiger

In Hong Kong nemen de protesten steeds meer toe en worden die steeds gewelddadiger. Door de politie worden er traangas, wapenstokken en kogels gebruikt om de demonstraties te onderdrukken. Door de demonstranten worden brandbommen gegooid, winkels en metro’s worden vernield en er wordt geweld gebruikt tegen agenten. Een van de demonstranten laat weten: ‘Dit is ons thuis: en we zullen alle middelen inzetten om het te beschermen.’ Bij de laatste demonstratie dinsdagavond zijn er veel mensen gearresteerd.

De Chinese overheid voerde als reden aan dat de coronamaatregelen moeten worden gehandhaafd. Maar een gepensioneerde vrouw van 63 laat weten: ‘Een enkele vonk kan een enorme brand veroorzaken. Hoe harder de regering ons onderdrukt, hoe meer wij ons zullen verzetten.’ En iemand anders zegt: ‘Als wij moeten branden, zullen jullie met ons branden'.

Het ziet er dus naar uit dat de demonstraties en protestacties in Hong Kong voorlopig nog niet afgelopen zullen zijn. De Hongkongers zeggen te zullen strijden voor de vrijheid, want ‘het is nu of nooit’ volgens hen.

Bekijk ook:

One Comment

  1. Dreetje Reply

    Het zou het westen sieren om de handelsbetrekkingen met China op te zeggen en zoveel als mogelijk diplomatieke banden. Dan maar minder geld verdienen voor de rijken. Terug naar de tachtiger jaren en dan maar wat minder luxe. Olie en gas genoeg in de vrije wereld. Kernenergie uit de grond stampen. Met Rusland kan het ook een stapje minder, totdat crimineel Poetin weg is en een meer democratische regering zijn plaats heeft ingenomen. China zal vanzelf wegkwijnen en het volk zal mogelijk tegen die crimineel Xi Peng in opstand komen, hoewel dit bijzaak is. Alles wat we moeten doen is tevreden zijn met wat minder en zeker onze zakkenvullers. Hun overdreven kapitaal beter verdelen onder het volk en dan kan iedereen het goed hebben.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.