India
Saved Read later
Deel dit bericht

India op de maan: met de laagste kosten voor een ruimtemissie ooit

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft er een concurrent bij. India heeft vandaag geschiedenis geschreven door de eerste landing op de zuidpool van de maan te bewerkstelligen. Dat is een prestatie op zich, maar wat het extra bijzonder maakt is het feit dat deze ruimtemissie met een bijzonder laag budget is uitgevoerd. De Indian Space Research Organization (ISRO) heeft zich met deze prestatie definitief tussen de grote spelers op het gebied van ruimtevaart geplaatst.

Chandrayaan-3 op de zuidpool van de maan

ISRO wist omstreeks 14:33 (Nederlandse tijd) het onbemande ruimtetuig Chandrayaan-3 veilig op de zuidpool van de maan te laten landen. Het land laat hiermee Israël en Japan achter zich, die de afgelopen jaren ook probeerden om een toestel op de zuidpool van de maan te laten landen. Beide landen faalden jammerlijk. Alleen China wist in de afgelopen 47 jaar een landing op de maan te bewerkstelligen. Daarvoor, in 1976, was het Rusland die de Luna 24-missie succesvol wist af te ronden.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

In India zijn ze door het dolle heen. Maar liefst 5 miljoen mensen volgden de livestream van ISRO. Toen duidelijk werd dat de landing op de maan een succes was barstte er luid applaus uit in de controlekamer van de ruimtevaartorganisatie. Ook op straat ging de vlag uit. Premier Modi stak zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken, en sprak de woorden ‘India is nu op de maan’ uit toen hij de controlekamer toesprak.

Zeer lage kosten ruimtemissie India

Het meest opmerkelijke van deze ruimtemissie is het lage budget waarmee India de missie wist te financieren. Naar verluidt kostte de complete missie ‘slechts’ 74,6 miljoen dollar. Dat lijkt veel, maar dat is een fractie van het bedrag dat bijvoorbeeld NASA heeft uitgegeven aan dergelijke missies. De Amerikanen zullen niet anders kunnen dan hun bewondering en respect tonen aan de prestatie die ISRO heeft neergezet.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Het is onbekend of er contact is geweest tussen ISRO en NASA, maar dat zal ongetwijfeld gebeuren. Volgens de Indiase premier is het succes van de missie een ‘leerproces’, waarmee hij verwijst naar eerdere mislukte missies. Het hoofd van ISRO, S. Somnath sprak na de landing de media lang toe. Hij prees de premier en bedankte hem voor zijn eindeloze steun en vertrouwen.

Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.