NASA
Saved Read later
Deel dit bericht

NASA spot gevaarlijke asteroïde: mogelijk op ramkoers met aarde

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft een asteroïde gespot, die ze meteen in de gevaarlijkste categorie hebben geplaatst. De asteroïde (of planetoïde) was tot voor kort nog niet opgemerkt, en is dus pas geleden ontdekt. Het onbekende hemellichaam lijkt op ramkoers met aarde te liggen, en er zou volgens de berekeningen een reële kans bestaan dat de asteroïde over 21 jaar op onze planeet neerstort.

Inslag op Valentijnsdag 2046

Volgens de berekeningen van ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie, is er een kans van 1 op 560 dat de asteroïde op Valentijnsdag 2046 op aarde stort. NASA voegt eraan toe dat er rekening moet worden gehouden met statistische onzekerheid, dat wil zeggen dat het bijvoorbeeld ook een kans van 1 op 1000 kan zijn, maar ook een kans van 1 op 250. De asteroïde heeft de naam 2023 DW gekregen, en is een van de miljarden objecten in de ruimte.

Het is romantisch om samen met je geliefde naar de sterren te kijken op de dag van de liefde, maar samen naar een naderende asteroïde kijken maakt Valentijnsdag net even wat spannender. Het hemellichaam is geen bedreiging voor het leven op aarde, maar kan wel aanzienlijke schade aanrichten in het gebied waar het neerstort. De asteroïde heeft een diameter van 50 meter.

NASA plaatst asteroïde in categorie schaal van Torino

Ondanks het feit dat NASA de ruimterots als gevaarlijk beschouwd, wordt deze toch in de eerste categorie van de Torino-schaal geplaatst. Dat wil zeggen dat het bij inslag minimale schade aan onze planeet aan zal richten. Bij categorie 10 zal de onze beschaving worden weggevaagd of ‘het leven zoals wij dat kennen’ op aarde veranderen.

Bekijk ook:
Dit zijn de engste plekken op aarde

In 1901 sloeg een asteroïde van vergelijkbare omvang in op aarde. De schokgolf had de kracht van 570 keer de kernexplosie van Nagasaki, maar er vielen geen menselijke slachtoffers omdat de rots in de wildernis van Rusland terechtkwam. Er werden wel 80 miljoen bomen weggevaagd. Als 2023 DW in 2024 in bewoonbaar gebied terechtkomt dan zullen er vele slachtoffers vallen, maar NASA zegt dat er vooralsnog geen reden tot zorg is. In 2013 kwam er voor het laatst een (kleine) ruimterots onze atmosfeer binnen, en verwondde 1600 mensen. Check de beelden hieronder.

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.