Hulp van jeugdzorg laat maanden op zich wachten 12
Think or wait time symbol. Businessman turns wooden cubes and changes words 'wait time' to 'think time'. Beautiful grey background, copy space. Business and think or wait time concept.
Saved Read later
Deel dit bericht

Hulp van jeugdzorg laat maanden op zich wachten

Niemand kan precies zeggen hoe lang de wachttijden bij jeugdzorg zijn, maar het is wel duidelijk dat het maanden duurt voordat jongeren en kinderen hulp krijgen. Waarom is er geen zicht op de wachttijden en hoe kan dit worden opgelost?

Kinderen die hulp nodig hebben moeten minstens 10 maanden wachten voordat er therapie of andere hulp geboden kan worden. Ook kinderen die snel een plek nodig hebben om te wonen moeten zo lang wachten. Soms duurt het zelfs nog langer voordat er hulp geboden wordt.

Jeugdzorg en gemeenten

Sinds 2015 valt jeugdzorg onder de gemeenten. Er is door het rijk honderden miljoenen euro’s bezuinigd op jeugdzorg en daar plukt de jeugd de zure vruchten van. De overheveling naar de gemeenten was bedoeld om de wachtlijsten te verminderen, maar dit is jammerlijk mislukt. De wachttijden lopen snel op. De zorgvraag is niet bij te houden op deze manier.

De gemeenten hebben niet de kennis en de kunde om de juiste specialistische zorg in te kopen. Hoe kunnen zij dit ook inschatten?  Zij zijn er immers niet voor opgeleid. Het is ook logisch dat gemeenten geen dure zorg in willen kopen omdat het budget dat niet toe laat. Hierdoor zijn er veel te weinig plekken voor kinderen die specialistische zorg hard nodig hebben.

Bekijk ook:
Per 1 april treedt de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening in werking: dit kun je verwachten

Tekort personeel jeugdzorg

Er is een groot tekort aan personeel bij Jeugdzorg wat leidt tot verzuim, hogere werkdruk en verloop. De arbeidsmarkt is zo onaantrekkelijk dat instroom van nieuwe mensen met 30 procent is teruggelopen. Door Corona is de vraag voor zorg bij Jeugdzorg flink gestegen. Steeds meer jongeren en kinderen lopen vast en komen in psychische nood door de crisis.

Dit is zorgelijk. Hoe langer het duurt dat iemand geen hulp krijgt, hoe groter de hulpvraag wordt.

Extra geld naar gemeenten

Vorige maand werd er bekend dat gemeenten dit jaar 613 miljoen euro krijgen om de problemen op te lossen. Er moet met dat geld crisis capaciteit in de jeugd-ggz worden uitgebreid en de wachttijden moeten worden aangepakt. Afgelopen donderdag heeft het kabinet besloten volgend jaar nog eens 1,3 miljard euro te investeren in de jeugdzorg.

Mevrouw Roosjen van jeugdzorg vraagt zich af hoe je dit op een goede manier kan aanpakken en of de wachttijden hiermee opgelost zullen worden. Volgens haar moet er een kentering komen in hoe er gewerkt wordt. Kinderen en ouders moeten meer betrokken worden in het proces, hun belang moet het zwaarst wegen.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.