Wie droomt er niet van om eens een luxe cruise te maken in exotische streken. Overdag lekker en op je gemak een mooie stad bekijken omdat je bagage gewoon in de hut kan blijven. Gedurende de avond is er overal vermaak op het schip en kan je genieten van een hapje en een drankje. En pas wanneer jij dat wil, trek je je terug in je luxe hut om lekker te slapen. De volgende dag ben je weer op een nieuwe bestemming en kan de dag weer niet stuk. Dat was ook de intentie van de passagiers aan boord van de Diamond Princess die een cruise in het Verre Oosten zouden gaan maken. En toen kwam het coronavirus.
Update 29-2-2020: Lees hier alle informatie over het coronavirus
Quarantaine voor 3.700 mensen
Al snel nadat er wereldwijd gevallen van dit virus waren opgedoken, bleek ook een Chinese passagier het virus onder de leden te hebben. Dat hield meteen in dat de andere passagiers het schip niet meer mochten verlaten. Na veel onderhandelingen mocht de Diamond Princess een Japanse haven aandoen, maar uiteraard onder voorwaarde dat de passagiers en bemanning aan boord moesten blijven. Er waren 3.700 passagiers en bemanningsleden aan boord, waaronder 5 Nederlanders. Inmiddels zijn er vandaag (10 februari 2020) 130 mensen besmet geraakt en van boord gehaald om naar ziekenhuizen te worden afgevoerd. De rest van de aanwezigen zal nog minstens 9 dagen in quarantaine moeten blijven. Maar 1 van de Nederlanders verwoordt de angst die iedereen aan boord wellicht kent: Zal er nog iemand gezond de Diamond Princess verlaten?
De angst voor de Q-vlag
De gele vlag staat in het maritieme alfabet voor de Q van quarantaine. Vooral in de 16e en 17e eeuw waren bemanningsleden (en passagiers) doodsbang als de gele vlag werd gehesen. Door de handel met exotische streken werden ook besmettelijke ziekten meegebracht. Omdat men nog weinig wist over de wijze waarop ziekten werden overgebracht, mocht een schip met een gele vlag de haven niet binnen tot het probleem was opgelost. Dat betekende in de praktijk vaak dat iedereen aan boord de ziekte kreeg. Wie overleefde kon als de ziekte was uitgeraasd weer aan land. Het gebeurde echter ook regelmatig dat er geen overlevenden waren. Het schip werd dan op zee verbrand.
Worden er halve maatregelen genomen?
De Diamond Princess zal niet het lot ondergaan van die trieste schepen met de gele vlag uit het verleden, maar kan men voorkomen dat iedereen het virus oploopt? Een groot deel van de zieken die van boord zijn gebracht zijn bemanningsleden. Dat is niet onlogisch, omdat zij immers moeten zorgen voor de maaltijden van de passagiers en ook andere werkzaamheden moeten blijven doen die ze in contact brengen met meerdere personen. De passagiers blijven vrijwel 24/7 op hun hut en krijgen af en toe de mogelijkheid om even in de frisse lucht te komen.
Een deel van de passagiers maakt zich grote zorgen over het eten, omdat dit nog steeds in de keuken wordt klaargemaakt en in de hut wordt bezorgd door bemanningsleden. Verspreidt het virus zich op die manier over het hele cruiseschip? Passagiers vinden het halve maatregelen dat men het eten niet van buiten aanvoert en ook de bemanningsleden in quarantaine gaan. In hun belang en dat van de passagiers.
Afhankelijk van de uitkomst van deze trieste zaak zal er op het gebied van cruiseschepen beslist iets gaan veranderen.
Plaats een reactie