in ,

AngryAngry

Poll: Moet het coronavaccin worden verplicht?

Groot nieuws in de strijd tegen corona: er lijkt binnenkort een vaccin tegen het virus op de markt te komen! Grote vraag is natuurlijk wie er allemaal gebruik gaat maken van dit vaccin. Wat doe je als overheid wanneer er niet genoeg mensen zich laten vaccineren? Maak je een vaccinatie verplicht, zorg je voor een indirecte verplichting, of blijft het bij een (dringend) advies? De tijd gaat het leren.

Grote farmaceutische bedrijven deelden deze week het goede nieuws: de vaccins tegen het coronavirus lijken binnenkort af te zijn. Meerdere producenten gaven aan dat hun middel zeer effectief is en dat ze bijna klaar zijn voor de distributiefase.

Met de spoedige ontwikkeling van het vaccin is een grote horde in de strijd tegen het virus genomen, maar een nieuwe uitdaging staat al in de startblokken te wachten. Het vaccin mag dan wel (bijna) af zijn. Nu moeten mensen ook overgehaald worden om daadwerkelijk het vaccin te nemen. En dat is misschien een nog lastigere opgave.

Minder mensen willen zich laten vaccineren tegen corona

Steeds minder mensen zijn namelijk bereid om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research, dat werd gedaan in opdracht van de NOS. Deze zomer was 75 procent van de Nederlanders nog bereid om zich te laten vaccineren. Nu is dat nog maar 60 procent. Dat is een flinke daling in een korte periode.

Bekijk ook:
Wat vind jij van de nieuwe coronamaatregelen?

Uit een poll van Trending.nl ontstaat zelfs nog een negatiever beeld over het vaccingebruik. Twee maanden geleden liet een grote meerderheid van 70 procent weten nooit een vaccin te willen nemen. Slechts 14 procent zou meteen gebruik maken van een vaccin, en 16 procent wilde eerst even afwachten voordat ze een besluit zouden nemen. Dit zou slecht nieuws zijn voor de overheid, als de cijfers representatief zijn voor heel Nederland.

Vaccin (indirect) verplichten?

Er wordt in – en buiten – Den Haag nu flink gebrainstormd hoe ze het vaccinatiegehalte zo hoog mogelijk kunnen krijgen in Nederland. Een vaccinatieverplichting zou de meest effectieve manier zijn, maar die oplossing stuit (logischerwijs) op veel verzet. Een echte verplichting zou in Nederland geen waarschijnlijke en haalbare oplossing zijn, dus die kunnen we (voorlopig) uit ons hoofd zetten.

Een indirecte verplichting wordt wel zachtjes geopperd door sommige politici in Den Haag. Een indirecte verplichting houdt in dat mensen niet verplicht zijn het vaccin te nemen, maar dat mensen die dat wel doen van sommige voordelen kunnen genieten. Zo zouden coronamaatregelen bijvoorbeeld langer kunnen gelden voor mensen die geen vaccinatie hebben gehad. Hiermee wordt er dus indirect gestimuleerd om het vaccin te nemen.

Bekijk ook:
Welk van deze 5 thuiswerktypes ben jij?

Of mensen hierdoor sneller gebruik gaan maken van het vaccin is maar de vraag. Het kan ook zijn dat men door de indirecte verplichting nog negatiever gaat denken over vaccinatie en minder snel geneigd is hiervan gebruik te maken. Er moet hier dus nog goed over worden nagedacht.

Hoe het uiteindelijk gaat lopen zal ook afhangen van de eerste vaccinatiecijfers. Als veel mensen meteen gebruik maken van het vaccin, dan hebben we ons nergens druk over gemaakt. Maar als het vaccinatiegebruik te laag is, dan is het maar afwachten hoe de overheid hierop gaat reageren. Het zal nog wel even duren voordat het zover is, het gaat nog wel een paar maanden duren voordat het vaccin voor iedereen beschikbaar is.

Wat vind jij van een verplicht coronavaccin?

Wat vind jij van een (indirecte) vaccinverplichting? Moet iedereen verplicht worden het vaccin te nemen? Of ben jij een voorstander van een indirecte verplichting? Of moet een vaccin volledig op vrijwillige basis worden genomen, zonder zelfs enige indirecte verplichtingen? Laat het weten in de onderstaande poll of/en laat een comment achter!

Bekijk ook:
Smaaktest: Kan jij kiezen tussen deze verrukkelijke toetjes?

Meer over het coronavirus

Wil je meer lezen over het coronavirus? Of wil je een mening geven over andere corona-gerelateerde onderwerpen? Dan hebben we de volgende aanraders voor je:

  • Moet het coronavaccin verplicht worden?

    • Ja, iedereen zou verplicht het vaccin moeten nemen
    • Nee, maar een indirecte verplichting is wel een goed idee
    • Nee, gebruik van het vaccin moet zonder druk en volledig vrijwillig zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.