Saved Read later
Deel dit bericht

Poll: Moet het coronavaccin worden verplicht?

Groot nieuws in de strijd tegen corona: er lijkt binnenkort een vaccin tegen het virus op de markt te komen! Grote vraag is natuurlijk wie er allemaal gebruik gaat maken van dit vaccin. Wat doe je als overheid wanneer er niet genoeg mensen zich laten vaccineren? Maak je een vaccinatie verplicht, zorg je voor een indirecte verplichting, of blijft het bij een (dringend) advies? De tijd gaat het leren.

Grote farmaceutische bedrijven deelden deze week het goede nieuws: de vaccins tegen het coronavirus lijken binnenkort af te zijn. Meerdere producenten gaven aan dat hun middel zeer effectief is en dat ze bijna klaar zijn voor de distributiefase.

Met de spoedige ontwikkeling van het vaccin is een grote horde in de strijd tegen het virus genomen, maar een nieuwe uitdaging staat al in de startblokken te wachten. Het vaccin mag dan wel (bijna) af zijn. Nu moeten mensen ook overgehaald worden om daadwerkelijk het vaccin te nemen. En dat is misschien een nog lastigere opgave.

Minder mensen willen zich laten vaccineren tegen corona

Steeds minder mensen zijn namelijk bereid om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research, dat werd gedaan in opdracht van de NOS. Deze zomer was 75 procent van de Nederlanders nog bereid om zich te laten vaccineren. Nu is dat nog maar 60 procent. Dat is een flinke daling in een korte periode.

Uit een poll van Trending.nl ontstaat zelfs nog een negatiever beeld over het vaccingebruik. Twee maanden geleden liet een grote meerderheid van 70 procent weten nooit een vaccin te willen nemen. Slechts 14 procent zou meteen gebruik maken van een vaccin, en 16 procent wilde eerst even afwachten voordat ze een besluit zouden nemen. Dit zou slecht nieuws zijn voor de overheid, als de cijfers representatief zijn voor heel Nederland.

Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Poll: Moet het coronavaccin worden verplicht? 13

Vaccin (indirect) verplichten?

Er wordt in – en buiten – Den Haag nu flink gebrainstormd hoe ze het vaccinatiegehalte zo hoog mogelijk kunnen krijgen in Nederland. Een vaccinatieverplichting zou de meest effectieve manier zijn, maar die oplossing stuit (logischerwijs) op veel verzet. Een echte verplichting zou in Nederland geen waarschijnlijke en haalbare oplossing zijn, dus die kunnen we (voorlopig) uit ons hoofd zetten.

Een indirecte verplichting wordt wel zachtjes geopperd door sommige politici in Den Haag. Een indirecte verplichting houdt in dat mensen niet verplicht zijn het vaccin te nemen, maar dat mensen die dat wel doen van sommige voordelen kunnen genieten. Zo zouden coronamaatregelen bijvoorbeeld langer kunnen gelden voor mensen die geen vaccinatie hebben gehad. Hiermee wordt er dus indirect gestimuleerd om het vaccin te nemen.

Of mensen hierdoor sneller gebruik gaan maken van het vaccin is maar de vraag. Het kan ook zijn dat men door de indirecte verplichting nog negatiever gaat denken over vaccinatie en minder snel geneigd is hiervan gebruik te maken. Er moet hier dus nog goed over worden nagedacht.

Hoe het uiteindelijk gaat lopen zal ook afhangen van de eerste vaccinatiecijfers. Als veel mensen meteen gebruik maken van het vaccin, dan hebben we ons nergens druk over gemaakt. Maar als het vaccinatiegebruik te laag is, dan is het maar afwachten hoe de overheid hierop gaat reageren. Het zal nog wel even duren voordat het zover is, het gaat nog wel een paar maanden duren voordat het vaccin voor iedereen beschikbaar is.

Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Wat vind jij van een verplicht coronavaccin?

Wat vind jij van een (indirecte) vaccinverplichting? Moet iedereen verplicht worden het vaccin te nemen? Of ben jij een voorstander van een indirecte verplichting? Of moet een vaccin volledig op vrijwillige basis worden genomen, zonder zelfs enige indirecte verplichtingen? Laat het weten in de onderstaande poll of/en laat een comment achter!

Meer over het coronavirus

Wil je meer lezen over het coronavirus? Of wil je een mening geven over andere corona-gerelateerde onderwerpen? Dan hebben we de volgende aanraders voor je:

 • Moet het coronavaccin verplicht worden?

  • Ja, iedereen zou verplicht het vaccin moeten nemen
  • Nee, maar een indirecte verplichting is wel een goed idee
  • Nee, gebruik van het vaccin moet zonder druk en volledig vrijwillig zijn
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

2 Comments

 1. Angelo Reply

  Zover ik weet is er nog nooit zo een grootschalig gedrongen vaccinatieprogramma geweest. En de druk vanuit de overheden om dit je lichaam in te dwingen is nog nooit zo hoog geweest. Het nevenbeleid van de overheid en de gedragsmanipulatie vanuit hun en de media, het onderuit halen van de economie die alle wereldburgers over een langere termijn in een afhankelijke en submissieve staat forceert/fixeert en daarom straks niet in staat zijn indirecte dwang te trotseren. Er werd al gesproken over boetes bij weigering van vaccinaties en eventueel ontzegging van subsidies en toegang tot ruimtes of werk. Dit heeft meer weg van een globale heropvoeding met het oog op duurzame ontwikkeling. Het corona virus dient als catalysator om de vierde industriële te “kickstarten” en een grote herontwikkeling van alle aspecten van de wereldlogistiek. Ik ben zeer argwanend naar de nevenschade van mondmaskers mbt tot de psychologische ontwikkeling van kinderen die niet meer goed de gezichtuitdrukkingen kunnen lezen en over het microclimaat dat ontstaat in het mondkapje en de long en imuumsysteemverzwakking dan nog niet te spreken over hypercapnie door Co2. Ik zou niet verbaasd zijn als er in de toekomst corona sterfgevallen zullen plaatsvinden in alle leeftijdscategorieën dankzij dit beleid. Baat het niet schaad het niet gaat niet op.

 2. Doon Reply

  Een verplicht of indirect verplicht vaccin is direct in strijd met de grondwet… Je mag toch gewoon zelf bepalen wat je in je lichaam laat spuiten?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.