Lachgas zal binnenkort tot de softdrugs toebehoren. Het kabinet plaatst het middel onder de Opiumwet. Dit maakt dat handel, verkoop, vervoer en productie van lachgas verboden zal worden. Waarschijnlijk zal het lachgasgebruik niet helemaal stoppen, omdat het gebruik ervan niet strafbaar is.
Wat is lachgas?
Lachgas wordt van oorsprong als narcosemiddel gebruikt in het ziekenhuis of als kortdurende pijnstiller door tandartsen en in ambulances. Dit type lachgas is van medische kwaliteit en is gemengd met zuurstof. Daarnaast wordt lachgas gebruikt als drijfgas voor slagroomspuiten. Het is een kleur- en geurloze gas en de werkzame stof is di-stikstofmonoxide (N2O).
Trend op feesten
Tegenwoordig staat lachgas vooral bekend om een andere reden, namelijk het gebruik ervan via een ballonnetje op feesten. Bijna overal kun je ‘ballonnen' verkrijgen, waarvan de prijs meestal varieert tussen de 2,5 en 4 euro per stuk. In het grotendeel van de kroegen, clubs of op festivals is dit een trend. Het lachgasgebruik via zo'n ballon gebeurt door de di-stikstofmonoxide die er in zit in en uit te ademen. Uiteindelijk voel je een effect van rond de 20 seconden waarin je kunt gaan lachen, dingen in slowmotion ziet of hoort, of alles in een waas beleefd. Het zorgt voor een euforisch gevoel. De effecten zijn ook per moment of per persoon verschillend.
Steeds populairder
Volgens het Trimbos-instituut kent het lachgasgebruik onder jongeren in de periode 2015-2017 een grote stijging. Vanaf 15 jaar lijken de ballonnetjes al gebruikt te worden, en naarmate de leeftijd ouder wordt, stijgt ook het gebruik.
“Ze zien het niet als drugs, niet als psychoactief middel. Het besef ontbreekt dat lachgas schadelijk kan zijn voor hun hersenen. Ze kunnen het immers gewoon in de winkel kopen, dus hoe kan het dan slecht zijn?”
Vriendengroepen halen voor elkaar ballonnetjes op stap, je hoeft er vaak niet eens om te vragen. Ook jongeren bootsen het lachgasgebruik met gemak na door zelf een slagroomspuit aan te schaffen en wat patronen te halen. Zo simpel is het, en voor dat euforische gevoel gecombineerd met de onwetendheid van de schade die het mee kan brengen is de keuze snel gemaakt. Het is namelijk nog maar net een trend, waardoor de gevolgen ervan nog niet lang, en nog lang niet voor iedereen duidelijk zijn.
Risico's lachgasgebruik
Lachgas is bedoeld voor de gezelligheid, de euforie. Maar dit gaat in de praktijk vaak fout. Er zijn op het internet talloze filmpjes te vinden van mensen die lachgas gebruiken en ter plekke flauwvallen of in elkaar zakken. Er kan namelijk een zuurstoftekort optreden, en het kan verwardheid, misselijkheid, gevoelloosheid, tintelingen of dus een black-out direct veroorzaken. Vaak wordt het middel gebruikt in combinatie met alcohol en/of drugs waardoor deze effecten nog eens een paar keer zo erg worden versterkt. Op lange termijn kan het lachgas zorgen voor concentratieproblemen, vermoeidheid, duizelingen, verlamming of hersenschade. Vooral voor het jonge brein, die nog volop in ontwikkeling is zijn deze gevolgen extra gevaarlijk.
Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid): “We kunnen de risico’s met de gezondheid van met name jongeren niet langer accepteren. Een ‘ballonnetje’ is echt niet zo onschuldig als het lijkt, dat wordt nu duidelijk. Het recreatief gebruik van lachgas heeft zich ontwikkeld tot een drugsprobleem.
Laat jouw stem horen!
Moet het kabinet lachgas verbieden of niet? Doe de poll
Plaats een reactie