meldplicht feestverlichting amsterdam
Saved Read later
Deel dit bericht

Gemeente Amsterdam wil strengere regels voor kerstverlichting

De gemeente Amsterdam is van plan om strengere regels op te stellen voor kerstverlichting, zowel voor ondernemers als particulieren. Amsterdam wil een digitale meldplicht instellen voor elke ondernemer én particulier die feestverlichting wil ophangen of een kerstman of rendier wil plaatsen.

Digitale meldplicht feestverlichting Amsterdam

Op dit moment wordt er gebruik gemaakt van een vergunningplicht die alleen geldt voor grote versieringen door ondernemers. De gemeente Amsterdam wil dat veranderen in een meldplicht, wat bekend zal staan als lichtloket, voor zowel ondernemers als particulieren. Het doel is voor de gemeente om meer grip te krijgen op de kerst- en feestverlichting. Vooralsnog blijft het een voorstel waarop tot 21 februari inspraak mogelijk is. Wanneer het voorstel aangenomen wordt zal iedereen die meer dan één vierkante meter licht aan de gevel van zijn woning of winkel wil plaatsen, of meer dan 10 procent daarvan, zich moeten melden. De aanvrager moet dan wel aan alle regels voldoen. Als dit niet het geval is zal hij of zij alsnog een vergunning moeten aanvragen.

Bekijk ook:
Per 1 april treedt de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening in werking: dit kun je verwachten

Wat gaan de regels zijn?

Vrolijke, kleurrijke lampjes zullen verleden tijd zijn. Het is de bedoeling dat alleen wit, warm licht gebruikt wordt die in de binnenstad tevens alleen afkomstig mag zijn van ledlampjes. Kleur mag alleen nog om accenten te leggen. Daarnaast moet de verlichting ook de lijnen van de architectuur volgen. Een feestelijke rode strik zou dan bijvoorbeeld niet mogen omdat dit niet de verticale gevellijnen volgt. Daarnaast wordt ook de brandduur beperkt. Laat op de avond en in de nacht zouden de lampjes dus uit moeten. Volgens de gemeente zou er geen verlichting onnodig moeten branden of overlast veroorzaken.

Binnenstad Amsterdam

In de binnenstad van Amsterdam zullen geen flikkerlichtjes, lichtslangen of rendieren meer te zien zijn. De binnenstad van Amsterdam wordt gezien als Unesco Werelderfgoed en kwetsbaar. De verlichting die daar gebruikt wordt moet de architectuur versterken en niet verhullen. Op social  media wordt er met verontwaardiging gereageerd op de nieuwe plannen. Er wordt vooral geroepen dat Amsterdam eerst eens moet zorgen dat de straten schoon en veilig zijn voordat zij zich zorgen maken om onschuldige kerstverlichting. De gemeente Amsterdam laat weten dat de stadsdelen na de meldplicht zelf de regels verder mogen invullen. Er is nog niets bekend over eventuele handhaving.

Bekijk ook:
De spreidingswet in Nederland komt eraan, maar hoe zit dat met de rest van Europa?

 

Bekijk ook

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.