in

Gemeente Amsterdam wil strengere regels voor kerstverlichting

Kerst zal er volgend jaar heel anders uitzien als het aan de gemeente Amsterdam ligt

meldplicht feestverlichting amsterdam

De gemeente Amsterdam is van plan om strengere regels op te stellen voor kerstverlichting, zowel voor ondernemers als particulieren. Amsterdam wil een digitale meldplicht instellen voor elke ondernemer én particulier die feestverlichting wil ophangen of een kerstman of rendier wil plaatsen.

Digitale meldplicht feestverlichting Amsterdam

Op dit moment wordt er gebruik gemaakt van een vergunningplicht die alleen geldt voor grote versieringen door ondernemers. De gemeente Amsterdam wil dat veranderen in een meldplicht, wat bekend zal staan als lichtloket, voor zowel ondernemers als particulieren. Het doel is voor de gemeente om meer grip te krijgen op de kerst- en feestverlichting. Vooralsnog blijft het een voorstel waarop tot 21 februari inspraak mogelijk is. Wanneer het voorstel aangenomen wordt zal iedereen die meer dan één vierkante meter licht aan de gevel van zijn woning of winkel wil plaatsen, of meer dan 10 procent daarvan, zich moeten melden. De aanvrager moet dan wel aan alle regels voldoen. Als dit niet het geval is zal hij of zij alsnog een vergunning moeten aanvragen.

Bekijk ook:
Flinke daling voor Bitcoin

Wat gaan de regels zijn?

Vrolijke, kleurrijke lampjes zullen verleden tijd zijn. Het is de bedoeling dat alleen wit, warm licht gebruikt wordt die in de binnenstad tevens alleen afkomstig mag zijn van ledlampjes. Kleur mag alleen nog om accenten te leggen. Daarnaast moet de verlichting ook de lijnen van de architectuur volgen. Een feestelijke rode strik zou dan bijvoorbeeld niet mogen omdat dit niet de verticale gevellijnen volgt. Daarnaast wordt ook de brandduur beperkt. Laat op de avond en in de nacht zouden de lampjes dus uit moeten. Volgens de gemeente zou er geen verlichting onnodig moeten branden of overlast veroorzaken.

Binnenstad Amsterdam

In de binnenstad van Amsterdam zullen geen flikkerlichtjes, lichtslangen of rendieren meer te zien zijn. De binnenstad van Amsterdam wordt gezien als Unesco Werelderfgoed en kwetsbaar. De verlichting die daar gebruikt wordt moet de architectuur versterken en niet verhullen. Op social  media wordt er met verontwaardiging gereageerd op de nieuwe plannen. Er wordt vooral geroepen dat Amsterdam eerst eens moet zorgen dat de straten schoon en veilig zijn voordat zij zich zorgen maken om onschuldige kerstverlichting. De gemeente Amsterdam laat weten dat de stadsdelen na de meldplicht zelf de regels verder mogen invullen. Er is nog niets bekend over eventuele handhaving.

Bekijk ook:
10 leuke hotspots in Nederland

 

Bekijk ook

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wat kunnen we deze week verwachten van het kabinet?

Top 10 huis bedden voor kinderen