in

Hoe groot is kans op besmetting bij kerst?

Een kerst binnen een kleine kring is niet zonder risico’s

kans op besmetting bij kerst

Er is door het kabinet opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te blijven met kerst, en niet meer dan 3 gasten per dag te ontvangen. We kunnen niet naar de horeca en moeten er daarom maar thuis het beste van maken. Toch is het opvallend aangezien de meeste besmettingen achter de voordeur zouden plaatsvinden. Hoe groot is de kans op besmetting bij kerst dan?

Kans op besmetting binnen gezin

Als we kijken naar een gezin met 2 ouders en 1 kind, dan zijn er al relatief wat momenten waarop besmetting plaats kan vinden. Allereerst te beginnen bij het kind. De kans is groot dat het kind naar de opvang of naar school gaat. Hier komt hij in contact met allemaal andere kinderen en begeleiders die ieder hun eigen cirkel buiten school hebben. Voor kleine kinderen zal dit het enige contact buiten het gezin zijn. Maar dan hebben we (bonus)papa en (bonus)mama nog. Die zullen waarschijnlijk moeten werken. Soms is er de mogelijkheid om thuis te werken, maar lang niet alle beroepen hebben deze luxe. Zij komen dus in contact met collega’s die ook weer ieder hun eigen cirkel hebben. Ook moeten zij boodschappen doen waarbij zij in contact komen met mensen die zij niet kennen. Een praatje met de buren is ook niet uitgesloten als je ze toevallig tegenkomt op straat. Bij gescheiden ouders is de situatie iets complexer omdat je te maken hebt met twee gezinnen die ook weer ieder hun eigen contactmomenten hebben.

Bekijk ook:
Poll: Moeten de terrassen per direct worden heropend?

Tijdens al deze onschuldige momenten bestaat er een kans op besmetting. Je bent al besmettelijk voordat je symptomen vertoont. Als we uitgaan van de Coronamelder app, dan is het pas een gevaar wanneer je langer dan 15 minuten in contact bent geweest met iemand die besmet is. De grootste kans op besmetting binnen het gezin zal dus vanuit school of het werk komen wanneer er geen andere uitjes gemaakt worden.

Kans op besmetting bij kerst in kleine kring

De kleine kring waar we kerst mee vieren is toch groter dan we denken. We hebben net gezien dat ieder gezin zijn eigen contactmomenten heeft met verschillende personen. Maar je viert waarschijnlijk geen kerst met de leraren van school of jouw collega’s. Dat wil je natuurlijk met familie vieren. Veel mensen gaan daarom met kerst naar hun ouders. Je voegt dan ineens meerdere kringen in één huishouden. Stel, je bent op het werk besmet geraakt op 24 december. Eerste kerstdag vier je kerst met jouw gezin en ga je nog even bij de buren een praatje maken en misschien wel een borrel. Tweede kerstdag ga je vervolgens naar jouw ouders en eten jullie samen een kerstdiner.

Bekijk ook:
Peiling: Flinke winst voor kleine en nieuwe partijen

Het is allemaal hartstikke leuk en gezellig, maar aan het einde van de avond begint iemand zich toch niet zo goed te voelen. Een paar dagen later blijkt dat die persoon corona heeft. De kring die dan gewaarschuwd moet worden is dan ineens een stuk groter dan alleen de mensen die aanwezig waren bij het kerstdiner. Sowieso moeten de mensen die aanwezig waren bij het kerstdiner in zelf quarantaine gaan om zeker te zijn dat zij het virus niet hebben gekregen. Daarnaast moeten alle mensen die de afgelopen dagen contact hebben gehad met die persoon ook in quarantaine gaan. Maar daar houdt het niet bij op. Er zit natuurlijk wat tijd tussen het moment van de klachten en de uitslag van de test. In die tussentijd kunnen er alweer nieuwe contactmomenten geweest zijn. De mensen die nu in quarantaine zitten moeten dan ook weer die mensen waarschuwen over de situatie. De nieuwe contacten hoeven niet in quarantaine tenzij diegene in quarantaine inderdaad corona heeft gehad, maar zij moeten er wel rekening mee houden dat die persoon nog positief getest kan worden. Het klinkt allemaal heel ingewikkeld als we het zo opschrijven. Via deze link kun je een filmpje bekijken die het wat simpeler uitlegt.

Bekijk ook:
Poll: Ben je voorstander van een coronapaspoort?

Conclusie

Al met al is het dus vrij ingewikkeld om een kerstfeest te vieren zonder risico’s. Als je echt honderd procent zeker wilt zijn dat er geen besmettelijke personen aan tafel zitten, dan moet je het dit jaar bij je eigen gezin houden. En zelfs dan is er nog geen zekerheid als de kinderen naar school geweest zijn en de ouders gewoon nog naar het werk gaan. Wij zeggen dat je dit jaar gewoon moet genieten van kerst en het op een verantwoordelijke manier moet vieren. Je hoeft je ouders echt niet de deur te wijzen, maar weet dat het risico altijd aanwezig is en houd je gewoon aan de maatregelen.

 

Bekijk ook:

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flexibele huurcontracten: VVD helpt huisjesmelkers

Kaan Kurmus the voice of holland

Geduld Anouk raakt weer op in The Voice of Holland