Facebook's digitale munt Libra laat de financiële wereld sidderen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Facebook’s digitale munt Libra laat de financiële wereld sidderen

De plannen worden met enige angst bekeken en men vreest voor de gevolgen van de munt voor het wereldwijde betalingsverkeer. Facebook richt haar pijlen momenteel op Zwitserland, wij volgden dit net als de financiële wereld nauwlettend.

De Libra in Zwitserland

De non-profit organisatie welke werkt aan Facebook's Libra cryptomunt is op zoek naar een licentie als betaalmiddel in Zwitserland. De Zwitserse financiële regulator de FINMA bevestigt dat er een aanvraag is gedaan voor een beoordeling van hoe het het Libra-project zou classificeren zoals het momenteel gepland is. Het bureau voegde eraan toe dat het grote scala aan diensten dat door de Libra Association wordt geprojecteerd extra toezicht nodig zal hebben. De organisatie zei er het volgende over:

“Vanwege de uitgifte van Libra-betalingstokens, zouden de door het Libra-project geplande diensten duidelijk verder gaan dan die van een puur betalingssysteem, zei FINMA en merkte op dat dit aan dergelijke aanvullende vereisten zou zijn onderworpen. In een “indicatieve classificatie” van het Libra-project zei FINMA dat een project onder de regulering van de financiële marktinfrastructuur zou vallen en, zoals het momenteel gepland is, een licentie voor een betalingssysteem van FINMA zou vereisen”.

Regelgevers hebben wereldwijd zorgen geuit dat Libra het risico op witwassen zou verhogen via zijn wereldwijde cryptocurrency die beschikbaar is voor miljarden Facebook-gebruikers. Deze maand zei de Amerikaanse Treasury-ambtenaar Sigal Mandelker dat de Libra van Facebook moet voldoen aan de hoogste normen voor naleving van de regelgeving, voorafgaand aan elke lancering. Een Zwitsers betalingssysteem is “automatisch onderworpen” aan de anti-witwaswet, zei FINMA. De waakhond verwees naar de breedte van de regelgeving die Libra zou vereisen, zeggende:

“Onder de FMIA moeten alle aanvullende diensten die de risico's van een betalingssysteem vergroten, aan overeenkomstige aanvullende eisen worden onderworpen. Dit betekent dat alle potentiële risico's van een Zwitsers betalingssysteem, inclusief bankachtige risico's, kunnen worden aangepakt door passende vereisten op te leggen in overeenstemming met het motto ‘dezelfde risico's, dezelfde regels'. ”

Dergelijke aanvullende vereisten “zouden met name betrekking hebben op kapitaalallocatie (voor krediet-, markt- en operationele risico's), risicoconcentratie en liquiditeit, alsmede op het beheer van de Libra-reserve”, aldus FINMA.

Bekijk ook:
Apple Vision Pro: Revolutionaire mixed reality-bril met stevig prijskaartje

Een voorwaarde voor het verkrijgen van een licentie voor een Zwitsers betalingssysteem zou zijn dat de ‘opbrengsten en risico's' met betrekking tot het beheer van de reserve ‘volledig werden gedragen door de Libra Association en niet zoals in het geval van een fondsaanbieder door de ‘stabiele munt houders.'

Libra wereldwijd

Met Libra gepland als een wereldwijd project, vereist het internationale coördinatie van de toezichthouders, zei FINMA, met name de definitie van vereisten voor het beheer van de reserve en het beheer ervan, en om het risico van het witwassen van geld aan te pakken. Wereldwijde witwaswaakhond, de Financial Action Task Force (FATF), zou volgens de Reuters-rapport ook naar de Libra kijken. “We willen ervoor zorgen dat als er significante risico's zijn, deze moeten worden aangepakt,” zei FATF-president Xiangmin Liu.

De Libra Association vertelde CoinDesk:

“De Libra Association houdt zich aan de AML-richtlijnen, waarvan van haar leden wordt verwacht dat ze deze naleven als ze ervoor kiezen financiële diensten op het Libra-netwerk aan te bieden. De vereniging zal normen vaststellen voor haar leden om AML- en fraudebestrijdingsprogramma's te handhaven en samen te werken met rechtmatige onderzoeken van rechtshandhavingsinstanties. Het is de verantwoordelijkheid van ontwikkelaars die voortbouwen op de Libra Blockchain om te voldoen aan de wet- en regelgeving in de rechtsgebieden waarin zij actief zijn”.

De vereniging verklaarde verder dat “financiële inclusie, naleving van de regelgeving en consumentenbescherming geen concurrerende doelstellingen zijn. Het zijn eerder in de pas lopen met de doelstellingen van de vereniging om een eenvoudige wereldwijde valuta en financiële infrastructuur aan te bieden die miljarden mensen in staat stelt.”

Frankrijk in verweer tegen Libra

De Franse minister van Financiën heeft gezegd dat het land van plan is om de Libra-cryptocurrency van Facebook in de EU te blokkeren vanwege de bezorgdheid dat het een bedreiging vormt voor de soevereiniteit van nationale valuta.

Bruno Le Maire, minister van Economie en Financiën van Frankrijk, zei:

Bekijk ook:
Een robot als babysit – hoe makkelijk willen we het hebben?

“Ik wil absoluut duidelijk zijn: in deze omstandigheden kunnen we de ontwikkeling van Weegschaal op Europese bodem niet goedkeuren.”

Le Maire sprak tijdens de opening van een OESO-conferentie over blockchain en cryptocurrencies in Parijs, Frankrijk. De Telegraph voegt daaraan toe dat Le Maire zei: “Het zou een wereldwijde valuta zijn, in het bezit van een enkele speler, die meer dan twee miljard gebruikers over de hele wereld heeft. De monetaire soevereiniteit van staten wordt bedreigd. ”

Le Maire heeft naar verluidt bezorgdheid geuit dat Libra “zichzelf kan vervangen als een nationale valuta” en mogelijk financiële verstoring kan veroorzaken.

“Ik zie niet in waarom we zoveel inspanningen zouden moeten leveren om witwassen en terrorismefinanciering zoveel jaren te bestrijden om een digitale valuta als Weegschaal volledig te laten ontsnappen aan die regelgevende inspanningen,” zei hij.

De Libra Association vertelde CoinDesk:

“De opmerkingen van de Franse minister van economie en financiën onderstrepen verder het belang van ons voortdurende werk met regelgevende instanties en leiderschap over de hele wereld. In de bijna drie maanden sinds de intentie om het Libra-project te lanceren werd aangekondigd, zijn we ‘s werelds meest onderzochte financiële instelling geworden. We verwelkomen dit onderzoek en hebben opzettelijk een lange startbaan ontworpen om deze gesprekken te voeren, belanghebbenden te onderwijzen en hun feedback in ons ontwerp op te nemen. De Libra Association en haar leden zetten zich in om samen te werken met regelgevende instanties om een veilige, transparante en consumentgerichte implementatie van het Libra-project te realiseren. We erkennen dat blockchain een opkomende technologie is en dat beleidsmakers zorgvuldig moeten overwegen hoe hun toepassingen passen in hun beleid voor financiële systemen. ”

Een CNBC-rapport gaf aan dat Le Maire vandaag ook zei dat hij de creatie van een “publieke digitale valuta” heeft besproken met de vertrekkende Europese Centrale Bank-president Mario Draghi en Christine Lagarde, die later dit jaar zijn positie zullen overnemen.

Zie ook:

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

979

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.