Rel rondom stem ChatGPT: Scarlett Johansson stapt naar advocaat 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Rel rondom stem ChatGPT: Scarlett Johansson stapt naar advocaat

De stem van de populaire chatbot ChatGPT, genaamd ‘Sky’, is tijdelijk ingetrokken na een conflict met actrice Scarlett Johansson. De stem vertoonde opvallend veel gelijkenissen met die van Johansson, wat bij de actrice duidelijk in het verkeerde keelgat schoot. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, stemde met tegenzin in om de stem voorlopig te pauzeren.

Verdachte gelijkenis

Hoewel OpenAI bij hoog en bij laag beweert dat de stem van ‘Sky’ niet gebaseerd is op die van Scarlett Johansson, werd de stem toch teruggetrokken. Volgens het bedrijf is de stem ingesproken door een stemactrice die haar natuurlijke stem gebruikte. Scarlett Johansson is echter minder overtuigd en heeft juridische stappen ondernomen. Eerder werd zij door CEO Sam Altman benaderd om de stem van de chatbot in te spreken, met het argument dat haar stem geruststellend zou zijn. Johansson sloeg het aanbod af, maar negen maanden later lijkt de stem van de chatbot toch opvallend veel op die van haar.

Een tweet met ‘Her’

Sam Altman verergerde de situatie door in een tweet te insinueren dat de stem van ‘Sky’ vergelijkbaar was met die van Johansson door het woord ‘her’ te gebruiken. Dit was een duidelijke verwijzing naar de film “Her”, waarin Johansson de stem van het chatsysteem Samantha vertolkt. In de film ontwikkelt Samantha een intieme relatie met een mens, wat de gelijkenis nog opvallender maakt.

Stemonafhankelijkheid

Twee dagen voor de lancering van de stem van de chatbot werd de agent van Johansson benaderd met de vraag om het eerdere aanbod te heroverwegen. Voordat er echter een antwoord kon komen, was de stem al gelanceerd. Dit was voor Johansson het teken om juridische stappen te ondernemen en de verwijdering van de stem te eisen. Ze verwacht nu een antwoord en de nodige transparantie van OpenAI.

Pauzeren uit respect

Sam Altman houdt vol dat de stem niet bedoeld was om die van Scarlett Johansson te imiteren en dat er geen opzet in het spel was. Toch heeft OpenAI uit respect voor de actrice besloten om de stem voorlopig te pauzeren. De toekomst van ‘Sky’ hangt nu af van verdere gesprekken en mogelijke aanpassingen om conflicten te vermijden.

119

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.