Egels op Nieuw-Zeeland binnenkort geëlimineerd 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Egels op Nieuw-Zeeland binnenkort geëlimineerd

Egels werden ooit in Nieuw-Zeeland geïmporteerd door de Britse kolonisten. Nu moeten zij voor een groot deel het veld ruimen omdat de vraatzucht van deze diertjes het Ecosysteem in gevaar zou brengen. 

Volgens de autoriteiten in Nieuw-Zeeland brengen de egels een ware slachting aan onder de daar voorkomende hagedissen en zeldzame sprinkhanen. De egels zouden allerlei vogeleieren verorberen, waaronder de met uitsterven bedreigde Plevier. De bijzondere populatie loopvogels waaronder de Kiwi, zijn kansloos tegen de egels. Het is daarom belangrijk het evenwicht weer terug te brengen in de natuur van Nieuw-Zeeland.

Op Nieuw-Zeeland kwamen helemaal geen zoogdieren voor. Dieren zoals katten, ratten en egels werden door de mens meegenomen en komen sindsdien op het eiland voor. Honderd jaar geleden werd er al gewaarschuwd voor de gevolgen en nu moet er op een nare manier ingegrepen worden.

Egelvrij

Egels hebben in Nieuw-Zeeland geen natuurlijke vijanden zoals vossen of dassen, en hebben zo’n beetje het rijk alleen. Bij autopsie werd er uit de maag van een egel 283 zeldzame sprinkhanen gevonden die alleen in dit land voorkomen. De autoriteiten willen nu binnen een jaar 2300 hectare van het Mackensie Basin, in het midden van het land, egelvrij maken. De egels zijn als plaag verklaard, net als ratten.

Bekijk ook:
Zo herken je nepnieuws

Vanaf juli worden egels geëlimineerd

Ambtenaar Tim Lovegrove zegt op de lokale televisie dat egels buitengewoon destructieve roofdieren zijn, die absoluut verwijderd moeten worden. Minstens 20 procent van de eieren van de zeldzame Plevier zou verdwijnen in egelbuikjes.

Vanaf juli gaat men de egel elimineren door bejaging, valstrikken en vergif. Om hoeveel egels het gaat weet niemand. Men zegt dat de populatie te groot is om het op een andere manier op te lossen.

Egels in Europa steeds zeldzamer

Hier in Nederland kennen wij de egel als leuke, schattige schuifelaartjes die af en toe zelfs in onze tuin op zoek gaan naar eten. Ze eten heel graag kattenbrokjes. Ook in de kinderboeken komen deze diertjes vaak voor en wij zien de egel dan ook zeker niet als een vraatzuchtig dier. In Europa heeft de egel het juist erg moeilijk en zien we de dieren steeds minder voorkomen. Er is nog een plan geopperd om de egels naar Europa te brengen om ze op die manier te redden, maar dit zou een te groot logistiek probleem geven en de kosten zouden te hoog zijn.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.