Je eigen webshop starten, wat komt erbij kijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Je eigen webshop starten, wat komt erbij kijken?

In 2020 zijn er 13.000 webshops in Nederland bijgekomen. Dat is een stijging van meer dan 20%. Experts denken dat het veel te maken heeft met de coronacrisis. Omdat iedereen meer thuis moest blijven dan gebruikelijk was, hebben een aantal ondernemers hun kans gegrepen en zijn gestart met een webwinkel. Het past overigens ook in het beeld dat ieder jaar het aantal webwinkels toeneemt ten koste van de fysieke winkels. Het is zeer waarschijnlijk dat deze ontwikkeling zich door zal zetten in de komende jaren. Maar het opzetten van een webwinkel, hoe moet dat, mag dat zomaar en wat heb je nodig?

Wat zijn de eisen voor het starten van een webshop?

Uiteraard begint het allemaal met het idee. Veel diensten en producten mag je in Nederland zonder vergunning verkopen via het net. Dat er sommige zaken niet zomaar kunnen, zal je niet verbazen. Het verkopen van sterke drank, sigaretten en bijvoorbeeld geneesmiddelen mag je pas doen als je daarvoor een vergunning hebt. Ook een aantal financiële diensten mag je niet op het internet aanbieden zonder toestemming van de Nederlandse Bank. Daarnaast zijn er ook voorwaarden over wat wel en niet mag bij bepaalde producten. Denk hierbij aan voedingssupplementen. Goedgekeurde supplementen mag je wel verkopen via een webwinkel, maar het is verboden om medische claims te vermelden. Kortom: als je een idee hebt dat je wilt realiseren, check dan altijd eerst welke eisen er zijn.

Bekijk ook:
Het verrassende leven van kerstpakketten leveranciers na december

Domeinnaam registeren

Er zijn in ons land bijna 2 miljoen ondernemingen, de meeste daarvan fysiek en vooral zzp. Al die bedrijven moeten een unieke naam hebben zodat ze kunnen worden onderscheiden voor zaken als de belastingdienst en Kamer van Koophandel. Ook een webwinkel moet een naam hebben die toegestaan is en nog niet wordt gebruikt. Een dergelijke naam voor een webwinkel noem je een domeinnaam. Het bijzondere bij een domeinnaam is dat er een extensie aan wordt toegevoegd. Inmiddels zijn er wereldwijd ongeveer 500 extensies. Als je een domeinnaam laat registeren en later koopt, kies je ook voor een extensie. Het zal duidelijk zijn dat .com en .nl duurder zijn dan meer onbekende toevoegingen. Denk eraan dat een domeinnaam op het internet ook belangrijk is om gevonden te worden. Bij fysieke bedrijven is de naam vaak minder belangrijk. Een goedkope domeinnaam kopen doe je bij een betrouwbaar bedrijf.

Webshop starten

Hosting vinden

Het internet is zo vanzelfsprekend geworden dat soms wel eens vergeten wordt dat je toch echt bepaalde technische voorzieningen moet treffen om daar een eigen plaatsje te vinden. Voor een startende webwinkel is dat meestal shared hosting. Er zijn bedrijven die een plaatsje aanbieden op een krachtige server tegen vergoeding. Samen met soms duizenden andere gebruikers ben jij zo verzekerd van een positie op het internet. De eigenaar van de server zorgt ervoor dat de techniek gewaarborgd blijft en updates worden verwerkt. Daar heb je derhalve geen omkijken meer naar. Let wel op dat storingen kunnen voorkomen. Met WordPress hosting kun jij de website meteen laten draaien en kun je ook eenvoudig zelf zaken aanpassen.

Bekijk ook:
Waarom is investeren in edelmetalen zo populair?

Web-ontwikkeling

Veel (vooral jongere) startende ondernemers hebben behoorlijk wat kennis van ICT. Vaak hebben ze al een eigen site gemaakt, bijvoorbeeld een blog of een andere informatieve site. Het lijkt derhalve soms voor de hand te liggen om ook het ontwikkelen van een webwinkel voor een groot deel zelf te doen. Dat is in een aantal gevallen ook mogelijk, bijvoorbeeld als je diensten aanbiedt en jouw webwinkel meer een postbus is voor geïnteresseerde klanten dan een echte shop. Zodra je producten gaat verkopen moeten er een aantal zaken ingebouwd worden op de site. Denk maar aan de ‘winkelmand’ en de betaalopties. Het is dan vaker verstandiger om te kiezen voor een professionele web-ontwikkelaar. Deze kent het klappen van de zweep en heeft ervaring en kan je ook nog eens goede tips geven. Zo voorkom je dat jij het wiel opnieuw moet uitvinden.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.